Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Prolaznost« ovisi o odazivu glasača

U izbornoj utrci za mjesto u Hrvatskom saboru 23. studenoga sudjelovat će ukupno 5.119 kandidata. Od toga su trojica iz Vojvodine, u 11. Izbornoj jedinici, rezerviranoj za Hrvate u dijaspori, dvojica na listi Hrvatske seljačke stranke (Franjo Vujkov i mr. Mato Groznica) i jedan na listi Hrvatske demokratske zajednice (Ivica Kozbašić). Vojvođanski Hrvati, koji imaju i hrvatsko državljanstvo, moći će za svoje kandidate glasovati 22. i 23. studenoga i tako po prvi puta sudjelovati u utrci za izravno predstavljanje ove manjinske zajednice na Markovu trgu, u Hrvatskome saboru.
    Unatoč zahtjevima da se omogući više izbornih mjesta po Vojvodini i u Beogradu, krajnja odluka je da će se moći glasovati samo u dva Generalna konzulata RH (Subotica i Beograd) i Veleposlanstvu RH (Beograd).
    Baš zbog manjeg broja glasačkih mjesta i time veće udaljenosti glasača od izbornih mjesta, ljudi, koji rade na organiziranju izbora i promidžbe kandidata s obje liste, najavljuju organizirani prijevoz za glasače u ta dva dana. Time se želi građanima pomoći i ukazati na važnost ove nove mogućnosti izbora i aktivnog sudjelovanja u političkom životu matične domovine, a prije svega u korist onih koji su izvan nje, u Vojvodini i oko Beograda. Ništa nije nemoguće, a sve ovisi isključivo o odazivu građana. Mali odaziv bi, osim neprolaznosti kandidata, mogao ostaviti i dojam nespremnosti za intenzivniji politički život i angažman zajednice i njezinih pojedinaca, a da ne spominjemo loš dojam koji možda ne bi osigurao ponovnu sličnu ponudu. Činjenica je da je vremena za animiranje glasača malo, mnogi još ne znaju da postoje kandidati iz Bačke i Srijema, te vas stoga želimo upoznati s njima i pozvati da vašim glasovima sudjelujete u odabiru predstavnika Hrvata iz dijaspore.
IVICA KOZBAŠIĆ – SONTA: DSHV je osigurao za svojega člana Ivicu Koz-bašića iz Sonte 13. mjesto na HDZ-ovoj listi za dijasporu. Kozbašić je rođen 19. kolovoza 1961. godine u Sonti gdje je završio osnovnu školu, srednju poljoprivrednu – smjer stočarstvo u Somboru, a Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, također smjer stočarstvo. Pola godine je radio u poduzeću »Mali borac«, a sada se bavi poljoprivredom na vlastitom imanju. U Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pristupio je 26. siječnja 1991. godine i sada je član Predsjedništva ove stranke. U Sonti je tajnik mjesne organizacije DSHV-a. Oženjen je i ima dvoje djece.
»Ako ne bude adekvatne propagande medija, mislim da će biti slab odaziv na izbore. Neki nisu još ni svjesni da imaju pravo glasovati, iako imaju hrvatsko državljanstvo s ovdašnjom adresom stanovanja. Mi, kandidati, izgleda imamo obvezu probiti led, a kroz četiri godine bit će to zasigurno bolje. Što se tiče postojanja dvije liste mislim da ćemo tako imati bolje šanse da imamo jednog zastupnika. Ja sam optimist i vjerujem da HDZ kao veća stranka ima veće mogućnosti za bolje rezultate. Osobno ne očekujem da ću proći, ali ću biti jedna od tih karika za vezu da bi se kontaktiralo s maticom.
    Mislim da je postojanje dvije liste i štetno jer nas nema mnogo, a i neće mnogo glasača izaći. Mnogima nije jednostavno izdvojiti 500 dinara, izgube cijeli dan da bi otišli do Subotice i glasovali, a izravno neće osjetiti neku korist, bar ne na početku. Očekujem da će izaći značajniji broj Subotičana i da će jedan broj njih glasovati za Franju Vujkova jer je to neminovno. Sve je samo stvar propagande«, kaže o svojim očekivanjima Ivica Kozbašić, te o eventualnim zalaganjima u Hrvatskom saboru u slučaju izbora zaključuje: »U svakom slučaju cilj dijaspore nije da mijenja politiku same Hrvatske, nego da pomogne dijaspori s političke strane. Ova ponuda može samo poboljšati međudržavne odnose RH i SCG a to svakako može pozitivno utjecati na položaj manjine, u ovom slučaju hrvatske zajednice u Vojvodini«.

FRANJO VUJKOV – SUBOTICA: Najbolje pozicionirani kandidat je Franjo Vujkov iz Subotice koji se nalazi na drugom mjestu liste za dijasporu HSS-a. Rođen je 7. siječnja1942. godine u Subotici, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a pravni je fakultet završio u Beogradu. Radio je u Općinskom, Okružnom i Trgovinskom sudu a sada je odvjetnik. Bio je tajnik Skupštine općine Subotica, u rad HKC »Bunjevačko kolo« uključio se 1988., gdje je danas član Upravnog odbora, bio je osnivač DSHV i tako aktivan do 1996. godine, kada je istupio iz te stranke, a osnivač je i sadašnji predsjednik Hrvatskog narodnog saveza.
    »Što se tiče dijaspore i mene osobno kao kandidata iz Vojvodine, ili šire gledano iz SCG, umjereni sam optimist, budući da je objektivna poteškoća odaziv glasača jer će se glasovati samo u Subotici i Beogradu. Veliko je pitanje u svijesti naših ljudi koliko su oni svjesni važnosti ovoga čina. Ako bude adekvatan odaziv glasača, smatram da ja kao drugi kandidat na listi HSS-a imam apsolutno daleko veće šanse od onih koji su niže kotirani na listi, tj. smatram da svako mjesto na listi iza drugoga nema šanse stići do Sabora.
    U slučaju prolaznosti, zalagao bih se u Saboru da najviše državno tijelo u Hrvatskoj stvarno bude upoznato sa situacijom i položajem Hrvata prvenstveno u Vojvodini i Srbiji, da taj položaj, koji je sada puno bolji nego kada smo osnivali i jednu i drugu stranku, još poboljšamo, a ima tu i puno toga što bi se moglo učiniti. Za sada je pravni položaj kvalitetno reguliran što se tiče normative, ali nema objektivnih uvjeta jer prvenstveno ne dobivamo nikakva sredstva od Državne zajednice SCG, a bez sredstava nema ni uvjeta za pozitivne pomake u našem položaju. To je jedan od segmenata, ali ako budem izabran za zastupnika, predstoji mi ozbiljan rad i to zahtijeva konstantno prisustvo na terenu, kontakte s običnim ljudima, s institucijama, HNV-om i s objema strankama, jer bih sve probleme mogao najneposrednije prezentirati i nadležnim resornim organima, pa i Saboru te najvišim državnim dužnosnicima Hrvatske. Ja bih još samo pozvao Hrvate iz Vojvodine da izađu na izbore i glasuju za mene koji sam najbolje pozicioniran od svih kandidata iz Vojvodine«, zaključuje Franjo Vujkov.

MATO GROZNICA – GOLUBINCI: Jedini kandidat iz Srijema je mr. Mato Groznica iz Golubinaca, koji se nalazi na desetom mjestu, također, HSS-ove liste za dijasporu. Rođen je 26. kolovoza 1966. u Sovićima, općina Jablanica u Bosni i Hercegovini. U Vojvodini živi od 1977. godine. Tu je završio osnovnu školu, srednju školu je pohađao u Staroj Pazovi i Zemunu, a diplomirao je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu 1994. godine. Kao diplomirani inženjer prometa završio je postdiplomski studij na istom fakultetu. Radio je na mnogim studijama i projektima iz oblasti reguliranja i upravljanja prometa, objavio desetak znanstvenih radova na svjetskim i domaćim simpozijima te u brojnim časopisima. Bio je član Inicijativnog odbora za organiziranje Tjedna Hrvata iz Vojvodine 1997. godine u Zagrebu, predsjednik je HKPD-a »Tomislav« iz Golubinaca, potpredsjednik HNV-a za Srijem i Beograd te od nedavno predsjednik Upravnog Odbora NIU »Hrvatska riječ«. Posljednjih pet godina je dekretom dijecezanskog biskupa Marina Srakića redoviti član Sinode Đakovačko-srijemske biskupije. Oženjen je.
    »Očekivanja su velika jer je to povijesni trenutak budući da se može dogoditi da netko iz Vojvodine sjedne u Hrvatski sabor i izravno zastupa interese ovog naroda. To je nešto što je po mom mišljenju revolucionarni pomak i ogromna šansa koju treba iskoristiti. Bilo bi neodgovorno reći da se može apsolutno očekivati uspjeh. Trebamo biti optimisti da se to ipak može dogoditi i očekujem da narod to shvati. Nadam se i da će se kroz promidžbene kampanje potaknuti narod koji ima pravo da izađe na te izbore. Što se tiče tri kandidata na dvije liste, mislim da je lista HSS bliža ljudima, a i činjenica da smo na njihovoj listi dobili drugu poziciju govori o tome koliko nas uvažavaju. Očekuje se da će prva, a i druga pozicija imati prolaz za Hrvatski sabor, što pokazuje koliko nas respektiraju iz te stranke. Na HDZ-ovoj listi je kandidat DSHV-a na 13. mjestu i to pokazuje da ta pozicija sigurno ne može proći, a ujedno i kakav je odnos dotične političke grupacije prema kandidatu iz Vojvodine. Ipak je druga pozicija u odnosu na trinaestu velika razlika.
    U Saboru treba zastupati interese vojvođanskih Hrvata, osobito Hrvata iz Srijema, koji su svih ovih godina za nijansu više propatili od ostalog hrvatskog bića na ovim prostorima. To znači detektiranje od najsitnijih do najkrupnijih problema. Ne bih sada ništa izdvajao, ali bih se zalagao za jedan sadržajan život ove zajednice bez obzira što je ona manjina u SCG«, kaže o predstojećim izborima kandidat iz Srijema mr. Mato Groznica.
HOĆE LI SE ISKORISTITI ŠANSA: Moglo bi se rezimirati da je ponuda neočekivana i vrlo respektabilna, da je njeno ostvarenje isključivo u rukama glasača, vojvođanskih Hrvata koji imaju hrvatsko državljanstvo s prebivalištem u SCG, koji imaju dva dana, 22. i 23. studenoga da svojim glasom pomognu i kandidate i svoju zajednicu.
    U utrci su tri kandidata, teritorijalno dobro raspoređena, po jedan bunjevački Hrvat iz Subotice, šokački iz Sonte i srijemski iz Golubinaca. Ostaje za nadati se da činjenica podijeljenosti te trojke na dvije liste neće umanjiti rezultate, prije svega jedini pravi cilj – da vojvođanski Hrvati dobiju predstavnika u Hrvatskom saboru. Zasigurno će pripomoći najavljivani prijevoz glasača do izbornih mjesta, no, još svakako kandidati i institucije, koje stoje iza njih, trebaju u vrlo kratkom roku animirati vojvođanske Hrvate da izađu na izbore.       
                                                            g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika