Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Savez protiv lošeg zakona

Očekivanja da će se u nove izbore ići s novim izbornim zakonom kojim će se osigurati i izravni ulazak u parlament predstavnika manjina nisu se ispunila, u izbore se ide sa starim zakonom.
    Očekivanja manjinskih stranaka da će Demokratska stranka ići s dosadašnjim koalicijskim partnerima, gdje su i manjinske stranke, nije se također ispunilo, pa su pojedine manjinske i regionalne stranke odlučile formirati zasebni blok i ići zajedno na izbore. Novoj koaliciji Zajedno za toleranciju-Čanak-Kasza-Ljajić pristupile su i dvije stranke Hrvata u Srbiji DSHV i HNS.
PRISTUPANJE KOALICIJI: Na sastanku održanom povodom predstojećih republičkih izbora, 24. studenog u sjedištu Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici između čelnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Hrvatskog narodnog saveza i koordinatora ove koalicije Józsefa Kasze postignut je sporazum da u okviru koalicije »Zajedno za toleranciju Čanak- Kasza-Ljajić« nastupe na predstojećim republičkim izborima i obje hrvatske stranke. Dogovor je postignut da u slučaju prelaska praga od 5 posto glasača u srbijanski parlament ulazi i jedan predstavnik hrvatske zajednice, rekao je Josip Gabrić, dopredsjednik DSHV-a, s tim da se unutar hrvatskog bloka dogovori tko će to biti.
    Gabrić je obrazložio pristupanje koaliciji: »Očekivali smo da će, u skladu s prijedlogom Vijeća Europe, doći do izmjene izbornog zakona po kojem bi i hrvatska zajednica imala svoje izravne predstavnike u parlamentu, kao što je to slučaj u okolnim zemljama. Međutim, kako do toga nije došlo, smatramo da će ovakva koalicija ipak okupiti manjine u jedan blok i da ćemo kroz taj blok imati svoje predstavnike i na taj način dati svoj doprinos unapređenju rada parlamenta u Republici Srbiji, a posebno u onom dijelu koji se odnosi na prava manjina.«
ZASTUPNIK HRVATA: U sjedištu DSHV-a održan je sastanak 25. studenog, na kojem su čelnici dvije hrvatske stranke – DSHV i HNS – postigli dogovor da će kandidat hrvatske zajednice, koji ulazi u parlament ako koalicija Zajedno za toleranciju osigura cenzus od pet posto, biti Petar Kuntić, sadašnji v. d. predsjednika DSHV-a, a drugi kandidat koji može dobiti mandat u slučaju da ova koalicija osvoji više glasova bit će Dujo Runje, dopredsjednik HNS-a.
    Petar Kuntić je rekao da »po procjenama koordinatora koalicije Zajedno za toleranciju Józsefa Kasze, ova lista može osvojiti od petnaest do dvadeset mjesta u parlamentu, a postizanje cenzusa od pet posto osigurava ovoj listi trinaest mjesta u parlamentu.«
    Prema riječima Josipa Gabrića, pristupanjem ovoj koaliciji Hrvati imaju šanse ponovno dobiti svog predstavnika u srbijanskom parlamentu, a može se dogoditi da ova koalicija, odnosno blok manjina i regionalnih stranaka u sljedećem sazivu, ima važnu ulogu jezička na vagi. »A priori odbacujemo ideje da manjine ne sudjeluju u izborima. Naše sudjelovanje je jako važno, iako ovo nije isključivo manjinska koalicija, jer su tu i Liga socijaldemokrata Vojvodine i Koalicija za Šumadiju, ali očekuje se da manjine u ovom bloku trebaju dati pretežiti broj glasača. Ako izađe između pedeset i šezdeset posto glasača, cenzus od pet posto iznosi 175.000 glasača. Na temelju toga što je na elektorskoj skupštini Hrvatskog nacionalnog vijeća bilo preko 200 elektora, od kojih su većina trebali za to sakupiti po sto potpisa, smatram da možemo računati da imamo sigurnih dvadeset tisuća birača.«
    Na kraju je Gabrić istaknuo kako obje stranke trebaju sudjelovati u poticanju birača da izađu na izbore.
    Franjo Vujkov, predsjednik Hrvatskog narodnog saveza, istaknuo je kako je izuzetno značajno što dvije hrvatske stranke nastupaju zajedno na ovim izborima, te da se treba formirati zajednički izborni stožer i zajednički ići na sakupljanje potpisa za listu »Zajedno za toleranciju-Čanak-Kasza-Ljajić« i u zajedničku predizbornu kampanju.
    Službeno potpisivanje koalicijskog sporazuma očekuje se ovoga tjedna.            g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika