Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iskušenja pje­sme i gla­sa

U čitaonici Gradske knjižnice u Subotici 8. studenog u organizaciji Hrvatske čitaonice održana je druga Smotra recitatora na hrvatskom jeziku. Na smotri je nastupilo više od stotinu recitatora iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice s okolicom. S recitacijama poezije hrvatskih pjesnika nastupila su djeca osnovnog i srednješkolskog uzrasta, kao i mladi do 27 godina starosti.
    U svakoj kategoriji proglašeno je desetak najboljih recitatora o čemu je odlučivao žiri koji su činili Nela Kočiš, glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Marija Šeremešić, pročelnik dramskog odjela HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora i Milovan Miković, književnik iz Subotice. Svi nagrađeni boravit će u jednodnevnom nagradnom posjetu Osijeku, zahvaljujući ljubaznosti Poglavarstva grada Osijeka.
    NATJECANJE: Publiku, natjecatelje i predstavnicu Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Lidiju Duk Princ prvo je pozdravila ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković, a potom se zahvalila Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje i kulturu, te Skupštini općine Subotica na financijskoj pomoći za organizaciju druge smotre recitatora. U ime Skupštine općine Subotica sudionike smotre pozdravila je Edit Molnár Pinter, koja je rekla kako će rad žirija biti težak, jer će iz puno blaga biti teško izdvojiti bisere, dok je pedagog Dujo Runje, član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za obrazovanje, rekao kako se nada da će smotra recitatora postati tradicionalna, a izrazio je i svoje uvjerenje da će sudionici smotre postati bogatiji za prisnost stihova hrvatskih pjesnika koje će recitatori predstaviti.
    Djeca iz najmlađeg uzrasta recitatora od prvog do četvrtog razreda pokazala su kako ih najviše privlači priča, doživljaj, događaj i ispovijest u stihovima. Osnovni ton njihovih recitacija bio je vedar, tempo dinamičan, a izraz spontan. Djeca su pokazala da su majstori u sugestivnom, očaravajuće jasnom i ekspresivnom recitiranju. Bilo je očito kako mlađi lakše usvajaju one pjesme u kojima ima događaja, jer su u nižim razredima navikli da prepričavaju. Nakon što su najmlađi recitirali poeziju za djecu, žiri je nagradio sljedeće recitatore: Draganu Sudarević, Ivanu Stipić i Luku Bačića iz Subotice, Ines Košec iz Bačkog Brijega, Andriju Sentea s Palića, Ivanu Elez iz Srijemske Mitrovice, Marinu Cvijanov iz Bikova i Bernardicu Vojnić Mijatov iz Tavankuta.
    RECITATOR I PJESMA: U kategoriji recitatora srednjeg uzrasta nastupili su učenici od petog do osmog razreda. Pokazalo se kako oni različito percipiraju tekstove, jer učenici petih i šestih razreda su još uvijek u onom mlađem uzrastu, ali im pjesme za taj uzrast više ne odgovaraju, iako još uvijek lakše usvajaju one stihove u kojima ima događaja, dok učenici sedmih i osmih razreda već suptilno profiliraju svoj odnos spram pjesama s ljubavnom ili socijalnom tematikom, a pokazalo se kako im je privlačno »vidjeti« sebe u određenoj situaciji koju sadrže stihovi, a recitiranje jest iskazivanje sebe u najvećem stupnju.
    Žiri je u ovoj kategoriji nagradio sljedeće recitatore: Martinu Dulić, Ivanu Radak i Klaru Dulić iz Đurđina, Anitu Knjur iz Bikova, Andreu Biro i Filipa Čelikovića iz Subotice, Dejanu Jakšić, Leu Jevtić i Maria Kirasića iz Sombora, Nelu Vuković iz Srijemske Mitrovice i Ivanu Rudić iz Male Bosne.
    Recitatori starijeg srednješkolskog uzrasta i studenti pokazali su svojim recitiranjem kako se stupanj intelektualnog angažmana u razrješavanju teksta stalno podiže i kako je recitacija njihov stvaralački prostor u kojemu se skrivena energija pjesme oslobađa govorom. U njihovom izboru recitiranja karakteristična je bila refleksija, intenzivirala se ekspresija i misao, ponekad je probijao i bunt, a recitatori su se izražavali sugestivno i snažno.
    Prema odluci žirija nagrađeni su Đurđica Stantić iz Sombora, Nikola Jurca iz Rume, Andrea Barun iz Sonte, Slaven Španović i Bojan Kadar iz Srijemske Mitrovice, Mirjana Horvacki iz Subotice, Bojana Jozić iz Sombora, Anita Kovačević, Tatjana Ćaćić i Miroslav Gašparović iz Golubinaca.
    U drugu Smotru recitatora na hrvatskom jeziku uključene su sve škole u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku ili se u njima izučava hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Za djecu je usvajanje i učenje jezika putem stihova spontan i prirodan način, a veoma važni su bili i burni aplauzi, jer su time djeca osjetila poštovanje za svoj trud, što je motivacija za daljnje osvajanje prostora dokazivanja i iskazivanja određenih sposobnosti. Djeca su pokazala veliko bogatstvo maštovito nijansiranih kompozicija recitacija. Druga smotra recitatora pružila je sudionicima i publici jedinstven užitak u harmoniji stiha i glasa.     
Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika