Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Suvremeno kolorističko slikarstvo

Prije 120 godina 24. prosinca u mjestu Škare kod Otočca rođen je slikar i grafičar Stojan Aralica. Osnovno je obrazovanje stekao u Otočcu, a učiteljsku školu završio u Osijeku. Još za učiteljevanja povremeno je slikao u periodu između 1905. i 1908. godine, a zatim je u Münchenu studirao slikarstvo: privatno kod Heinricha Knirra (1909.), te na Akademie der bildenden Künste (1910. -1914.) kod Karla Marra i Ludwiga Hertericha. Grafiku je učio u Pragu od 1916., do 1917. godine. U Zagrebu je otvorio privatnu slikarsku školu i priredio 1920. prvu samostalnu izložbu, a zatim sa Zlatkom Šulentićem 1921. izložbu crteža i slika.
    U ovom ranom stvaralačkom razdoblju (1914.-1925.) Stojan Aralica pretežno je slikao portrete i aktove oblikujući izraz u atmosferi münchenske Akademije i secesije, a zatim u smjeru konstruktivnog slikarstva tonskog izraza i čvrste modelacije. Duži boravak u Parizu od 1925. do 1933. i rad u atelijeru Andréa Lhotea označuju prekretnicu u njegovoj umjetničkoj orijentaciji. Svoj novi likovni izraz Stojan Aralica razvija na dostignućima impresionizma i pariške slikarske škole, stvarajući vlastitu poetiku slobodnog i spontanog kolorizma. Najčešće slika pejzaže i vedute s motivima Pariza svijetlim intenzivnim bojama. Sudjelovao je na izložbama pariskih salona – Salon des Indépendants 1928., Salon des Tuileries 1930., a s Markom Čelebonovićem, Milom Milunovićem i Milivojem Uzelcem na izložbi »Četvorice«, koju je francuska kritika zapazila.
Povratkom u Zagreb počinje njegovo treće stvaralačko razdoblje. Stojan Aralica slika motive: Dubrovnika, Pelješca, Orebića, Korčule, Škara i Samobora intenzivirajući svoja pariska likovna iskustva do nejneposrednijega kolorističkog izraza. Radi i portrete, među ostalim i portret Bele Krleže, a ostvaruje djela novih kolorističkih harmonija s izrazitim karakteristikama životnog i stvaralačkog optimizma. Njegovo četvrto stvaralačko razdoblje počinje 1941. godine odlaskom u Beograd. Isprva je, u vrijeme rata, bilo ograničeno na slikanje portreta, skica i studija. Nakon boravka u Švedskoj od 1946. do 1948. godine Stojan Aralica djeluje u beogradskoj umjetničkoj sredini, a od 1957., povremeno boravi i radi u Rovinju, skicira istarske motive koje slikarski razrađuje u atelijeru. Poslije prevladavaju tonovi hladnije palete i slikarski postupak kojim Aralica ostvaruje, posebno u pejzažima Like, osebujne kromatske cjeline. U traganju za bojama i svjetlom, njihovim promjenama i konstantama, Aralica je otkrio osebujan mediteranski kolorit, ostvarujući u pejzažima Dalmacije, Istre i Like znamenita djela našega suvremenog kolorističkog slikarstva.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika