Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mi­sli o Božiću

Bog je te hladne prosinačke večeri iznenadio sve nas. Doduše, svijet ga nije niti očekivao, osim njegova naroda, koji je već dugo čekao: da se nebo otvori i Bog siđe na zemlju da izmijeni njihovu patnju i zamijeni je nečim boljim.
    No, narod iako je očekivao Boga nije se nadao da će se on pojaviti kao dijete u jaslicama. Bilo je to u vrijeme izrabljivanja, koje bi se moglo usporediti s ovim današnjim, da oni koji imaju, ti imaju sve više, dok oni koji nemaju, ti nemaju ništa. Židovi su dugo i strpljivo čekali na osloboditelja koji će slomiti nadmoć Rima. Tražili su agresivnog borca i dinamičnog vođu. A Bog im je poslao djetešce.
NERAZUMIJEVANJE: I kasnije ga nisu mogli shvatiti kad su mislili da je Božje kraljevstvo već na pomolu, jer on ih je zbunio čudnim izjavama kao: »Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta.« Isusova riječ bila je očigledna, no nije je htio koristiti u »političke« svrhe kako su to oni željeli. Jer, Isus nam je na zemlju došao radi svojih, vječnih i duhovnih ciljeva, a ne da ljudima onoga vremena pruži privremena i olakotna rješenja. Baš zato ga onovremeni puk i nije mogao u potpunosti razumjeti. Bili su oduševljeni kad je, čudesno tisuće ljudi nahranio, ali kad je govorio o vjeri kao kruhu života, postali su za čas gluhi. Divili su mu se i kad je očistio gubavca, no njihova zainteresiranost je znatno opala kad je od puka tražio nutarnje čišćenje duša kroz pokajanje. Puk je htio vanjsku i površnu pomoć, bolji život i više materijalnih dobara, dok im je Isus nudio samo nutarnje oslobođenje. Što mi tražimo od Isusa u ovo Božićno vrijeme?
 SPASITELJ: Neki gledaju Božić kroz povećanje mogućnosti za zaradu. Drugi opet traže poticaje za svjetski mir, dok bi treći htjeli da Isus ukloni siromaštvo, te da otjera nepravdu zauvijek iz svih društvenih struktura. Ini bi opet htjeli nekog čudesnog psihologa (što je danas u velikoj modi) koji će im dati trajni duševni mir. No, i ova zadnja potraga je uzaludna, jer se traži samo surogat i šminka. Mnogi od nas žele da se svijet i puk dotjera izvana, zaboravljajući pritom na trulež iznutra. Htjeli bismo da Bog ukloni očigledne posljedice, bez da zaviri u njihove uzročnike. Želimo, dakle: mir, blagostanje, izobilje…dok zanemarujmo putove koji k tomu vode. Tražimo rješenja izvana, u bližoj i daljnjoj okolici, dok nam Bog nudi unutrašnja i daleko bliža i bolja rješenja. Anđel (Gabriel) nije rekao: »Danas vam se rodio čarobnjak ili ekonomist koji će ukloniti siromaštvo.« Niti je rekao: »Vama je došao vrhunski sociolog koji će vam stvoriti društvenu pravdu.« I baš zato je anđel (Gabriel) ponudio bolje i radikalnije rješenje: »Danas se rodio Spasitelj sviju nas.« Što bi u ovom kontekstu značio Spasitelj? Čovjek se, na primjer, utapa, pa naiđe drugi, dobar plivač, koji ne pita utopljenika: je li on dobar ili zao, bogat ili siromašan, kojoj vjeri pripada, koliko je školovan…On bez oklijevanja skače u vodu da spasi utopljenika. To je Spasitelj. Na isti način je i Isus zaronio u ovaj svijet da nas spasi onakove kakovi jesmo, očekujući od nas da prihvatimo njegovu pomoć, pa makar i s nevjericom. Isus je kroz svoje zemaljsko otjelotvorenje i smrt na križu uzeo na se zla koja vladaju u srcima ljudi. Uzeo je našu: zlobu, sebičnost, škrtost, ogor-čenost, malodušnost… I sve je to sažeo u svoju spasonosnu ljubav prema bližnjemu svom, to jest, ovozemaljskom puku. Ne znamo kako je to učinio, no znamo da je to ipak učinio.
SAMOŽRTVOVANJE: Svatko od nas, koji istinski klekne na Polnoćki, ili na Božićnoj misi, te u mislima rekapitulira svoj život, uvjerit će se da je to tako. Sjećate li se, dragi čitatelji, legendarnog ratnika iz grčke povijesti, koji je kad je stajao sam na uskom mjestu nasuprot neprijateljske vojske, kad su na nj koplja bacali, on je rukama hotimice usmjeravao što više kopalja na vlastito tijelo, te tako zatvorio neprijatelju prolaz dosta dugo tako da je njegova vojska njegovom pomoći dobila bitku. Dao je vlastiti život za pobjedu. Isus nam također pruža svoje ruke, te naše grijehe usmjerava prema sebi. Sila grijeha je tim činom slomljena i pobjeda je izvojevana. Ona je naša. Isus se rodio i na zemlju sišao da nam bude Spasitelj, i mi zato moramo tražiti baš Spasitelja, jer ako njega ne nađemo, nećemo ništa drugo naći, do životne pustoši.                                                 g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika