Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Više ne moramo raditi kompromise

U početku kao rock sastav »Parni va-ljak« je krenuo još daleke 1975. godine, ne zaustavivši se ni do današnjih dana. Sasvim suprotno, još uvijek »melje« glazbenom scenom, istina nešto profiliranijim pop main stream zvukom, ali nesmanjenom žestinom pjesama koje se pjevaju u različitim generacijama. Glavni vozač, Husein Hasanefendić-Hus, gitarist i skladatelj, sigurno drži upravljač ovog sada već legendarnog, glazbenog stroja iza kojeg stoje milijuni prodanih nosača zvuka.
 
4Posve neobično, ali vrlo atraktivno, »Parni valjak« se pojavio CD-singl izdanjem, nekada uobičajenom praksom (singl ploča 45 obrtaja), a danas raritetom na ovim prostorima.
Singl se sastoji od dvije pjesme, urađen je pomalo u maniri nostalgije za starim vremenima kada je to bilo normalno za najavu predstojećeg LP izdanja. U duhu novog vremena uradili smo ga na CD izdanju, kao najavu dugosvirajućeg uratka koji se priprema za proljeće, u namjeri da pilot pjesme pustimo u eter kako bi testirali prijam publike. Te, na koncu, željeli smo vlastitim primjerom da potaknemo i ostale da sličnim glazbenim projektima potpomognu povratku ove, nepravedno zapostavljene, tržišne kategorije.
4Inicijativa se čini veoma zanimljivom.
Mislim da bi mini CD-i, u službeno uspostavljenoj tržišnoj kategoriji, bili značajni za mlade, neafirmirane izvođače, gdje bi se oni mogli mnogo lakše predstaviti. Vrlo je teško odmah kvalitetno startati sa cijelim albumom. Napose, proboj do aktualnih top-ljestvica ovim putem je značajno olakšan, jer se sve one prave upravo na bazi skinutih singlova. 
Također, teško je odjednom skupiti desetak kvalitetnih pjesama i isproducirati ih, pa mislim da bi to sa singlovima bilo mnogo jednostavnije.
4Konkretan rezultat očituje se upravo »Valjkovim« probojem na svim mogućim  aktualnim ljestvicama.
Vrlo sam zadovoljan plasmanom obiju pjesmama, posebice sa bržom »Dok si pored mene« koja je uz prateći spot zastupljena na više ljestvica, dok laganija »Tko nam brani«, koja je meni osobno bliža, već zauzima prva mjesta nekih tjednih izbora. Značajno je i to da veliki dio publike već zna za njih, dok će ih ostali ubrzo upoznati.
4Po kvaliteti i dugovječnosti, neki vas uspoređuju sa »Stonesima«. Jagger i Richards poput Akija i Husa?
Usporedbe takove prirode uvijek gode, ali činjenične su sličnosti glavnih rola pjevača i gitarista, koji su ujedno i autori većine pjesama, uz kompaktnost cjeline koju čine ostali članovi sastava. Glede trajanja na sceni, moram primijetiti da je ipak »Stonesima« bilo lakše opstati svih proteklih godina na mega globalnom tržištu, uz gotovo neograničene mogu-ćnosti konstantne akumulacije novca, koja pruža lagodnost povremenih dužih pauza, za razliku od nas, koji si nikada nismo mogli dozvoliti većih zastoja u karijeri. Ploče, koncerti, turneje i tako godinama...
4Kako biste sve te godine (28) provedene na sceni saželi očima današnjice?
Čitav štos je u tome da čovjek mora voljeti ono što radi i biti maksimalno odan i pošten prema poslu kojemu se posvetio. Mi smo svi pomalo sebični na određeni način, što će reći da više ne radimo ono što ne želimo, niti moramo robovati određe-nim kompromisima. Obzirom da nismo više mladi, možemo si dozvoliti da radimo nešto što volimo i iza čega stojimo u potpunosti.
4Koju biste pjesmu izdvojili kao vodeću numeru »Parnog valjka«?
Vrlo teško pitanje: Mišljenje mase se razlikuje od mog osobnog izbora, u kojem se, pretpostavljam, ne bi našli svi naši veliki hitovi. Kad bih se morao negdje predstaviti kao autor, prije bih dao »Molitvu«, »Sve baš miriše na nju« ili »A gdje je ljubav«, nego »Kao ti« ili »Uhvati ritam«. 
4Uz glazbu koju neosporno najviše volite, malo je poznato da obožavate more i da svaki slobodan trenutak provodite ploveći na vašoj brodici. Postoji li tajna skladateljska veza u dubinama plavog Jadrana?
Sigurno da postoji, jer mi boravak na moru godi kako fizički, možda još i više psihički, povrh činjenice da mi je i supruga Dalmatinka, što je još jedan od značajnijih razloga.  
4Na koncu, gdje će vas »dobro more« odvesti tijekom predstojeće godine?
Planovi su dosta šareni, jer puno nastupamo vani. Bili smo u Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, čekaju nas koncerti u Londonu, Pragu. Imamo nekih ambicija otići u Poljsku, jer je »Uhvati ritam« tamo bio veliki hit, uglazbljen od strane jednog domaćeg sastava. Naravno, nakon izlaska novog materijala u planu su turneje po Hrvatskoj, Sloveniji i dijelu BiH.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika