Arhiv tekstova Arhiv tekstova

HHO: Uoči izbora stanje normalno, kandidata mnogo

Predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarko Puhovski ocijenio je da je, prema europskim standardima, u hrvatskim medijima i političkom životu uoči izbora stanje normalno. Puhovski tu ocjenu temelji na praćenju medija tri tjedna prije službenog početka izborne kampanje i prema kojem do sada uglavnom nije bilo primjera nekorektnog političkog ili novinarskog govora, niti govora mržnje.
    Puhovski je zamjerio Saboru na činovničkom odnosu prema elektroničkim medijima u izbornoj kampanji i ustrajavanju na jednakoj zastupljenosti svih stranka i kandidata. Podaci o istaknutim listama na kojima je više do pet tisuća kandidata pokazuju da je to nemoguće ostvariti, rekao je Puhovski.
    Za skore parlamentarne izbore ukupno je podneseno 120 kandidatura više nego na posljednjim parlamentarnim izborima, veći je broj stranaka i koalicija te neovisnih lista, rečeno je u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) koje je objavilo prihvaćene izborne i liste kandidata.
Povjerenstvo je, rekao je zamjenik predsjednika DIP-a Jakob Miletić, zaprimilo ukupno 403 kandidatura – 360 kandidatske liste i 43 prijedloga kandidata (12. jedinica) za izbor zastupnika.
    U izbornoj utrci za Sabor sudjeluje 5.119 kandidata – 3.839 muškarca i 1.280 žena. Prosječna starost kandidata je 46 godina, muškarci su nešto stariji – u prosjeku im je 47 godina, ženama 43 godine. Najmlađi kandidat je rođen 1985. a najstariji 1917.
    U 11 izbornih jedinica u kandidaturi su ukupno sudjelovale 64 političke stranke i 50 neovisnih lista.                                  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika