Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prijedlog tjedna

Mahabharatta

Indijski ep »Mahabharatta« najveći je ep u cijeloj svjetskoj književnoj povijesti i posvemašnjoj produkciji svjetske kulturne baštine. Ima 2.109 pjevanja i više od 120 tisuća dvostiha, a spjevalo ga je nekoliko pjesnika iz raznih razdoblja.
    Po predaji, stihove iz toga epa sakupio je i sredio mitski pjevač Vjassa. Glavna je tema »Mahabharatte« borba za prevlast dviju grana kraljevske loze Bharatta (a sam naziv epa znači »veliki rat Bharatta«). Pošto djelo ima mnogo sporednih epizoda, različitih legendi, filozofsko-teoloških raspri, zakona i običaja, cio je ep naslovljen enciklopedijom, vrstom enciklopedijskog pristupa indijskom životu, indijskome načinu življenja.
 »Mahabharatta« je u svijetu poznatija po svojim pojedinim izdvojenim epizodama, no što je znana u svojoj cjelo (vito) sti. Posebice su poznate i prevođene glasovite epizode ovog epa, spjevovi »Bhagavadh Gitta« (najglasovitiji je prijevod na engleski velikoga britanskog spisatelja i intelektualca Aldausa Huxleya), »Nal i Damiantha« te »Savithri«.
R. G. T.
Messerschmitt
Rockafe
Messerschmitt Motors Rec. –
Europe, 2003

O pulskoj skupini i njihovom nedavnom gostovanju kod nas već ste mogli čitati u ovim novinama prije par tjedana. Njihovo posljednje gostovanje je ujedno bilo i promoviranje njihova, nakon devet godina stanke, nova albuma, naslovljenog »Rockafe«.
   Za početak, dovoljno je baciti pogled na omotnicu diska i uz minimalno umijeće isčitavanja rock ikonografije, veoma lako naslutiti što vas očekuje kada se uputite u auditivnu avanturu s najnovijim djelom ove, sada već kultne hrvatske rock skupine.
   To je naravno mrtvačka glava sa, namjesto kostiju, prekriženim gitarama u simboličkom sudejstvu. Album je čisti rock klasicizam, koji u sebi sadržava spoj hard rocka, bluesa i boogiea. Obrade su neizostavne, a albumom dominira obrada koja otvara ploču, mit rock zanata, »Gloria«.
   Atmosfera ovog albuma naliči na filmove Quentina Tarantina, na magične slike locirane negdje na amerikansko-meksičkoj granici. Izuzetno gitarističko umijeće nosioca skupine, Mire Kusačića, jest motor visoke kubikaže u formi riff-ova, dok slide– pasaži gitara ukazuju na vrhunsko poznavanje svih finesa u opasnoj vožnji po beskonačnim cestama inkarniranim u vratu njegova instrumenta. Ritam sekcija je stabilnost, ona je točnost, s kakvom je bilo kakva vrsta kretanja osigurana, a sama glazba jest kretanje u mentalnom, a posljedično tome i u fizičkom smislu. »Rockafe« je u potpunosti ispjevan na engleskom jeziku, tako da ovaj album nema problema s komuniciranjem niti na vanjskim tržištima. Sama glazba u svojoj standardiziranosti, također. Album »Rockafe« zapravo ne nudi ništa novo ili originalno, ali iskrenost i energetska posvjećenost ovih glazbenika je sasvim dovoljna za pozitivne utiske.
   U suvremenom glazbenom rock svijetu, gdje su blues ili garage rock– revival bendovi česta pojava, Messerschmitti su svjestan ili nesvjestan odgovor da rock kultura ima svoj život i kod nas. Za mladež koja želi upoznati, sada već opća mjesta pop – kulture kakav jest u svakom slučaju rock and roll, nije potrebno vraćanje daleko u prošlost: »Rockafe« je prošlost u sadašnjosti, a za sve one tradicionaliste neminovno i budućnost.
 D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika