Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Amerika na Balkanu

Veliki broj studenata iz bivših komunističkih zemalja sanja odlazak u Ameriku i obrazovanje na jednom od tamošnjih prestižnih sveučilišta. U usporedbi s američkim naš obrazovni sustav pati od loše organiziranosti i slabe opremljenosti. Pored toga, naši se studenti žale i na lošu pedagogiju i odsustvo motiviranosti profesora, kao i na često zastarjeli program nastave. Otići na Zapad može veoma mali broj studenata, prvenstveno iz financijskih razloga. Međutim, padom komunizma stvoreni su preduvjeti da Amerika dođe k nama – Američko sveučilište u Bugarskoj (AUBG) osnovano je 1991. godine u Blagoevgradu. Klasični američki model školovanja karakterizira ovo sveučilište, koje svojim studentima otvara brojne mogućnosti za daljnje školovanje i zaposlenje. Temeljni cilj ovog sveučilišta jest stvaranje novih kulturnih i intelektualnih elita, koje će povezivati zemlje unutar regiona i ujedno potpomoći integraciju jugoistoka Europe u Europsku uniju i svijet.
 Sveučilište se nalazi u gradu Blagoevgradu, na stotinak kilometara južno od glavnog grada Sofije. Blagoevgrad je regionalni centar jugozapadne Bugarske i sjedište državnoga Jugozapadnog sveučilišta. Sa svojih 75 tisuća stanovnika i 10 tisuća studenata Blagoevgrad je dinamičan grad koji svojim osebujnim sadržajima svakome nudi ponešto. Brojčano gledajući, AUBG je malo sveučilište, sa svega sedam stotina studenata i oko šezdeset profesora. Većina profesora su Amerikanci, dok se odnedavno zapošljavaju i profesori drugih nacionalnosti, pod uvjetom da su doktorirali u Americi. Studenata, s druge strane, ima iz cijelog regiona, zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, pa čak i iz Amerike, Kine, i Japana. Na AUBG-u različitosti su bogatstvo – svi zajedno tvore raznovrsni kulturni milje u kojem student ima priliku pobliže upoznati brojne druge narode, te naučiti promatrati vlastiti narod iz jednog objektivnijeg kuta.
ŠIROKA LIBERAL ARTS NAOBRAZBA: Nastava na ovom sveučilištu odvija se isključivo na engleskom jeziku, stoga je i jedan od dva prijemna ispita provjera znanja engleskog jezika, Test of English as a Foreign Language (TOEFL, www. toefl. org). Drugi neophodni i nešto teži ispit jest Scholastic Aptitude Test (SAT, www. sat. org). SAT ispit, pokraj podrobnijeg znanja engleskog jezika, podrazumijeva i elementarno poznavanje matematike. Oba ova testa mogu se polagati u Savjetodavnom Centru za Studije u SAD pri Beogradskoj otvorenoj školi (BOŠ, www. bos. org. yu), koja i raspisuje natječaj za dodjelu stipendija kada je u pitanju AUBG. Sve u svemu, znanje engleskog jezika neophodno za upis na AUBG ne mora biti odveć veliko. S druge strane, pohađanje jednog američkog fakulteta podrazumijeva čitanje i pisanje akademskih radova na razini koju ovdaš-nje srednje škole (pa čak i fakulteti) jednostavno ne mogu osigurati. Zbog toga dodatna priprema engleskog jezika nikada nije na odmet ako se želi upisati AUBG.
    Studenti, koji se uspiju upisati, moći će birati između deset glavnih oblasti studija: poslovna administracija, američki studiji, računalstvo, ekonomija, engleski jezik i književnost, povijest, žurnalistika, matematika, političke znanosti, i europski studiji. Napredni koncept obrazovanja zvan Liberal Arts karakterizira sva američka sveučilišta. Takav oblik nastave nudi mogućnost biranja glavne oblasti studija u roku od dvije godine, pri čemu student ima obvezu uzimati uvodne predmete iz većine oblasti (opće obrazovanje), što pak smanjuje rizik od pogrešnog kranjeg odabira studija. Osim glavne oblasti (major) mogu se upisati jedna ili dvije sporedne oblasti studija (minor), što stvara određenu širinu naobrazbe koja nije svojstvena našem obrazovnom sustavu. Studentu se, također, ostavlja značajan prostor za organiziranje tijeka vlastitog studija onako kako mu najviše odgovara. Ovakav koncept obrazovanja oslikava individualistički karakter američkog društva, pa je tako na ovom sveučilistu praktički nemoguće naći dva studenta s potpuno istim programom nastave.
ALMA MATER: Studenti na AUBG-u smješteni su u novoizgrađenom kompleksu spavaonica »Skaptopara«, koji se nalazi na obali rijeke Struma na deset minuta hoda od glavne sveučilišne zgrade u centru grada. Tehnički gledajući, AUBG je dobro opremljen, posjeduje nekoliko kompjutorskih laboratorija, satelitski internet link velike propusne moći, pristup najvećim svjetskim akademskim bazama podataka (EBSCO i JSTOR), kao i najveću knjižnicu na engleskom jeziku u jugoistočnoj Europi. Akademske i tehničke mogućnosti sveučilista, te pristupačni i motivirani profesori, čine nastavu privlačnijom i učinkovitijom, nego što je to, obično, slučaj na našim fakultetima. Stoga, svatko tko priželjkuje zapadnjačko obrazovanje, a ne može si priuštiti odlazak u Ameriku, trebao bi uzeti u obzir američko sveučilište u Bugarskoj. Autor ovih redova može posvjedočiti da AUBG, baš kao i svaka istinska »alma mater«, ne samo naučava već i odgaja, i to u duhu modernih liberalnih ideja, stvarajući tako preduvjete za uspješniji i kvalitetniji život.
NAPOMENA: Čitatelji s pristupom Internetu mogu pregledati službene stranice AUBG-a na sljedećoj adresi: www. aubg. bg.                                                       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika