Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Manjine općenito zapostavljene

OPATIJA – Nacionalne manjine su zapostavljene u sredstvima informiranja i u Hrvatskoj i u Srbiji, jedan je od zaključaka seminara za urednike manjinskih medija iz ovih dviju država, održanom od 9. do 11. prosinca u Opatiji. Malo je napisa o pripadnicima nacionalnih manjina, a i oni koji se objave loše su plasirani, a vrlo su često i tendenciozno opremljeni naslovima i fotografijama, čulo se na skupu.
    »Tek kad se dogodi eksces, naši se novinari sjete manjina«, rekao je na seminaru Stjepan Malović, profesor Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba, govoreći o standardima slobode medija. »U medijima smo ranijih godina imali vrlo izražen govor mržnje, ali je u Hrvatskoj toga sada manje, iako se uvijek može ponovno pojaviti. Zrelost neke zajednice procjenjuje se po sposobnosti da shvati položaj i interese manjina. U Hrvatskoj su osnovna načela i zakonska rješenja dobri, ali nije dobra praksa.«
Miroslav Filipović, novinar iz Kraljeva i direktor Škole za istraživačko novinarstvo, govoreći o slobodi uređivanja i istraživačkom novinarstvu na primjeru manjinskih medija, ustvrdio je kako su mediji u Srbiji za vrijeme Slobodana Miloševića bili čak i tolerantniji prema majinama nego što je to slučaj sada, jer se, recimo, »u pojedinim srbijanskim novinama Albanci i dalje nazivaju Šiptarima«, te da tu neće biti velikog napretka dok se ne promijeni politika establišmenta.
    O položaju manjina na prostoru Hrvatske i Srbije polaznicima seminara govorio je Siniša Tatalović, potpredsjednik Ureda Vlade RH za manjine, dok je o etičkim aspektima izvještavanja o manjinama predavanje održala Gordana Vilović, profesorica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.
    Rezultate istraživanja o izvještavanju o nacionalnim manjinama u tri hrvatska tiska – »Večernjem listu«, »Slobodnoj Dalmaciji« i »Jutarnjem listu« – iznijeli su znanstveni novaci Igor Kanižaj i Berto Salaj, o uredničkim stavovima o manjinskom izvještavanju govorila je Enikő Halász, programski direktor novosadskog Multiradija, a razvoj i programska iskustva RTV Novi Sad predočio je glavni urednik TV Novi Sad Zdenko Pop.
    Seminar je održan u organizaciji Media Minority Centra, u suradnji sa South East European Media organization (SEEMO) i Centrom iza obrazovanje novinara (ICEJ). Polaznici seminara s teritorije Srbije bili su glavni urednici RTV Novi Sad, programa na srpskom i mađarskom jeziku, programa na mađarskom i hrvatskom jeziku Radio Subotice, tjednika »Hrvatska riječ«, »Magyar szóa«, Radio Bujanovca i novosadskog Multiradija. Manjinske medije iz Hrvatske predstavljali su urednici »Jasmina« na bošnjačkom jeziku, Makedonskog glasa, HR »Agore«, HRT »Prizme«, »Dráva tája« na mađarskom jeziku, Zbora novinara medija nacionalnih manjina i »Jednote« na češkom jeziku.
    Na kraju seminara polaznici su posjetili redakciju riječkog »La voce del popolo«, jedinog dnevnika u Hrvatskoj na talijanskom jeziku.   
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika