Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svjedočenjem protiv zaborava

VUKOVAR – Vukovarci su protekli tjedan obilježavali tragediju Vukovara. Kolonom sjećanja 18. je studenog obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. koji se ove godine održao pod motom »Bijeli križ opomenu šalje«. U Vukovaru se okupilo oko sedam tisuća građana-sudionika ratnih događanja i članova njihovih obitelji te brojni gosti, od visokih vojnih i civilnih dužnosnika do predstavnika lokalnih i državnih vlasti. Sudionici kolone sjećanja krenuli su iz vukovarske bolnice prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje su položili cvijeće i zapalili svijeće za sve žrtve srpske agresije na Vukovar. Poslijepodne je u crkvi Sv. Filipa i Jakova služena sveta misa zadušnica koju je predvodio nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić.
    Također 18. studenog u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, u Pastoralnom je centru Sv. Bono održana javna tribina »Sjećanje na Domovinski rat – protiv zaborava svetosti žrtava i njihovih uzvišenih ciljeva«.

Spomen-ploča u Borovu: Obilježavanje tragedije Vukovara nastavilo se u srijedu, 19. studenoga na ostacima nekadašnjeg Borovo commerca, gdje je otkrivena spomen-ploča za trajno sjećanje na sve poginule, mučki ubijene, zarobljene i nasilno odvedene hrvatske branitelje i civile Borovo naselja i Vukovara u Domovinskom ratu. Spomen ploču postavila je Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke, a otkrile su je Jozija Radivojević, majka dva poginula hrvatska branitelja, i Irena Pšenica, majka nestalog hrvatskog branitelja. Podno spomen ploče vijence su položili i počast žrtvama odali, izaslanstvo Saveza Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja predvođeni Josipom Jugecom, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vukovar predvođeni gradonačelnikom Vladimirom Štenglom, Borovo d. d. na čelu s Ninoslavom Bajzom-predsjednikom Uprave te tvrtke. Molitvu je predvodio fra Ante Perković, a u koloni sjećanja okupilo se nekoliko tisuća građana. Pod nazivom »Svjedočenjem protiv zaborava« sudionici su Dana sjeća-nja na žrtve Vukovara 1991. paljenjem svijeća na obali Dunava u Borovu selu odali počast hrvatskim braniteljima i civilima ubijenim u tom mjestu 1991 godine. Vijenac je u Dunav položila Marija Šestan iz Vukovara koja još uvijek traži nestalog sina. Molitvu je tom prigodom predvodio pater Ante Perković. Istoga dana u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata otkriveno je 33. po redu spomen – obilježje na mjestu masovne grobnice na farmi »Lovas« iz koje je 2001. godine ekshumirano 24 posmrtna ostatka hrvatskih branitelja i civila. Spomen obilježje otkrili su Nikolina Rašić i Dragana Jelečanin, djeca pogubljenih žrtava ekshumiranih iz te masovne grobnice. Obraćajući se nazočnima izaslanik Vlade RH i Ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić je istaknuo kako su Hrvati stradavali u Domovinskom ratu isključivo zato jer su ljubili svoju domovinu. »Spomen – obilježje mora biti i opomena da se nikada više na ovim prostorima takvo zlo ne dogodi« rekao je Pančić. Podno spomen obilježja vijence su položili svijeće zapalila izaslanstva Predsjednika RH, Vlade, Sabora, MORH-a, MUP-a, Ministarstva rada i socijalne skrbi te Ureda za zatočene i nestale. Vijence su položila i izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

20. studeni 1991.: Obilježavanje tragedije Vukovara nastavilo se i u četvrtak 20. studenog 2003. u spomen na 20. studenog 1991. godine kada su pripadnici jugoslavenske armije i srpskih paravojnih formacija, koje je ta armija organizirala i naoružala, odveli iz vukovarske bolnice ranjenike, medicinsko osoblje i civile te ih pogubili na farmi Ovčara. Iz vukovarske Opće bolnice je 20. studenoga 1991. odvedena 261 osoba, od kojih je 200 pogubljeno, a za preostalim se još traga. U skladištima vukovarskog poduzeća Velepromet, 1991. je godine, u vrijeme srpske agresije na Vukovar bio jedan od najozloglašenijih srpskih koncentracijskih logora. Procjenjuje se kako je kroz njega prošlo oko 10.000 zatočenika, a ubijeno je oko 700 Hrvata i ostalih nesrpskih naroda. Na dvanaestu obljetnicu žrtve Vukovara, na tom su mjestu preživjeli zatočenici, predstavnici oružanih snaga RH i predstavnici grada Vukovara, položili vijence i zapalili svijeće. Molitvu je za sve poginule hrvatske branitelje i civile molio vukovarski župnik Slavko Antunović i sam zatočenik ovog logora 1991. godine.
Janoš Kery

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika