Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Četiri desetljeća od osnutka

Na današnji dan prije točno četiri desetljeća osnovana je u Zagrebu jedna od prvih i najbitnijih skupina suvremene pop/rock glazbe u Hrvatskoj uopće, grupa »Zlatni akordi«. Skupinu su osnovali Davor Štern (klavijature) i bubnjar Željko Marinc. Gitaru je u prvoj postavi svirao legendarni »hrvatski Hendrix«, danas profesor na Mašinskom fakultetu Nikola Sarapa. Postavu je upotpunjavao basist Zlatko Miksić Fuma. Ubrzo dolazi do personalnih promjena i kao ritam-gitarist skupini se priključuje Zlatkov brat Ivica Miksić. Od konca 1963. grupa svira na popularnom plesnjaku Tuškanjac, a na domaćim smotrama beat-glazbe (kako se to tada nazivalo) uglavnom osvajajau prva mjesta.
    Prvi vinilni uspjeh bila im je već (i ujedno) debi ploča-obrada velikog hita engleske grupe »The Who«, skladba »My Generation«. Sredinom 1965. godine, skupinu napuštaju pjevači, a dolazi Zlatko Slobođinski, multitalentirani glazbenik na svim instrumentima, od tipkaćih do žičanih. Sudjeleuju na prvom festivalu vokalno-instrumentalnih sastava, održanom 4. i 5. studenog 1965. godine u Zagrebu, i osvajaju pokal redakcije lista »Politika ekspres« (Beograd). Narednog proljeća Sarapa prelazi u »Delfine«, a s »Zlatnim akordima« kreće svirati Džerald Kazaferović. U jesen 1966. godine njega zamjenjuje Vladimir Delač, a ponovno se vraća i orguljaš Davor Štern. U studenome, 1966. uvjerljivo pobjeđuju na Šampionatu VIS-ova, nanovo u Zagrebu. Nakon toga poduzimaju iznimno uspješnu turneju po Libanu. Objavljuju drugi singl, s obradom narodne pjesme »Marice divojko« u aranžmanu Pere Gotovca. Krajem ljeta 1967. godine ih napušta Slobođinski, a vokalne uloge preuzimaju svi članovi skupine. Iste godine prema anketi čitateljstva lista »Plavi vjesnik« bivaju proglašeni grupom godine. Početkom 1968. napušta ih Štern, a oni se integriraju s grupom O Hare, tako što im pristupaju njihovi članovi– klavijaturist Frano Parać i tada još maloljetna pjevačica Josipa Lisac.
    U ovoj postavi učestvuju na subotičkom Omladinskom festivalu s numerom »Sunce sja za nas«, a iste godine na festivalu Vaš šlager sezone uspješno nastupaju s isključivo vlastitim numerama i objavljuju novi singl. Nakon uspješnog nastupa na Opatijskom festivalu, skupinu napušta Josipa Lisac i počinje solo-karijeru, a skupina ulazi u studio i snima prvi album, s vlastitim skladbama, povremeno prateći Josipu Lisac na koncertima i u studiju. Grupu napušta Delač, a zamjenjuje ga vrsni gitarist Želimir Kovačević Pes. Skupina uvrštava na repertoar i skladbe iz tada pomodnog glazbenog trenda, tzv. »progresivnog rocka«, primjerice Jimi Hendrixa, te grupa »Cream« i (li) »Vanila Fudge«. Koncem 1969. godine u postavi su braća Miksić i Željko Marinec, te novopridošli klavijaturist, flautist i aranžer Branimir Brane Lambert Živković, pjevač Zdenko Juran te povratnik, gitarist Nikola Sarapa. Grupa sve rjeđe ulazi u studio i mahom se fokusira na koncertne nastupe i kraće turneje po inozemstvu, najčešće po Njemačkoj.
    Na posljetku, nakon još mnogo personalnih izmjena, skupina »Zlatni akordi« prestaje muzicirati, a 1976. Zlatko Miksić objavljuje raspad grupe, pošto iste godine većina njenih članova odlučuje pristupiti novoosnovanoj rock-skupini »Parni Valjak«. Ali to je već druga priča, a ova ovdje okončava…           R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika