Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Bra~ani­nu iz ^ilea pre­sti`na na­gra­da
Prošli tjedan je u Barceloni nagradu za najbolji roman na španjolskom jezičkom području dobio Antonio Scarmetta, Čileanac čiji su roditelji podrijetlom s otoka Brača. Nagrada je po novčanom iznosu druga po visini, odmah iza Nobelove. Scarmetta je spisatelj koji piše o hrvatskoj zajednici u Čileu i širi slavu svoje pradomovine. Jedan drugi književnik, Ramon Diaz Eterović (na slici), također Hrvat podrijetlom, jedan je od najčitanijih i najcjenjenijih spisatelja u Srednjoj i Južnoj Americi. Ovih dana istodobno u Čileu i Hrvatskoj tiska se Eterovićev novi roman, a vode se pregovori i s Scarmettom da njegov nagrađeni roman iz Barcelone bude, dakako u hrvatskom prijevodu, objavljen i u Hrvatskoj.

Je­se­nski gla­zbe­ni fe­sti­val u Sko­plju
»Jesenje glazbene svečanosti« koje tradicionalno organizira Direkcija za kulturu i umjetnost u Skoplju otvorene su 1. studenog operom »Seviljski berberin« G. Rossinia, u izvedbi operskih umjetnika iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore te solista Makedonskog narodnog teatra pod ravnateljstvom Tomislav Šopov. Od istaknutih umjetnika valja istaći gostovanje Kazališta Komedija iz Zagreba s predstavom »(Edith) Piaff« u kojoj ulogu glasovite francuske šansonjerke, pokojnog »pariskog vrapca«, tumači Jasna Bilušić, te koncert pijanistice Ane Goceve i hrvatskoga klarinetista Bruna Filipa.

Pr­vi broj hr­vat­skog
»Na­ti­o­nal Geography«
U ponedjeljak 10. studenog iz tiska je izašao prvi broj hrvatskoga izdanja glasovitoga magazina (s vjerojatno najcjenjenijim fotografima svijeta koji rade za njega) »National Geography«, koji se bavi pitanjima zaštite ljudske okolice, prirode, zemljopisa, putovanja, i zanimljivostima iz svijeta ljudi, životinja i inih živućih bića. Urednik ovoga magazina je rođeni Subotičanin Hrvoje Prćić.

Ak­tiv­no­sti Li­kov­nog od­je­la
Ma­ti­ce Hr­vat­ske
Dana 21. studenog, u naredni petak dakle, Likovni odjel Matice Hrvatske Subotica organizira u subotičkoj Gradskoj knjižnici samostalnu likovnu izložbu Cecilije Milanković, inače prve predsjednice ovoga odjela. Izložbu će zainteresirani moći razgledati od otvorenja, do 1. prosinca tekuće godine.
Za naredni mjesec, točnije 8. prosinca, spomenuti Likovni odjel planira organizirati i upriličiti prodajnu izložbu čestitki, slika te inih prigodnih poklona za Božićne i Novogodišnje blagdane. Izložba će se otvoriti u prostorijama Matice Hrvatske Subotica i Pučke kasine u Subotici, Matije Gupca 10, a biti će otvorena za zainteresirane od 8. do 15. prosinca, svakoga dana između 10 i 16 sati.

Se­ri­ja pre­da­va­nja o du­hov­no­sti
Dopisna biblijska škola svake večeri, od 7. do 16. listopada, organizira u amfiteatru subotičkog Otvorenog univerziteta, serijal predavanja naslovljen »Pobožnost za sve«. Predavači, dr. Dragutin Matak i dr Tihomir Szabo pokušavaju odgovoriti na pitanja poput - »koliko su teški naši idoli« i (li), primjerice, »kako prepoznati duhovna čovjeka«. Sva predavanja počinju u 18 sati.

Aber­crom­bie u Ri­je­ci, Johnny Winter u
Za­gre­bu
U utorak, 11. studenog, gost Rijeke bio je jedan od najvećih jazz i fuzijskih/New Age gitarista današnjice, John Abercrombie, dok je sutradan u Zagrebu nastupio vjerojatno najveći živući bijeli blues-glazbenik, gitarist, pjevač, skladatelj i aranžer, Johnny Winter (na slici), stariji brat Edgara Wintera. Oba koncerta održana su pred prepunim gledalištem.

Vr­sni kon­cert su­bo­ti~kih tam­bu­ra{a
U Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće, prije tjedan dana je održan prvi cjelovečernji koncert tamburaškoga orkestra »Sljedbenici Tumbas Pere Haje«. Publika je uživala u vrsnom koncertu tamburaša koji su na programu, osim bunjevačkih pjesama i igara, izvodili i ruske i mađarske romance te autorske skladbe Antuša Gabrića.

Iz­lo`ba u Ga­le­ri­ji »Su­bo­ti­ca«
U Galeriji »Subotica« pod subotičkom Gradskom kućom, otvorena je 4. listopada izložba slika s 9. Likovne kolonije naive u tehnici slame »LUSA, Subotica 2003.«. U okviru Kolonije, koja je održana u prostorijama Udruženja penzionera u Subotici, stvaralo je tridesetak slamarki iz Udruge slamara amatera, koje su svoju djelatnost prezentirale radovima na teme salaša, Palića, risara i Dužijance.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika