Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Papin blagoslov vjernicima u Srbiji

U povodu zahvalnosti Svetom Ocu za njegova tri posjeta Republici Hrvatskoj, odnosno u povodu obilježavanja njegovog jubileja od 25 godina pontifikata, Hrvatska je organizirala nacionalno hodočašće Svetoj Stolici. Iz cijele Hrvatske je na put od 5. do 9. studenoga otišlo oko 10.000 ljudi u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije, a kako Srijem potpada pod Đakovačko-srijemsku biskupiju iz Srijema je išlo oko 90 ljudi.
    Poslije putovanja i po stizanju u Italiju hodočasnici su obišli sve četiri bazilike u Rimu, sudjelovali na nekoliko misnih slavlja, a tek je njih tridesetak imalo čast biti na osobnoj audijenciji kod pape Ivana Pavla II. Među njima su iz Srijema bili vlč. Jozo Duspara i mr. Mato Groznica iz Golubinaca, jedan kao svećenik, a drugi kao laik.
    Hodočasnici su prvoga dana obišli baziliku i grob sv. Franje, zatim sutradan baziliku sv. Pavla, pa baziliku sv. Marije Velike gdje je misno slavlje predvodio kardinal i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Josip Bozanić. Trećeg dana su obišli crkvu sv. Klementa i baziliku sv. Ivana Lateranskog, a četvrtog dana su hodočasnici bili na misnom slavlju u bazilici sv. Petra kada su od strane hrvatskih hodočasnika na oltar bili prinijeti prigodni darovi.
    »Toga dana su svi hodočasnici bili pozvani u veliku dvoranu pape Pavla VI. u kojoj je bila audijencija kod Svetog Oca. Pored prolaska sigurnosnih kontrola i prolaska pored švicarske garde koja je i danas u odorama iz 15. stoljeća, mi smo bili u prvom redu i nakon Papinog govora na hrvatskom, te otpozdrava i zahvale kardinala Bozanića također na hrvatskom, počela je po strogo utvrđenom protokolu audijencija kod Svetog Oca. Samo nas oko trideset izabranih imalo je čast i milost Božju biti u osobnoj audijenciji Pape. To je specifičan osjećaj. S jedne strane, strahopoštovanje i trema, a s druge strane, neka uzvišenost jer ti se dešava nešto što se događa rijetkima, a nekome jednom u životu. Bio sam 24. po redu, svi smo dobili propusnice u vidu žutih karti na kojima je pisalo – susret sa Svetim Ocem. U mirnom hodu prilazili smo oltaru gdje je po protokolu trebalo kleknuti, poljubiti Papi prsten na ruci, odnosno ruku, reći tko si, što si, odakle dolaziš i eventualno još koju riječ. Ja sam osobno Papi prenio pozdrave od cijelog katoličkog naroda Srbije, predstavio sam se da sam iz Đakovačko-srijemske biskupije, vikarijata srijemskog i rekao svoje osobno ime. Ono što je Papa učinio jeste da je blagoslovio sve nas i zatražio da prenesemo blagoslov na strane na koje idemo« – kaže o svojim osobnim dojmovima mr. Mato Groznica iz Golubinaca. Hodočašće je bilo u znaku molitve i duhovnih susreta, a svakako se našlo vremena i za obilazak monumentalnih spomenika i građevina Rima.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika