Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za pobjedu prirodne koalicije

U subotu 29. studenog u Novom Sadu službeno je potpisan koalicijski sporazum »Zajedno za toleranciju Čanak-Kasza-Ljajić«, a među strankama koje čine ovu koaliciju su i dvije hrvatske stranke – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Hrvatski narodni savez.
    Prema postignutom sporazumu između koalicijskih partnera, ukoliko koalicija pređe izborni prag od pet posto, što je na razini izlaznosti od 60 posto oko 180 tisuća glasova, i Hrvati dobivaju jedno zastupničko mjesto u srbijanskom parlamentu.
PROGRAM TRI D: Nakon 1990. godine, kada je Antun Skenderović bio zastupnik u parlamentu zastupajući interese vojvođanskih Hrvata, ukoliko koalicija pređe izborni prag, hrvatska zajednica će ponovno imati svog predstavnika. Prema dogovoru postignutom između dvije hrvatske stranke, prvi kandidat na listi je sadašnji v. d. predsjednika DSHV Petar Kuntić.
    Petar Kuntić je nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma za »Hrvatsku riječ« rekao: »DSHV je očekivao da će se izbori za novi saziv Narodne skupštine Srbije odvijati prema novom izbornom zakonu u kojem će važiti pozitivna diskriminacija, to jest izravno zastupanje hrvatske nacionalne manjine, kao što je to regulirano izbornim zakonom Republike Hrvatske, gdje manjine imaju svoje izravne zastupnike. Međutim, izbori su raspisani na brzinu i u takvoj situaciji Vijeće DSHV-a je donijelo odluku da će DSHV izići na izbore samo s onim strankama i koalicijama koje će u slučaju prelaska cenzusa od pet posto omogućiti jednog zastupnika DSHV-u u parlamentu. Koalicija »Zajedno za toleranciju« nam je ponudila upravo ovakve uvjete i DSHV ubrzano privodi kraju završne radnje oko predaje ovjerenih potpisa i liste. Na izbore idemo da pobijedimo, to jest da pređemo cenzus od pet posto i na taj način dobijemo jedno zastupničko mjesto u parlamentu. Osnovni pravci djelovanja ove koalicije su demokratizacija, decentralizacija i denacionalizacija, što su upravo i neki od ciljeva osnovnog programa DSHV-a, te su nam i u tom smislu interesi identični. Do sada je veliki broj građana dao podršku svojim potpisom ovoj koaliciji. Potpise je stranka sakupljala u Domu DSHV-a, zatim u Đurđinu, Tavankutu, Bajmoku, Verušiću, Bačkom Monoštoru i Bačkom Brijegu«, kaže Kuntić.
POTISNUTA OPCIJA: József Kasza, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara, prigodom potpisivanja koalicijskog sporazuma u Novom Sadu istaknuo je kako je interes nacionalnih manjina zasigurno razvijena i stabilna država u kojoj se poštuju ljudska prava, kako pojedinačna tako i kolektivna, i da su sve stranke koje čine i podržavaju ovu koaliciju prepoznale kako je u Srbiji ova opcija potisnuta. »Nije bilo istinske želje za promjenom izbornog cenzusa, nego su na brzinu i prijevaru bivši koalicijski partneri iz DOS-a željeli otpisati manje političke stranke zajedno s nacionalnim manjinama i regionalnim strankama. Mi smo danas, potpisujući ovaj sporazum, već pobijedili, pobijedili smo s idejom da treba udružiti snage za formiranje građanskog društva u Srbiji, a ta ideja je apsolutno potisnuta i ponovno se rađaju neonacionalizam i isključivost, koji za rezultat mogu imati novi embargo, novo zatvaranje i vraćanje Srbije u srednji vijek«, rekao je Kasza.
    Na pitanje može li se zbog toga što su bivši koalicijski partneri iz DOS-a »otpisali« manjinske stranke, reći da je ova koalicija »iznuđena«, Kasza kaže da se takva formulacija nikako ne može prihvatiti: »Ovo je prirodna koalicija koja živi naročito između nas Mađara i Hrvata više od deset godina na političkom planu, a u zajedničkom životu stoljećima. Koalicija je možda iznuđena od strane života, jer smo na istom prostoru i živimo zajedno, ali to je i naše bogatstvo iz kojeg se rađa ljudska tolerancija, koja je osnova današnjeg našeg udruživanja. Prava nacionalnih manjina, koja su proteklih deset godina dosta uskraćena, natjerala su nas ne da na brzinu stvaramo koaliciju, već da stalnim neprekidnim radom čuvamo jedni drugima leđa, da se pod ruku držimo, kako bismo opstali na ovim prostorima. S druge strane, građanska opcija se udružuje u okviru ove koalicije i čini mi se da je to u ovom trenutku jedina građanska opcija na srpskoj političkoj sceni. Ta građanska opcija će biti pokretač svih razvojnih poluga u budućem životu, ukoliko se Srbija želi priključiti Europi, odnosno razvijenom svijetu. Ako ne želi, onda će građanska opcija biti zaboravljena kao što su istisnute i nacionalne manjinske stranke iz beogradsko-centralističkih opcija. Programski cilj ove koalicije je svakako međusobna tolerancija, poštivanje ljudskih prava, kako pojedinačnih tako i kolektivnih, zatim borba za povrat sve konfiscirane imovine, tako i crkvene imovine, i borba za poboljšanje socijalnog stanja u Vojvodini i državi u cjelini, a normalno, i njegovanje svih kulturnih tradicija nas koji živimo na ovom prostoru«, rekao je predsjednik SVM.                                                     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika