Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Više zahtjeva nego nelegalnih objekata

Službeni podaci o nelegalnoj gradnji govore da je na teritoriji subotičke općine oko tri hiljade bespravno podignutih objekata. Međutim, sa jučerašnjim danom, pristiglo je blizu sedam hiljada zahtjeva za legalizaciju, priopćavaju u općinskom odjelu ljenju za građevinarstvo. Prijavljuje se svaki sagrađeni ili dograđeni objekt, pa čak i šupe, i mi vjerujemo da među ovim zahtjevima ima i do hiljadu nepotrebnih, kaže Ana Horvat Singer, samostalni stručni suradnik odjela za građevinarstvo SO Subotica. U pojedinim slučajevima čak odgovaramo ljude od podnošenja zahtjeva, jer u dokumentaciji koju prilažu vidi se da je sve već uredno prijavljeno, ali ponekad, pogotovo kad je riječ o starim ljudima, oni za svaki slučaj žele ipak podnijeti prijavu. Situacija se s brojem zahtjeva posljednjih dana iz sata u sat mijenjala, a dnevno je obrađivano i preko tisuću zahtjeva. Općinske službe su zbog toga radile prekovremeno i po izvanrednom režimu.
    Većina vlasnika »divljih« objekata koji su došli prijaviti svoje kuće, međutim, nije uspela prikupiti sve papire, te će proces legalizacije biti nastavljen kasnije, sakupljanjem te neophodne dokumentacije. U tom naknadnom poslu najveći će problem biti po svoj prilici osiguranje katastarskog snimka, jer u gradu postoji samo pet ovlaštenih geodeta koji mogu obaviti ovaj posao, te se procjenjuje kako će se postupak legalizacije za neke produžiti i na nekoliko mjeseci.
    Prosječna cijena legalizacije kuće u Subotici procijenjena je na 60 tisuća dinara, od čega najveću stavku čini projektna dokumentacija i naknada za građevinsko zemljište. Općina je, međutim, građanima ponudila mogućnost plaćanja tzv. vazdušarine na rok od deset godina, što donekle čini podnošljivijom za mnoge izuzetno visoku cijenu legalizacij

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika