Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kulturni programi koji povezuju

Točno je godinu dana kako postoji Hrvatska lokalna samouprava u Segedinu.
    Kako nam je rekao dopredsjednik Saša Žuvela, prilikom svog posjeta redakciji »Hrvatske riječi« samouprava je osnovana na lokalnim izborima Republike Mađarske listopada 2002., a inicijativa za osnivanje hrvatske lokalne samouprave je došla od desetak članova koji su i danas u njoj: »Pošto hrvatske samouprave u Segedinu nije bilo, ideja je došla od jednog Hrvata rodom iz Vukovara koji živi u Segedinu 12 godina Damira Holokerna, a mogućnost samih izbora je dovela do toga da smo od strane glasača bili izabrani na lokalnim izborima prošle godine. Tad smo dobili 2400 glasova u samom Segedinu, a bilo nam je potrebno svega oko 500 glasova da bi bili izabrani.«
DJELOKRUG RADA: Sustav manjinske samouprave u Mađarskoj omogućava da mjesta s više od 10.000 stanovnika dobijaju pet manjinskih zastupnika u lokalnoj samoupravi, a mjesta ispod 10.000 stanovnika biraju tri zastupnika. U gradu Segedinu i županiji Čongrad danas postoji ukupno deset manjinskih samouprava, dok ih je na razini same Mađarske trinaest. Prema riječima Žuvele kulturna djelatnost je prvenstvena i u stvari i jedina oblast djelovanja kojom se mogu baviti manjinski zastupnici. Grad Segedin i županija Čongrad dobili su na izborima pet zastupnika hrvatske populacije u parlamentu. to su: predsjednik samouprave Dušan Marjanović, dopredsjednik Saša Žuvela, Eugen Hitri, Ljudevit Ivanković i Vladimir Đurović.
    »Mi učestvujemo u radu lokalnog parlamenta, ali samo u oblasti koja se odnosi na njegovanje kulture vlastitog naroda i na povezanost i međusobnu kulturnu suradnju dvaju naroda, hrvatskog i mađarskog. Na izborima smo ponudili jedan konkretan kulturni program koji je privukao ljude da nam daju povjerenje. To je program koji privlači ljude iz dvije države Hrvatske i Mađarske, kao što je učenje suvremenog hrvatskog jezika i mađarskog jezika u obliku tabora, prezentiranje hrvatske tradicionalne nošnje na Segedinskim folklornim večerima gdje bi nastupala pojedina kulturna folklorna društva bilo iz Hrvatske ili Vojvodine. Zatim je tu suradnja u okviru razvoja turizma, gdje je naša inicijativa bila da se ostvari večer dalmatinske kuhinje u Segedinu, zatim organiziranje različitih izložbi, prikupljanje, dokumentiranje i promoviranje znamenitosti dvaju naroda na području južne Mađarske. Konkretno, to se odnosi na sve ono što je karakteristično za Segedin od prije 100-200 godina, što su tadašnji Hrvati-Dalmati radili u Segedinu pa do dandanas. U Mađarskoj postoji i državna samouprava hrvatske manjine, za koju su početkom ove godine bili organizirani izbori, gdje smo i mi kandidirali dvojicu naših zastupnika. To je parlament Hrvata u Mađarskoj i kao što mi sudjelujemo u radu lokalnog parlamenta u gradu Segedinu, tako i državna samouprava sudjeluje u radu Mađarskog parlamenta na polju kulture, gdje imaju mogućnost iznošenja svojih problema na nivou države.« rekao je Žuvela.
PROGRAMI: Kako djeluje hrvatska samouprava u Segedinu, pitali smo našeg sugovornika: »U prethodnih godinu dana organizirali smo filmske projekcije hrvatskih filmova u Manjinskoj kući. Organizirali smo i promociju hrvatske lokalne samouprave 15. prosinca prošle godine u Segedinu u velikoj dvorani Manjinske kuće. Imamo namjeru otvoriti tečaj učenja hrvatskog jezika, kako za malu djecu tako i za studente. Glede budućih planova teško je reći jer Mađarska za manje od godinu dana ulazi u Europsku uniju i rad svih ovih samouprava će biti preoblikovan, mi još ne znamo kako. Moguće je da ćemo mi iz lokalne samouprave preći u tip udruge, što će biti sasvim drugi oblik djelovanja.« kaže Žuvela.
    S obzirom da su Subotica i Segedin bratski gradovi, a Hrvati žive u oba grada razmišlja li se o intenziviranju suradnje između Hrvata s dviju strana granica: »S obzirom na dosta sličnosti između Subotice i Segedina mislimo da, pošto smo mi Hrvati u Segedinu dosta povezani kako s Hrvatskom tako i s Vojvodinom i gradom Suboticom, da će suradnja biti zastupljena i mislimo da je treba unaprijediti, jer bez obzira na bratimstvo dvaju gradova takve suradnje dosada nije bilo.«                     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika