Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najveći hr­vat­ski jazz-gi­ta­rist

Glasoviti hrvatski jazz-gitarist, skladatelj i aranžer Damir Dičić rođen je na današnji dan 1938. godine u Zagrebu. Gotovo da nema starijega jazz–glazbenika u Hrvatskoj, Europi i svijetu s kojim Dičić nije ostvario uvijek iznimno visoko estetiziranu i hvaljenu suradnju, da spomenem samo neke, one najglasovitije: Sal Nistico, Clark Terry, Art Farmer, John Lewis i »Modern Jazz Quartet«, Toots Thielemans, Johnny Griffin, Jerome Richardson (SAD), Atilla Zoler, Gyorgy Szabados, Vukan Győrgy, Aladár Pege, »Benko Dixieland Band«, Gabor Szabó (Mađarska), Albert Mangellsdorf, Erich Kleinschuster (Njemačka) i mnogi drugi.
 Od ranih 70-ih minulog stoljeća uspješno surađuje s bardom jazza u Hrvatskoj, vibrafonistom, skladateljem i aranžerom Boškom Petrovićem i njegovom skupinom BP Convention, a uspješno je vodio i sopstveni Jazz Art Quartet, s kolegom trubačem Ladislavom Fidrijem. Pisao je aranžmane za takve jazz veličine kakve su Buddy De Franco, Ernie Watts i Blue Mitchell, a snimao je i svirao i s jednim od najvećih jazz-saksofonista u povijesti, pokojnim Stan Getzom, koji je snimio majstorske verzije Dičićevih skladbi »Balada za Pinka« te »Tender Touch«. Dičić je uspješno svirao i u vlastitim big-bandovima, a predvodio je i svu silu vlastitih combo-skupina, »after hours« ugođaja, s orguljašima i ritam-sekcijom.
  Dičić je s prekidima djelao i u inozemstvu, svirajući po gotovo cijelom svijetu, ponajviše Njemačkoj, ali i po Skandinaviji, Italiji, i kolijevci jazza, SAD. Trenutno Dičić najčešće svira u zagrebačkom jazz-klubu »Sax«, gdje predvodi svoj kvintet s pijanistom Nevenom Frangešom, bubnjarom Salihom Sadikovićem, kontrabasistom Nenadom Jurom Vrandešićem, te pjevačicom Gordanom Kovačić. Osim toga i dalje vrlo uspješno piše aranžmane za razne umjetnike, od pjevačice Gabi Novak, do big banda spomenutoga starog suradnika i prijatelja Boška Petrovića. Bez ikakve dvojbe najvažniji je jazz-gitarist potekao s hrvatskog tla i jedan od najprefinjenijih europskih stilista jazz-gitare uopće.
R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika