Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gostovanje Zagrebačkog kazališta lutaka

Subotica kao domaćin XI. međunarodnog festivala kazališta za djecu, dočekala je goste iz: Rusije, Njemačke, Moldavije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Albanije, Bijelorusije, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Poljske, Hrvatske i Srbije i Crne Gore. 
U nedjelju 16. svibnja otvoren je festival, a završen je u četvrtak 20. svibnja. Mnogi gosti ovog festivala su posjetili i druge gradove u zemlji. Na taj način im se pružila mogućnost da upoznaju i druga kazališta, a na ovakvim festivalima ostvaruju se i nova poznanstva i kontakti koji rezultiraju novim projektima.
LUTKE ZA RADOST DJECE: Zagrebačko kazalište lutaka je najstarije hrvatsko profesionalno lutkarsko glumište, osnovano 1948. godine. U proteklih pedesetak godina kazalište je okupljalo vrhunske umjetnike i stručnjake, od dramskih pisaca i pjesnika, slikara, kipara i glazbenika, do koreografa, kostimografa, redatelja i glumaca. Svi su oni svojom kreativnošću i profesionalnošću odgojili generacije gledatelja, te postigli ne mali ugled u svojoj domovini i u svijetu. O tome svjedoče brojne nagrade i priznanja na najpoznatijim svjetskim i domaćim festivalima. Danas kazalište zapošljava oko pedeset djelatnika raznih zanimanja. Lutke se izrađuju u vlastitim radionicama. Predstave su uglavnom namijenjene djeci predškolskog i školskog uzrasta. Kako nam je rekao ravnatelj ovog kazališta Nikola Ćubela, Zagrebačko kazalište lutaka sudjeluje na ovom festivalu već treću godinu. 
»Imamo dobro iskustvo, osjećamo da smo prihvaćeni i mi i naša predstava. Publika je oduševljena, a najvažnije nam je da djeca uživaju u predstavama«, kazao je ravnatelj kazališta. Gospodin Ćubela govori kako mu je drago što se može susresti s Hrvatima iz Subotice i cijele Vojvodine. Ovo kazalište je potpomoglo u izradi lutaka za predstavu »Ždribac zlatne grive« koja je realizirana u subotičkom Dječjem kazalištu, te, kako kaže ravnatelj kazališta, sretan je što može pomoći Hrvatima izvan svoje domovine. Ove godine pred ovim kazalištem su veliki ciljevi i mnoga događanja. Ravnatelj kazališta izdvaja: »Ljetni festival« od 6. do 12. lipnja u Rijeci, gdje će izvesti predstavu »Palčić«, koju su prije dvije godine prikazali i subotičkoj publici. Od 19. lipnja do 5. srpnja ove godine sudjeluju na Šibenskom festivalu. Tamo izvode poznatu bajku »Ivica i Marica«. Očekuje ih još i festival u Zagrebu od 28. kolovoza do 5. rujna. Ovo kazalište je trenutno bez svog doma, ali u toku ove jeseni očekuju da će se useliti u nov vlastiti dom. Naime, u jeseni 1998. godine započeli su građevinski radovi obnove zgrade kazališta. Glavni projektant je Nenad Kondža, a projektant pozornice i gledališta je češki arhitekt Miroslav Melena. Po završetku ovo kazalište će biti opremljeno u skladu s najboljim europskim dostignućima i standardima. 
»UMIŠLJENA MIŠICA«: Ove godine na XI. međunarodnom festivalu kazališta za djecu, Zagrebačko kazalište lutaka prikazalo je predstavu »Umišljena Mišica«. Priča ima oblik basne. Na sceni su životinje koje osjećaju, misle i postupaju kao ljudi. Svaka djevojčica mašta o svom princu, kao što i svaki dječak mašta o svojoj princezi. Tako u ovoj predstavi i Mišica mašta o svom princu. Dovoljno lijepa i umišljena Mišica priželjkuje svog muža. U predstavi Mišica odbija prosce, jer ne zadovoljavaju njene kriterije. Jedan je debeo, drugi glup, treći star, četvrti nervozan, a peti je onaj pravi Mačak. Umišljena Mišica se zaljubljuje u Mačka i umjesto zagrljaja ona završava u njegovom trbuhu. Obijest je pobijedila razum, te je nastala kobna greška, no sada jadna Mišica uviđa grešku u trbuhu svog muža. Ali ne bi bilo lijepo da se to tako završi. Za sve postoji rješenje, pa tako i u ovoj predstavi. Na sreću pojavljuje se Mišić koji ima travu »Kihavicu« i koji svesrdno želi pomoći Mišici. I eto sretnog kraja, bolestan Mačak izkiha svoju ženu.
     Kako je to rekao i ravnatelj kazališta Nikola Ćubela, najveća nagrada je kada se u tijeku predstave čuje smjeh djece, kao i aplauz na koncu predstave. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika