Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kulturni programi koji povezuju

Točno je godinu dana kako postoji Hrvatska lokalna samouprava u Segedinu.
    Kako nam je rekao dopredsjednik Saša Žuvela, prilikom svog posjeta redakciji »Hrvatske riječi« samouprava je osnovana na lokalnim izborima Republike Mađarske listopada 2002., a inicijativa za osnivanje hrvatske lokalne samouprave je došla od desetak članova koji su i danas u njoj: »Pošto hrvatske samouprave u Segedinu nije bilo, ideja je došla od jednog Hrvata rodom iz Vukovara koji živi u Segedinu 12 godina Damira Holokerna, a mogućnost samih izbora je dovela do toga da smo od strane glasača bili izabrani na lokalnim izborima prošle godine. Tad smo dobili 2400 glasova u samom Segedinu, a bilo nam je potrebno svega oko 500 glasova da bi bili izabrani.«
DJELOKRUG RADA: Sustav manjinske samouprave u Mađarskoj omogućava da mjesta s više od 10.000 stanovnika dobijaju pet manjinskih zastupnika u lokalnoj samoupravi, a mjesta ispod 10.000 stanovnika biraju tri zastupnika. U gradu Segedinu i županiji Čongrad danas postoji ukupno deset manjinskih samouprava, dok ih je na razini same Mađarske trinaest. Prema riječima Žuvele kulturna djelatnost je prvenstvena i u stvari i jedina oblast djelovanja kojom se mogu baviti manjinski zastupnici. Grad Segedin i županija Čongrad dobili su na izborima pet zastupnika hrvatske populacije u parlamentu. to su: predsjednik samouprave Dušan Marjanović, dopredsjednik Saša Žuvela, Eugen Hitri, Ljudevit Ivanković i Vladimir Đurović.
    »Mi učestvujemo u radu lokalnog parlamenta, ali samo u oblasti koja se odnosi na njegovanje kulture vlastitog naroda i na povezanost i međusobnu kulturnu suradnju dvaju naroda, hrvatskog i mađarskog. Na izborima smo ponudili jedan konkretan kulturni program koji je privukao ljude da nam daju povjerenje. To je program koji privlači ljude iz dvije države Hrvatske i Mađarske, kao što je učenje suvremenog hrvatskog jezika i mađarskog jezika u obliku tabora, prezentiranje hrvatske tradicionalne nošnje na Segedinskim folklornim večerima gdje bi nastupala pojedina kulturna folklorna društva bilo iz Hrvatske ili Vojvodine. Zatim je tu suradnja u okviru razvoja turizma, gdje je naša inicijativa bila da se ostvari večer dalmatinske kuhinje u Segedinu, zatim organiziranje različitih izložbi, prikupljanje, dokumentiranje i promoviranje znamenitosti dvaju naroda na području južne Mađarske. Konkretno, to se odnosi na sve ono što je karakteristično za Segedin od prije 100-200 godina, što su tadašnji Hrvati-Dalmati radili u Segedinu pa do dandanas. U Mađarskoj postoji i državna samouprava hrvatske manjine, za koju su početkom ove godine bili organizirani izbori, gdje smo i mi kandidirali dvojicu naših zastupnika. To je parlament Hrvata u Mađarskoj i kao što mi sudjelujemo u radu lokalnog parlamenta u gradu Segedinu, tako i državna samouprava sudjeluje u radu Mađarskog parlamenta na polju kulture, gdje imaju mogućnost iznošenja svojih problema na nivou države.« rekao je Žuvela.
PROGRAMI: Kako djeluje hrvatska samouprava u Segedinu, pitali smo našeg sugovornika: »U prethodnih godinu dana organizirali smo filmske projekcije hrvatskih filmova u Manjinskoj kući. Organizirali smo i promociju hrvatske lokalne samouprave 15. prosinca prošle godine u Segedinu u velikoj dvorani Manjinske kuće. Imamo namjeru otvoriti tečaj učenja hrvatskog jezika, kako za malu djecu tako i za studente. Glede budućih planova teško je reći jer Mađarska za manje od godinu dana ulazi u Europsku uniju i rad svih ovih samouprava će biti preoblikovan, mi još ne znamo kako. Moguće je da ćemo mi iz lokalne samouprave preći u tip udruge, što će biti sasvim drugi oblik djelovanja.« kaže Žuvela.
    S obzirom da su Subotica i Segedin bratski gradovi, a Hrvati žive u oba grada razmišlja li se o intenziviranju suradnje između Hrvata s dviju strana granica: »S obzirom na dosta sličnosti između Subotice i Segedina mislimo da, pošto smo mi Hrvati u Segedinu dosta povezani kako s Hrvatskom tako i s Vojvodinom i gradom Suboticom, da će suradnja biti zastupljena i mislimo da je treba unaprijediti, jer bez obzira na bratimstvo dvaju gradova takve suradnje dosada nije bilo.«                     g

Najava događaja

15.06.2024 - Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec« iz Rume

Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume bit će održan u subotu, 15. lipnja, u Velikoj sali Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi, s početkom u 19.30 sati. Ovom prigodom obilježava se i 121. obljetnica djelovanja te hrvatske udruge. Koncert je humanitarnog karaktera.

16.06.2024 - Festival »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XXIX. festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta koji će biti održan u nedjelju, 16. lipnja, u Tavankutu. Program se održava na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević a počinje u 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta, festival će biti održan u mjesnom Domu kulture. Festival se održava u sklopu Tavankutskog kulturnog lita 2024..

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika