Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvati u Vojvodini očekuju potporu

Nakon što je Predsjednik Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori, mr. sc. Josip Ivanović, uputio Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske dva pisma gdje se traži razgovor s ministrom dr. sc. Draganom Primorcem o problematici studenata iz SiCG u Republici Hrvatskoj, kao i o nizu akutnih pitanja o ustroju hrvatskih odjela u obrazovnom sustavu Srbije a koji su razmatrani na sjednici Odjela za obrazovanje HNV-a, stigao je poziv za sastanak u Ministarstvu za 1. lipnja u Zagrebu. 
U pismu je Ivanović ministra upoznao sa svim aktivnostima na polju obrazovanja na hrvatskom jeziku, kao i problemima koji zahtijevaju suradnju s matičnom domovinom i institucijama visokog obrazovanja u njoj. Naime, već je druga školska godina kako se izvodi nastava na hrvatskom jeziku u Vojvodini i angažirano je za sada 18 učitelja i 9 odgojiteljica »Naša je sreća što nemamo problema kada je riječ o kadrovima«, kaže se u pismu, »jer je veliki broj učitelja zainteresiran za rad u hrvatskim odjelima. Svi oni su se školovali u Srbiji i na srpskom jeziku, te tečajevi hrvatskog jezika i njihov trud na samoobrazovanju nisu dostatni. Po našim procjenama, a po planu HNV-a, njihova doedukacija bi se trebala odvijati institucionalno, sinkronizirano i organizirano. 
Tu aktivnost bi najbolje mogla obaviti Visoka učiteljska škola u Osijeku, gdje postoje potrebni kadrovi i volja. Mi bismo voljeli da profesori s Visoke učiteljske škole vikendom u Subotici drže određena predavanja iz područja hrvatskog jezika, metodike povijesti i zemljopisa i drugih neophodnih predmeta, kako bi naši učitelji dobili određena znanja, udžbenike, te polagali te predmete i dobili odgovarajuću diplomu.
Po planu HNV-a od sljedeće školske godine htjeli bismo ponuditi izučavanje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u višim razredima osnovne škole i u nekim srednjim školama. Točan broj prijavljenih u ovom momentu nije moguće predvidjeti, ali je sigurno da će biti dosta prijavljenih učenika. Da bi se ova nastava izvodila stručno i profesionalno bila bi nam dragocjena Vaša potpora u vidu profesora hrvatskog jezika, a nadamo se da ćemo uskoro imati ‘naše’ kadrove koji su na studijama u Hrvatskoj. Naš je cilj u dogledno vrijeme otvoriti gimnaziju na hrvatskom jeziku u Subotici za sve zainteresirane Hrvate diljem Srbije. Naravno, da bi ona proradila potrebne su određene pretpostavke koje uključuju i internat za đake izvan Subotice«, kaže se između ostalog u pismu, a osim ovog pitanja napominje se još i problematika udžbenika na nastavu u hrvatskim odjeljenjima.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika