Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zadužbina biskupa Budanovića

U prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« u utorak je predstavljena knjiga vlč. Josipa Temunovića »Zadužbina biskupa Budanovića«. Knjiga je predstavljena u organizaciji »Pučke kasine 1878.«, pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća. Nakon pozdravnih riječi Ljudevita Vujkovića Lamića, tajnika »Pučke kasine«, te mr. Ivana Rudinskog, predsjednika »Pučke kasine«, skup su pozdravili i Viktorija Grunčić, predsjednica Matice hrvatske u Subotici, Bela Ivković, predsjednik HKC »Bunjevačko kolo« i vlč. Bela Stantić. U nastavku, mr. Ivan Rudinski govorio je o ekonomskim vrijednostima zadužbine biskupa Budanovića, koji je zadužbinu osnovao oporukom 1942. godine, od sopstvene imovine. Nacionalizacija je nasilno preki-nula ovu zadužbinu od daljnjeg rada, tako da su nepokretnosti, koje prema procjeni mr. Rudinskog vrijede 1.324.100 eura, sada u vlasništvu države. Ljudevit Vuković Lamić je potom pročitao članak Milke Ljubić Filipović u kojem se poredi danas važeći Zakon o zadužbinama, fondacijama i fondovima sa dokumentacijom sakupljenoj u knjizi Josipa Temunovića  i formulira mišlje-nje pod kojim pravnim uvjetima bi zadužbina bila vraćena Rimokatoličkoj crkvi u Subotici, jer će uskoro biti donijet Zakon o denacionalizaciji. Mr. Lazar Ivan Krmpotić je govorio o pros-vjetnom značaju zadužbine, napominjući da se kulturološko značenje rada biskupa Budanovića i mogućnost povrata oduzete imovine, sada javlja kao milosni trenutak i božji dar, jer bi ta materijalna podloga služila za kulturni razvoj i gradnju kulturne autonomije hrvatskog etnikuma. Vlč. Josip Temunović, autor knjige, istakao je dugoročnost vizije biskupa Budanovića, koji je energično radio u cilju kršćanske naobrazbe svoga naroda, znajući koliko je važno podići opću razinu kulture. U okviru programa nastupio je tamburaški orkestar »Musica Chorda« iz Đurđina, pod ravnanjem Nele Skenderović.                                

 Z. Sarić

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika