Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

No­va na­gra­da za re­da­te­lja iz Ta­van­ku­ta
Nakon Dana hrvatskog filma 2003. u Zagrebu, kada je redatelj Branko Ištvančić za svoj film »Bunarmen« dobio Nagradu za najbolju režiju i Nagradu »Oktavijan« za najbolji dokumentarni film Hrvatskog društva filmskih kritičara, te osvojene Prve nagrade na međunarodnom festivalu kratkog filma u Sieni, Branko Ištvančić, koji je rodom iz Tavankuta, a živi i radi u Zagrebu, osvojio je još jednu nagradu za ovaj svoj dokumentarni film, ovaj put u Rumunjskoj, gdje je nagrađen Nagradom za najbolju režiju na Međunarodnom festivalu u Bukureštu. To je još jedna potvrda da je naš dokumentarni film vrlo cijenjen u svijetu, jer je »Bunarmen« nastao u vrlo maloj i skromnoj televizijskoj produkciji. Dokumentarni film »Bunarmen« nastao je u produkciji Dokumentarnog programa HRT-a kao proizvod koji se može izdvojiti od ukupne proizvodnje ne samo kao autorski dokumentarac, nego i po tome što pripada relevantnoj grani u našoj kinematografiji, isto kao i igrani film, i na taj način doprinosi hrvatskoj filmskoj kulturi.

Sve~ana pro­sla­va ju­bi­le­ja »Pu~ke ka­si­ne«
Kulturna institucija »Pučka kasina 1878« svečano će obilježiti 15. prosinca jubilej u povodu 125 godina od osnutka. Nakon mise zahvalnice u Franjevačkoj crkvi s početkom u 18 sati, slijedi svečani program u Velikoj vijećnici Gradske kuće s početkom u 19.30 sati. U programu će sudjelovati: Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Stipana Jaramazovića, Katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem časne sestre Mirjam Pandžić i operni pjevači solisti Opere SNP iz Novog Sada uz klavirsku pratnju Maje Grujić.

Da­ro­vi Mi­ku­la{a u Ma­loj Bo­sni
Hrvatska udruga za kulturu »Lajčo Budanović« organizirala je 6. prosinca u Domu kulture doček Mikulaša. Kao gosti su bili prisutni Stipe Medo – treći tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu i Martin Bačić – predsjednik subotičke podružnice DSHV-a. U okviru programa nastupila je folklorna sekcija udruge »Lajčo Budanović« mlađeg uzrasta djece od pet do sedam godina pod vodstvom Katarine Dulić, kao i učenici prvih i drugih razreda hrvatskih odjeljenja OŠ »Ivan Milutinović« s recitacijama. Nastup recitatora pripremila je učiteljica Sanja Dulić. Na koncu programa nastup su imali stariji članovi folklornog odjela čiji je nastup pripremio Ivica Dulić. Djeci je podijeljeno sto i pedeset darova, uz dar dječjih kalendara tvrtke »Kraš« koje sadrže slikovnice životinjskog carstva, a koje je na dar djeci donio Stipe Medo.
Do~ek Mi­ku­la{a u \ur|inu
U organizaciji Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva »Đurđin« u Domu kulture 6. prosinca priređen je doček Mikulaša. Za one najmlađe, kao i za mještane koji su se okupili u velikom broju, izveden je svečani program u kojem su učestvovali Tamburaški zbor Musica Chorda pod ravnanjem Nele Skenderović, članovi dramske sekcije HKPD »Đurđin«, koji su izveli igrokaz »Izgubljeni anđeo sv. Nikole« autorice časne sestre Bernardine Crnogorac. Djecu je za nastup pripremila Verica Dulić. Potom su nastupili najmlađi s prigodnim recitacijama i s pjesmama kojima su izrazili radost zbog dolaska sv. Nikole.

Osje~ki DPKM ob­ja­vio pr­vu ti­ska­nu knji­gu
Društvo za promicanje književnosti na novim medijima iz Osijeka objavilo je prvu »klasičnu« tiskanu knjigu, zbirku priča Krešimira Pintarića. Nakon što se etablirao kao nositelj jedinstvenog knjiškog projekta u Hrvatskoj: »Besplatne elektroničke knjige« (www.elektronickeknjige. com), u okviru kojeg objavljuje besplatne elektroničke naslove suvremene hrvatske književnosti i nakon objavljivanja prve hrvatske poetske multimedijske knjige pod naslovom »Commedia«, Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je i prvu tiskanu knjigu Krešimira Pintarića (Osijek, 1971.), »Rebeka mrzi kada kokoši trče bez glave«. Knjigu prate bogato opremljene promotivne mrežne stranice (www. kresimirpintaric. com/rebeka).

De­ve­ti pul­ski Sa­jam knji­ga
U tijeku je deveti Sajam knjige u Puli koji je otvoren 3. prosinca, a trajat će do 13. prosinca. U sklopu Sajma predstavit će se stotinu i pedeset autora u više od osamdeset programa. Uz književnike, na Sajmu će se okupiti i urednici, prevoditelji, nakladnici, knjižničari i knjižari, a središnja je tema manifestacije »Moć žene i književno stvaralaštvo«. Pokraj tradicionalnih programa »Doručak s autorom«, »Suton uz knjigu« i »Vikend knjižničara«, uvedeni su i novi – »Međunarodni susret organizatora književnih manifestacija«, te program »Super-truper« koji će predstaviti mlade nakladnike srednje i jugoistočne Europe.
Pripremio: Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika