Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pro­sla­vljen blag­dan Sve­tog Di­mi­tri­ja

SRIJEMSKA MITROVICA – U srijedu 26. listopada rimokatolički vjernici proslavili su blagdan Svetog Dimitrija. U Vikarijatu srijemskom, Biskupije đakovačke i srijemske u Srijemskoj Mitrovici bilo je osobito svečano. A kako i ne bi kada je u ovom srijemskom gradu na rijeci Savi, gradu koji je i ime dobio po svom đakonu i mučeniku Svetom Dimitriju, mučenički pogubljen uz ostale srijemske mučenike prije 1701. godine u progonima kršćana od cara Dioklecijana.
    Sveti Dimitrije je i glavni zaštitnik starodrevne Srijemske biskupije, biskupije koja je kroz povijest više puta stradavala, a njeni vjernici bivali prognani iz svojih domova daleko od srijemske ravnice. Ali unatoč svim stradavanjima kroz cijelu svoju povijest, uz milost našeg nebeskog Oca a po zagovoru Svetog Dimitrija i drugih Srijemskih mučenika, ova se biskupija uspjela očuvati i danas skupa s Đakovačkim dijelom čini jednu biskupiju Đakovačku i Srijemsku.
BAZILIKA PREPUNA VJERNIKA: Proslava svetkovine Svetog Dimitrija, našeg nebeskog zaštitnika, u Srijemskoj Mitrovici je bila u 17 sati euharistijskim slavljem u konkatedrali-bazilici, koju je predvodio mons. Marin Srakić, dijecezanski biskup đakovački i srijemski. Uz biskupa Marina Srakića na misnom slavlju su sudjelovala i oba pomoćna biskupa i to mons. Đuro Gašparović, pomoćni biskup i generalni vikar za Srijem, te mons. Đuro Hranić, pomoćni biskup u đakovačkom dijelu biskupije. Također, na misnom slavlju su uz preč. Eduarda Španovića, župnika u Srijemskoj Mitrovici i dekana Mitrovačkog dekanata, sudjelovali i mnogobrojni svećenici, njih preko 30, iz svih dijelova Biskupije đakovačke i srijemske a osobito iz Srijema, te svi grkokatolički svećenici iz Srijema, a nazočna su bila i dva pravoslavna svećenika iz Srijemske Mitrovice.
    U baziliku prepunu vjernika biskupi, svećenici i ministranti su svečano ušli na glavni ulaz u maloj procesiji. Nakon što su ušli, na samom početku se svim nazočnima obratio preč. Eduard Španović, toplo pozdravivši biskupe, svećenike, nazočne uzvanike iz Hrvatskog veleposlanstva iz Beograda, predstavnike lokalnih vlasti i sve nazočne vjernike, kojih je bilo iz svih krajeva Srijema. Ukratko se osvrnuo na veličanstvenu prošlogodišnju proslavu 1700 godina srijemskih mučenika na ovom istom mjestu. Potom se nazočnima obratio biskup, mons. Marin Srakić. Zahvalio se također svima koji su došli proslaviti ovaj veliki blagdan za Srijem i cijelu biskupiju, ali i cijelu našu crkvu. Dodao je da mu je ovo petnaesta godina kako dolazi u Srijem, u početku kao pomoćni biskup a poslije i kao dijecezanski biskup, te kako se svaki put kada dolazi u Srijem iskreno raduje susretu s vjernicima i braćom svećenicima, kako rimokatolicima tako isto i s našim katolicima istočnog obreda, točnije grkokatolicima, te istaknuo da ih uvijek gleda kao dio naše biskupije.
JAČATI VJERU: Poslije ovih uvodnih riječi i obraćanja nazočnima, počelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup, mons. Marin Srakić. Prekrasnu propovijed je održao mons. Đuro Hranić, pomoćni biskup, pojasnivši što naš nebeski Otac misli kad kaže, »Kom su miliji njegovi bližnji od mene, nije mene dostojan«. Svi nazočni vjernici su aktivno sudjelovali tijekom cijele mise, a osobito su bili dobri članovi kora, koji su pokazali odličnu uvježbanost.     Na koncu misnog slavlja se nazočnima obratio mons. Đuro Gašparović, naš pomoćni biskup u Srijemu, zahvalivši se svima na nazočnosti, te zamolio sve koji su sudjelovali na ovom misnom slavlju da ponesu božju milost, kojom su se svi nazočni obogatili, svojim domovima i da na taj način, na zagovor Sv. Dimitrija, ojačaju svoju vjeru u svojim obiteljima. Nakon završenog misnog slavlja u prostorijama HKC »Srijem« je organiziran mali domjenak, a za dobro raspoloženje su se pobrinuli članovi tamburaškog sastava HKC »Srijem«.
Igor Kušeta

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika