Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Samo najjači ostaju

Susretima posljednjeg, šestog kola igranja po skupinama u prvom dijelu Champions leagua 2003-04, dobiven je konačni poredak po dvije momčadi koje nastavljaju natjecanje u drugom krugu, jedne, koja će »utjehu« pronaći uključivanjem u treće kolo kupa UEFA, te posljednje plasiranih klubova, koji su se oprostili od europskog nogometa. Uz obilje dobrog i atraktivnog nogometa UEFA je ponovno pokazala nogometnom svijetu uspješnu formulu kojom se pune stadioni, ali i klupske klase timova, koji su uspjeli »prekoračiti« obećani prag.

SKUPINA A: Lyon 10, Bayern 9, Celtic 7, Anderlecht 7
SKUPINA B: Arsenal 10, Lokomotiv M. 8, Inter 8, Dinamo Kijev 7
SKUPINA C: Monaco 11, Deportivo 10, PSV 10, AEK 2
SKUPINA D: Juventus 13, Real Sociedad 9, Galatasaray 7, Olympiacos 4
SKUPINA E: Manchester U. 15, Stuttgart 12, Panathinaikos 4, Glasgow 4
SKUPINA F: Real Madrid 14, Porto 11, Olympic Marseille 4, Partizan 3
SKUPINA G: Chelsea 13, Sparta Prag 8, Bešiktaš 7, Lazio 5
SKUPINA H: Milan 10, Celta 9, Club Brugge 8, Ajax 6

»VELIKI«: Izuzev minhenskog Bayerna (drugi u skupini A), prva mjesta u svojim skupinama osvojili su, prema očekivanju, klubovi najjače financijske pozadine materijalizirane u broju kvalitetnih nogometaša koji nose njihove majice. Već na prvi pogled dominira britanski tercet (Arsenal, Chelsea i Manchester U.) koji se ujednačeno bori i za naslov u Premiershipu, vraćajući potamnjeli sjaj zemlji koja je kolijevka suvremenog nogometa. No, španjolski Primera ligaši Deportivo, Real Sociedad i Celta uz momčad mega zvijezda Real iz Madrida, najbrojnija su nacija koja će »prezimiti« u ligi šampiona, dokazujući kako se posljednjih godina najbolji »futbol« igra na Pirinejskom poluotoku. Čast talijanskog Calcia obranili su Milan i Juventus, sudionici velikog svibanjskog finala, potvrđujući svoje izvrsne igre iz prošlog ciklusa najjačeg klupskog natjecanja na europskom nogometnom kontinentu. Francuska, zemlja bivših svjetskih i europskih prvaka, dostojno je obranila čast s Lyonom i Monacom, pobjednicima svojih skupina.

»MALI«: Otkada je nogomet postao veliki biznis, gotovo da u ligi šampiona i nema, uvjetno kazano, »malih« klubova, jer i momčadi manje zvučnog i glasovitog imena raspolažu milijunskim (euri) budžetima koji se »pune« upravo susretima u najjačoj europskoj ligi. No, uz negdašnjeg europskog prvaka Portoa, koji ipak dolazi iz manje razvijene nogometne zemlje Portugala, i Stuttgarta koji je ipak predstavnik njemačke Bundes lige, u društvo odabranih, na drugoj poziciji svojih skupina, »ugurali« su se, na opće iznenađenje, Lokomotiv iz Moskve i praška Sparta, predstavnici nekako uvijek nogometno osporavanog europskog Istoka.

»UTJEHA CUPA UEFA«: Od osam trećeplasiranih klubova, koji će »utješno prezimiti« u Europi nastavljajući »život« u Cupu UEFA, milanski Inter i PSV iz Eindhovena nikako ne mogu biti »utješeni« ispadanjem iz velikog društva kojem po čuvenju pripadaju, dok turski dvojac Galatasaray i Besiktas, Celtic iz Glazgowa, Olympic iz Marseillea, atinski Panathinaikos i belgijski Club Brugge ispadanje ne doživljavaju previše tragično i svoju »drugu šansu« vide u novim europskim okršajima.
»GUBITNICI«: Kako se nogomet igra loptom, a lopta je okrugla, ova sezona je »okrenula« sreću nekim momčadima koji su na njenom otvorenju računali na »dulju budućnost« u europskom »jet-set« nogometnom okruženju. S posljednjom utakmicom u vlastitoj »nesretnoj« skupini »zbogom Europo« doživjeli su jedan rimski Lazio, Ajax iz Amsterdama, Anderlecht iz Brussela, dva grčka predstavnika Olympiacos i AEK, Dinamo iz Kijeva, Glazgow Rangers i predstavnik SCG (po prvi put) beogradski Partizan. Za utjehu ostaje znakovito poboljšanje budžeta u vidu impozantne UEFA-ine »donacije« za plasman i ostvarene rezultate u ligi šampiona, te izdašno naplaćene marketinške djelatnosti u tri susreta pred domaćom publikom. »Popravni« je, ukoliko se plasmanom u nacionalnim šampionatima kvalificiraju, već koncem sljedećeg ljeta.           g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika