Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osnivač »poništio« odluku uposlenih

Odluka subotičkog parlamenta da ne da suglasnost na imenovanje novog v. d. urednika »Subotičkih novina« samo je dodatno iskomplicirala ionako složenu situaciju u ovoj novinskoj kući nakon smjene dosadašnjeg v. d. direktora i glavnog i odgovornog urednika Milovana Mikovića.
    Mikovića je Skupština Novinsko-izdavačkog poduzeća smijenila s tog mjesta uz formalno-pravno objašnjenje da mu je prosto istekao mandat od godinu dana, na koliko je bio imenovan, a na njegovo mjesto postavljena je novinarka te redakcije Dragica Pavlović. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Hrvatski narodni savez su nakon tih događaja u svom javnom reagiranju zatražili da Skupština općine poništi odluku o smjenjivanju, zamjerajući »Subotičkim novinama« da nisu navedeni stvarni razlozi smjenjivanja, istodobno izražavajući strah da jedina gradska novina, koja u svom osnivačkom aktu ima zapisano da je list na srpskom i hrvatskom jeziku i to list svih građana, nakon Mikovićeve smjene možda to više neće biti. Također je i grupa hrvatskih intelektualaca reagirala, zahtijevajući da se unesu izmjene u statut poduzeća i odredi uvjet da budući urednik mora posjedovati znanje hrvatskog jezika.
    I na samoj prošlotjednoj sjednici Skupštine općine iznijeto je neslaganje s događajima u ovom subotičkom glasilu, uz obrazloženje da redakcija, odnosno skupština NIP nema pravo sama donositi odluke o smjenjivanju i postavljanju urednika, jer je to u nadležnosti osnivača, to jest SO. Međutim, kako su iznijeli vijećnici koji su se protivili prijedlogu da se poništi odluka, prema Statutu te kuće, »Subotičke novine« ne moraju zatražiti suglasnost od SO, ukoliko je riječ o v. d. funkcijama, te slijedi da je uskraćivanje takve suglasnosti, što jer na koncu i izglasano u parlamentu, potpuno irelevantno, te će vjerojatno redakcija raditi i bez »blagoslova« osnivača. Na Skupštini, međutim, nije najavljen sljedeći korak, koji bi morao podrazumijevati raspisivanje natječaja za izbor stalnog urednika i direktora, ali i promjenu statuta, u kojem bi se zahtijevala visoka stručna sprema za te poslove, za koje je do sada, inače, bilo dovoljno samo srednje obrazovanje.
    Na spomenutu odluku Skupštine općine istog je dana reagirala Skupština NIP »Subotičke novine«, a u priopćenju za javnost se kaže da ih takav stav SO navodi da iznesu dodatne razloge za smjenu Milovana Mikovića, koje su namjeravali izbjeći kako se ne bi »iznosilo prljavo rublje«.
    »Tiraž Subotičkih novina stalno pada. Dug prema tiskarnici konstantno raste. Napravljen je i gubitak u tekućem poslovanju, a i dalje nas opterećuje dug iz prethodnog perioda. Uz sve to, dosadašnji v. d direktora je najmanje dva puta onemogućio privatizaciju Subotičkih novina. Mandat na koji je imenovan novi v. d. (od šest mjeseci) vezan je za kompletiranje priprema za privatizaciju kako više nitko ne bi morao brinuti o nama – ni Skupština općine kao osnivač, niti odbornici, niti stranke. O direktoru, uredniku, tiraži, parama, brinut će se budući vlasnik«, kaže se u priopćenju Skupštine NIP »Subotičke novine«.        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika