Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vječiti dječarac hrvatske poezije

Luko Paljetak, jedan od najvećih živućih poetskih bardova Hrvatske, rođen je u Dubrovniku na današnji dan 1943. godine. Učiteljsku školu je završio 1962. godine u rodnom gradu, a Filozofski fakultet (odsjeci za hrvatski jezik i književnost te istodobno engleski jezik i književnost) u Zadru 1968. godine. Doktorirao je filologiju u Zagrebu, a potom bio redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka. Od 1972. do 1978. godine sudjeluje u osnivanju »Zadarske književne revije« čiji je glavni urednik neko vrijeme, kasnije postaje asistentom katedre za hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru. Vraća se u rodni grad te uređuje književni tjednik »Dubrovnik«.
    Luko je Paljetak iznimno plodan pisac, objavio je niz dramskih djela, sjajnih zbirki poezije, tekstova za songove (poglavito Hrvoja Hegedušića i Ibrice Jusića), knjige feljtona, znanstvene studije, a istaknuti je i renomirani prevoditelj s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Nagrađivan je i slavljen kao »hrvatski Yeats«, čiju poeziju iznimno cijeni (W. B. Yeats – legendarni irski poetski bard) i rado i nenadmašno prevodi i prepjevava.
    Član je Udruge hrvatskih književnika, Udruge hrvatskih književnih prevoditelja, hrvatskoga PEN-a, te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
    Najvažnija su mu djela: zbirka (za djecu) »Miševi i mačke naglavačke«, »Slastičar orangutan«, »Ledomat tata«, »Priče iz male sobe«, te »Lavice na kavici«, da spomenemo samo najglasovitija. Luko Paljetak je 1997. godine nominiran za najveću svjetsku nagradu za dječju književnost »Hans Christian Andersen« poznatu kao »Mali Nobel«.       R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika