Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dolazi oluja

Već nekoliko godina vinkovački sastav »Colonia« suvereno vlada »dance« eterom hrvatskih radiopostaja, zasipajući »top« ljestvice svojim mnogobrojnim hitovima. Indira Vladić Mujkić, Tomislav Jelić i Boris Đurđević, »izbacili« su na tržište svoj novi dugosvirajući, šesti po redu, nosač zvuka »Dolazi oluja« s kojim nagovještavaju svoj konačni proboj i »dolazak« na svjetsku scenu. »Za tvoje snene oči« prva je »engleska pjesma« koja se već »vrti« kao »A little bit of oh-la-la«…
    Razgovor je vođen s Borisom Đurđevićem, autorom, skladateljem, aranžerom i producentom svih skladbi.
4Uz »Oluju« s Vašim novim nosačem zvuka dolazi i puno nove, dobre »dance« glazbe.
    Na ovom našem šestom dugosvirajućem albumu, sedmom uopće (kompilacija), nastojali smo ostati vjerni našem temeljnom glazbenom izrazu u kojem nikada nismo željeli podilaziti povremenim glazbenim trendovima u maniri … »sada smo malo rock, pa malo pop ili folk«…Na albumu je nekoliko potencijalnih hitova, a prvi od njih »Plamen od ljubavi« već uveliko se vrti na svim radiopostajama. Dance« je ono što volimo i mislim, da nakon svega, dobro radimo…
4Poznat je Vaš prijašnji angažman na radiju u ulozi DJ-a. Kako je došlo do »inicijacije« u skladateljsko-autorske vode?
    Bilo je to 1996. godine, kada sam u jednom trenutku svog života osjetio želju da se okušam kao autor. Napravili smo neke pjesme, pustili ih u eter, ljudi su ih čuli i krenulo je interesiranje nekih diskografskih kuća. Prije svih bio je to Jasenko Houra i njegov »Crno bijeli svijet« koji je prvi uvidio stvarni potencijal naše glazbe.
4Kao čovjek komu je »dance« objedinila ljubav i posao gdje su korijeni vašeg autorskog izričaja?
    Moram priznati kako je moje »glazbeno srce« neraskidivo vezano za osamdesete godine prošlog vijeka, godine koje su zlatno obilježile »dance« glazbu. Inspiracija moje glazbe nalazi se u korijenima italo-disca, popa, new wavea iz tog perioda.
4U svijetu show buisinessa, uz dobar materijal, neophodno je imati zvučno ime koje će doprinijeti bržem usponu u karijeri. Tko je kumovao imenu »Colonia«?
Za ime našeg sastava, uz mene, zaslužan je jedan naš zajednički vinkovački prijatelj Bruno. »Kumujući«, poveli smo se prema latinskom nazivu naših Vinkovaca koji u punom izvornom imenu glasi Colonia Aurelia Cibaliae.
4S vremenom uspješnosti vaše karijere »Colonia« je postala svojevrsna Imperija dance glazbe. No, koliko je bilo teško krenuti stazom uspjeha polazeći iz male sredine, slavonske varoši na obalama Bosuta?
    Problem male sredine oduvijek je problem proboja do »velikog medijskog svjetla« koje, na žalost i jedino, sja u glavnom gradu. Na početku smo bili primorani radi najkraćeg intervjua ili promocije putovati, u našem slučaju, 2-3 sata do Zagreba. Bilo je teških trenutaka, besparice, ali smo vjerovali da ono što radimo ima budućnost.
4Stigavši do Zagreba, odnedavna ste učinili još veći korak u svojoj uspješnoj karijeri. Prepjevom pjesme »Za tvoje snene oči« izašli ste u svijet…
    Prijevod pjesme, koja u engleskoj verziji zvuči »A little bit of oh-la-la«, uradila je poznata američka autorica Mary Applegate, koja je radila i sa Celine Dion, »Modern Talkingom«, Bony M-om. Reakcije inozemnog slušateljstva su iznimno pozitivne u planu je priprema još nekoliko skladbi na engleskom jeziku, kao i izdavanje cijelog albuma.
4Interesantno je zamijetiti kako poklonici vaše glazbe, nisu limitirani pripadnošću mlađem uzrastu, već su fanovi u tridesetim, četrdesetim…
    U discoteke dolaze uglavnom teenageri, ali koncerti su, vani, u dvoranama i poči-nju u šest sati i tu dolazi puno roditelja s djecom, koji nisu samo puki »pratioci«. Opće je poznato da ljubitelji disco dance glazbe ni s godinama ne mijenjaju svoj ukus.
4Koji biste koncertni uspjeh izdvojili u dosadašnjoj karijeri?
    Svaki uspješno odsvirani koncert je drag sam po sebi, ali bih izdvojio da smo jedan od rijetkih aktualnih sastava koji je uspio »napuniti« ljubljanski »Tivoli«, sarajevsku »Skenderiju« i splitske »Gripe«.
4Posve sigurno biste napunili i beogradski »Sava centar«, pa u svezi s time, kada bismo Vas mogli, u susjedstvu, slušati uživo?
    Vjerujem da bismo uspjeli ispuniti »SC«, a što se tiče gostovanja u Vojvodini i SCG mi smo otvoreni za moguću suradnju i ukoliko se nađe ozbiljan organizator koncerata, svirat ćemo…                        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika