Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oslonite se na vlastite mogućnosti

Potaknuta člancima iz vašega tjednika, pozivima zainteresiranih studenata za studij na sveučilištima u Republici Hrvatskoj, te osobne prakse tijekom zadnjih osam godina, željela bih dati neke informacije, kako bi budući studenti točno znali koji je put do dolaska na studij i što od nadležnih tijela u Hrvatskoj mogu očekivati.
    Važno je naglasiti nekoliko stvari, koje roditelji i budući studenti moraju znati, kako kasnije ne bi došlo do nesporazuma ili nerealnih očekivanja.
    Hrvatska matica iseljenika (HMI), točnije njezin Odjel za hrvatske manjine, nastoji studentima olakšati dolazak i upis na studij, te biti ustanova kojoj se svaki student u slučaju potrebe može obratiti. HMI je nevladina kulturno-prosvjetna ustanova, koja samo u suradnji s nadležnim ministarstvima može pomoći pri upisu na fakultet, ako se pojave problemi, smjestiti studente u dom, uputiti ih na podnošenje zahtjeva za stipendiju i drugo.

UVJETI ZA UPIS: Prvo ministarstvo, koje bitno utječe na uvjete upisa i smještaj studenata u dom, je Ministarstvo znanosti i tehnologije, koje svake godine u lipnju donosi odluku o broju mjesta za upis studenata u prvu godinu studija, koji će studirati uz njegovu potporu (dakle, koji će studirati besplatno). U ovoj odluci se nalazi i odredba koja interesira studente Hrvate iz SCG, a to je odredba o upisu pod uvjetom da prijeđu razredbeni prag, dakle, da imaju propisani minimum bodova za upis na fakultet.
    Skrećem pažnju na činjenicu da se ta odredba mijenjala tijekom zadnjih pet do šest godina, tako da su neke odluke davale pravo na takav upis, a neke nisu. Bilo je i slučajeva da su bile nejasne, pa su na inicijativu HMI dolazila naknadna tumačenja ministara, koja nisu prihvaćali svi fakulteti te ih nisu provodili u djelo. Stoga za sljedeću akademsku godinu ne možemo znati kako će to pitanje biti riješeno. Budući studenti se moraju pripremati kao da olakšanja pri upisu neće biti.
    Ovo Ministarstvo, također, raspolaže određenim brojem mjesta u studentskim domovima i ona su, na temelju međunarodnih ugovora, namijenjena za potrebe međunarodne suradnje. Studenti iz SCG ne spadaju u tu kategoriju osoba. Međutim, poznavajući vaše teške gospodarske prilike, ljudi dobre volje iz Ministarstva su prije desetak godina odlučili da se i za njih odvoji određeni broj mjesta iz toga fonda i omogući im smještaj u dom. Dom su na taj način dobivali oni studenti, koji ga nisu dobili na temelju redovitog natječaja Studentskoga centra. Kako je riječ o dobroj volji a ne obvezi Ministarstva, moguće je da ta praksa ostane, a može se i promijeniti.

UVJETI ZA STIPENDIJE: Drugo je Ministarstvo prosvjete i športa, koje je, također, imalo različitu praksu u pogledu dodjele stipendija studentima u zadnjih desetak godina. U početku je dodjeljivana za osam do deset osoba i svake godine su se mijenjali kandidati za stipendije. Dvije do tri godine nije dobio nitko. Ove akademske godine je na temelju natječaja, koji se raspisuje u rujnu, stipendiju dobilo osam studenata, a glavni je kriterij studiranje nacionalnih predmeta (hrvatski, povijest, etnologija i dr.), Sa studentima se sklapa ugovor o stipendiranju cijeloga studija, stipendija uključuje i pravo na dom.
    Treće je Ministarstvo vanjskih poslova, koje dodjeljuje stipendije studentima iz dijaspore, na temelju natječaja koji se raspisuje krajem godine. Glavni kriterij je socijalni status obitelji studenta, a uvjet redovitost studija.
    Svaki student ima i pravo na zdravstveno osiguranje, uz uvjet da posjeduje hrvatske dokumente i da je upisan kao redovit student.
    Kao što se može vidjeti, za sada, na žalost, ne postoje cjelovita i trajna rješenja u pogledu upisa, domova i stipendija za studente. Stoga predlažem budućim studentima i njihovim roditeljima da odluku o studiranju u Hrvatskoj temelje na svojim mogućnostima, a svaka pomoć koja im se pruži u Hrvatskoj (dom, stipendija), bit će veliko olakšanje. Bila bih sretna da im mogu bilo što od navedenoga garantirati, ali ja to ne mogu. Ne želim da se osjete iznevjereni, jer sva njihova prava ovise o drugima. Kao i u nekim drugim državama, tako i u Hrvatskoj, sve ponajviše ovisi o raspoloživim sredstvima, te o promjenama u navedenim ministarstvima.

POMOĆ MATICE ISELJENIKA: Uvažavajući navedene činjenice, donesite svoju odluku, a mi u Hrvatskoj matici iseljenika pružat ćemo vam uvijek potporu i podržavat vaše zahtjeve upućene bilo kojem tijelu u Hrvatskoj.
    Na temelju vašega dosadašnjeg iskustva s nama, vjerujemo da ste se osvjedočili o našim dobrim namjerama i potpori.
    Sve što smo do sada napravili i što namjeravamo i u buduće činiti ne bismo mogli bez suradnje s hrvatskim institucijama u Subotici i Kotoru, točnije s gospodinom Josipom Ivanovićem, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća i gospodinom Dariom Musićem, tajnikom Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.

Autorica je suradnica u Odjelu za
manjine Hrvatske matice iseljenika
 u Zagrebu

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika