Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

VIJESTI

Smijenjen Bela Tonković s mjesta
dopredsjednika SO

Subotički parlament je na prošlotjednoj sjednici, iz drugog puta, smijenio dopredsjednika Skupštine općine Belu Tonkovića, na prijedlog grupe vijećnika a na zahtjev Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. DSHV je u obrazloženju svoga zahtjeva napomenuo da ga Tonković više ne može predstavljati nakon što je razriješen dužnosti predsjednika stranke, a zatim i isključen iz nje. Zahtjev za njegovu smjenu na prošloj sjednici Skupštine nije dobio dovoljan broj glasova vijećnika, zbog čega je ponovo proslijeđen parlamentu. Ovog puta je za smjenu glasovao 41 vijećnik, od ukupno 67.
    Nakon ovih promjena u vrhu lokalnog parlamenta, ostaje upražnjeno mjesto dopredsjednika Skupštine općine iz redova hrvatske zajednice.

Završena duhovna
obnova koju je vodio
o. James Manjackal

Zanosnom pjesmom i oduševljenim slavljenjem Boga vjernici Subotice sudjelovali su na duhovnom seminaru glasovitog karizmatika i svećenika misionara sv. Franje Saleškog (M. S. F. S) o. Jamesa Manjackala. Seminar kojeg je vodio pater James Manjackala je održavan u Franjevačkoj crkvi, u Subotici od četvrtka, 6. do nedjelje, 9. studenog. Na predavanjima, molitvama i sv. misama okupljalo se i do 1,500 ljudi, želeći obnoviti svoju vjeru i ozdraviti. Kako kaže pater James Manjackal, u Suboticu je došao na poziv svećenika Subotičke biskupije kojem se rado odazvao.

Berba pri kraju

Sjetva pšenice, berba kukuruza i kampanja vađenja šećerne repe privode se kraju u subotičkom ataru. Pšenica je zasijana na oko 18.000 hektara ili na više od 85 posto planiranih površina, kukuruz je obran sa više od 93 posto površina ili negdje oko 29.000 hektar, sa skromnim prosječnim prinosom od 2,5 tona po hektaru. Što se tiče kampanje vađenja šećerne repe, do sada je posao obavljen na oko 100 od 400 hektara sa slabim prosječnim prinosom od 20 tona po hektaru.

Blaži oblik žutice

Epidemiolozi iz Subotice tvrde da su mađarske vlasti poduzele nepotrebne i suvišne mjere na granici prema Srbiji i Crnoj Gori nakon pojave žutice na sjeveru Bačke. Hepatitis A koji se prije nekoliko mjeseci pojavio u Čantaviru ima blagu kliničku sliku. Riječ je o blagom oboljenju koje se uvijek završava potpunim izlječenjem i ne ostavlja nikakve posljedice, kaže Dragica Kovačević iz Zavoda za zaštitu zdravlja u Subotici.
    Glasnogovornik mađarske carinske službe Jene Šipoš izjavio je da zbog pojave hepatitisa u sjevernoj Bačkoj »ne sajvetuje građanima Mađarske da koriste hranu porijeklom iz zaraženih područja«. Šipoš je agenciji MTI rekao da mađarski carinici na graničnim prijelazima prema Vojvodini obavljaju svoj posao u gumenim rukavicama za jednokratnu primjenu i da peru ruke nakon svakog pregleda putnika.

Protiv gripa cijepljeno 4.680 Subotičana

Zalihe vakcina protiv gripa u subotičkim ambulantama polako nestaju. Domu zdravlja isporučeno je oko 5.000 doza. Od toga, Služba medicine rada dobila je 300, a Centar za majku i dijete 20 doza vakcina. U 24 ambulante, do sada se cijepilo 4.680 Subotičana. U ambulanti broj 3 na Somborskom putu, u ogranku broj 5 u Zmaj Jovinoj ulici i u ambulanti u Bajmoku ostalo je još 330 doza besplatnih vakcina.
Novi TV divani
TV divani emitiraju se u nedjelju 16. studenoga na drugom programu Televizije Novi Sad s početkom u 18.30.
    Iz sadržaja emisije: pripreme za izbor kandidata vojvođanskih Hrvata za mjesto u Hrvatskom saboru, druga smotra recitatora na hrvatskom jeziku, renoviranje Hrvatskog doma u Somboru, Dan zahvale u Vajskoj, predstavljanje folklornog odjela HKC »Bunjevačko kolo«.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika