Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Us­pje{an na­stup Mas­si­ma Sa­vi}a
u Be­o­gra­du
Ovogodišnji Enter Music Fest u beogradskom Sava centru i pored sjajnog nastupa glavne zvijezde manifestacije, skupine »Joe Zawinul Syndicate« glasovitog američkog klavijaturista, band-leadera, skladatelja i aranžera austrijskoga podrijetla, Joe Zawinula, nije okupio niti dio očekivane mase posjetitelja, ali je i ta malobrojna publika toplo pozdravila nastup umjetnika iz Hrvatske, prvoga dana festivala: virtuoznoga jazz-pijanista Matiju Dedića i pjevača, gitarista, tekstopisca i skladatelja Massima Savića, negdašnjeg frontmana i leadera skupine »Dorian Gray«. Dedić i Savić predstavili su se s nekolicinom ukusno odabranih jazz-standarda koje su mjestimice »presekli« s dvije – tri skladbe Matijinog oca, legendarnog hrvatskog kantautora Arsena Dedića. Matija je Dedić demonstrirao briljantnu tehniku i lakoću s kojom je u dobro znanim jazz-standardima pronalazio skrivene motive za improvizaciju, u čemu je imao izdašnu pomoć od strane te večeri izuzetno inspiriranoga beogradskoga basista Branka Markovića, dok je Savić, elegantni »hrvatski Bowie«, kako ga je ovdašnji tisak nedavno nazvao, pokazao izrazitu naklonost k jazz-baladama i vokalnoj frazeologija jednoga Johnnya Harthmana, primjerice. Nastup za pamćenje, pred nedopustivo malobrojnom publikom.

Iz­lo`ba po­sve}ena Ade­na­u­e­ru na
su­bo­ti~kom Otvo­re­nom sveu~ili{tu
U auli subotičkog Otvorenog sveučilišta postavljena je izložba »Conrad Adenauer – Nemac i Europljanin«, koju je priredila Kancelarija istoimene Fondacije u Beogradu, a čiji je realizator zajedno sa Otvorenim sveučilištem i Slobodni licej iz Sombora. Conrad Adenauer je jedan od najznačajnijih državnika moderne Njemačke, koji je svojom političkom i državničkom mudrošću uspio jednu ratom razrušenu i osramoćenu zemlju ponovo uvesti u svijet i Europu, i podariti joj socijalnu sigurnost i ekonomski prosperitet. Za njegovu se vladavinu vezuje pojam izgradnje identiteta Njemačke države u vanjskoj politici – potpuno ostvarenje njenog državnog suverentiteta, povezivanje sa Zapadom, pomirenje s Francuskom te ujedinjenje Europe, dok se na unutrašnjem planu program obnove zemlje, socijalizacija prognanih i izbjeglih, te izgradnja tržišne ekonomije i socijalne odgovornosti države označavaju kao trajni i presudni državni programi. Ime Conrada Adenauera nosi i Fondacija koja, iako politički neovisna, potječe projekte i ideje koje su karakterizirale kako samog Adenauera, tako i njegovu vladavinu.

»Bu­nar­man« na jo{ tri fe­sti­va­la
Dokumentarni film zagrebačkoga redatelja podrijetlom iz Tavankuta Branka Ištvančića, mnogo nagrađivani »Bunarman«, pozvan je na još tri inozemna međunarodna festivala. Radi se o Međunarodnom filmskom festivalu u Rumunjskoj, 29. studenog, potom na Međunarodni filmski festival kratkog filma te na Međunarodni festival kratkoga filma u Imoli, u Italiji, 3. prosinca.
Kla­ri­net­ski vir­tu­oz u Su­bo­ti­ci
U organizaciji subotičkoga Glazbenoga centra minulog je tjedna u Velikoj vijećnici Gradske kuće briljantan koncert održao novosadski umjetnik Nikola Srdić. Virtuoz na klarinetu, ovaj je glazbenik interpretirao djela Bartoka, Widore, Nielsena, i Mokranjca. Primjerenu pratnju na glasoviru obezbijedila je Timea Hotić.
Ne­za­bo­rav­na ve~er
»Voj­vo|an­skih im­pre­si­ja«
Glasoviti pijanist iz Novog Sada, jazz-orijentirani glazbenik, skladatelj i aranžer Aleksandar Dujin priredio je u Subotici nezaboravni koncert Vojvođanske impresije. Nazočni su u svečanoj koncertnoj dvorani Gradske kuće čuli novi ciklus njegovih skladbi za glasovir, koje su inspirirane Vojvodinom, te lirikom svakodnevna života autora.

Iz­lo`ba u Grad­skoj ku}i
U utorak je, 25. studenog u vestibilu Gradske kuće u Subotici pred mnoštvom nazočnih ljubitelja likovne umjetnosti svečano otvorena izložba slika Lajče Vojnića Zelića. Izložbu je organizirao Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, čiji je Lajčo Vojnić Zelić istaknuti i aktivni član. Slikama izloženim u vestibilu Gradske kuće, mahom u tehnici ulja na platnu, s umjetnikovim očito omiljenim temama, salašima i crkvama, Lajčo Vojnić Zelić predstavio se ljubiteljima slikarstva kao zreo i kreativan likovni umjetnik.

U spo­men Ma­to{u
Sutra, u subotu 29. studenog, održati će se u Kaćmaru, u susjednoj Mađarskoj, Međunarodni znanstveni skup u spomen Antuna Gustava Matoša (1873. -1914.) na početku kojega će se u ovom mađarskom gradiću otkriti bista pokojnoga Matoša. Skup organiziraju manjinska hrvatska samouprava Kaćmara i Budimpešte, a na skupu će govoriti i Subotičani mr. Josip Ivanović, predsjednik HNV-a, te književnik i publicist Milovan Miković, koji će tom prigodom govoriti na temu »Što nam djelo Matoševo znači danas«.

Iz­lo`ba sli­ka i skulp­tu­ra Jo­va­na De­vi}a
Danas se s početkom u 18 sati u galeriji »Dr. Vinko Perčić« u Subotici priređuje otvaranje izložbe slika i skulptura Jovana Devića, glasovitog subotičkog likovnog umjetnika, čija se petogodišnjica smrti obilježava ove godine. Izložba je naslovljena »Sjećanje na Jovana Dedića«, a autor joj je viši kustos u Muzeju Olga Kovačev Ninkov. Izložbu organizira Gradski muzej Subotica., a za vrijeme trajanja izložbe galerija će biti otvorena za zainteresirane posjetitelje utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom u periodi od 10 do 16 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika