Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za očuvanje materinjeg jezika

OSIJEK – Pobjednici na I. i II. smotri recitatora na hrvatskom jeziku, njih pedesetero, otputovalo je 22. studenog na jednodnevni izlet u Osijek. Najbolje recitatore iz Vojvodine primio je u gradskom Poglavarstvu gradonačelnik Zlatko Kramarić i darovao Srijemu, Somboru i Subotici knjige za uspomenu na ovaj susret. U ime odjeljenja za društvene djelatnosti djecu je dočekala Jasminka Novak-Kovač koja je od samog početka podržala inicijativu da Poglavarstvo bude domaćin vojvođanskoj djeci i omladini.
    Program posjete pripremila je Ljerka Hedl te je u društvu Grgura Marka Ivankovića, višeg kustosa osječkog Gradskog muzeja, provela recitatore kroz Gradsku i sveučilišnu knjižnicu gdje ih je dočekao ravnatelj Dragutin Katalenac. Knjižnica ih je toliko oduševila, napose najmlađe, da ih nije bilo lako nagovoriti da krenu u dječje kazalište. Topao doček u kazalištu potvrdio je osječko gostoprimstvo. U ime kazališta riječi dobrodošlice djeci uputila je ravnateljica Jasminka Mesarić, a Lidija Kunder, glumica ovog kazališta demonstrirala je svoj rad u okviru glumačkih radionica. Članovi njenog Dramskog studia izveli su generalnu probu predstave s kojom su već sljedećeg dana nastupili u Zagrebu u okviru »Forum maratona«.
    Nakon stručno vođene šetnje po osječkoj tvrđi punu pažnju dobio je MC Donalds gdje su se svi dobro osvježili i na kraju uz mnoštvo balona posjetili jednu od vrhunskih izložbi fotografije »National Geografic« u prostoru Osječkog narodnog kazališta.
    Nakon bogatog programa slijedio je i posjet Đakovu. Nezaobilazna đakovačka katedrala plijenila je pažnju. Sve ovo ne bi bilo tako lijepo da uz osječke domaćine nisu tu bila i četvorica naših bogoslova, Vlado, Marijan, Vjeko i Dragan, koji su s nama bili i u Osijeku a onda se potvrdili kao dobri domaćini u Đakovu. Proveli su svoje goste kroz bogosloviju i pokazali im gdje i kako žive s ponosom ističući da je ovo moderan dom s puno mogućnosti za napredovanje u duhovnom zvanju ali i u stjecanju znanja.
    Za ovako divan izlet u Osijek i Đakovo osim Poglavarstva grada Osijeka zaslužna je i Skupština općine Subotica, tajništvo za obrazovanje, koje je osiguralo autobusni prijevoz i pokazalo da cijeni napore hrvatske zajednice u očuvanju svog materinjeg jezika a s time i identiteta.
K. Č.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika