Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Virtuozi izvorne glazbe

Folklorno-glazbena sekcija HKPD »Matija Gubec« postoji od samog osnutka društva 1946. godine – u pravilu djelujući i nastupajući zajedno. Tamburaši su nastupali kao pratnja u folklornim točkama ili, u početku rada Društva za organiziranje plesa, nakon završetka dramskog programa koji je u to vrijeme bio učestao. Budući da je Društvu bio potreban stalni tamburaški orkestar, angažiran je tadašnji virtuoz tamburice Pere Tumbas-Hajo da nauči jednu mlađu grupu Tavankućana svirati ovaj instrument. U toj školi su stasali poznati tavankutski tamburaši: Stipan Prćić-Baća, Tomica Miljački-Crco, Grgica Vujić te Stipan Baraković-Kurjak.
    Kasnije je glazbenu naobrazbu prihvatio počevši od 1956. godine Stipan Ivić, nastavnik u OŠ »Matija Gubec«, a sedamdesetih Miloš Pilić iz Subotice.
    Najznačajniji nastup tamburaša u tom periodu bio je na Memorijalu Pere Tumbas-Haje u sklopu Dužijance 1969. godine. Folklorno-muzička sekcija u to vrijeme se proslavila izvođenjem bunjevačkih narodnih plesova u izvornom obliku, što je privlačilo pozornost stručnjaka u ovoj oblasti.
NASTUP NA SMOTRI U ZAGREBU: Nastup na I. međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1966. godine u najvećoj mjeri je pridonio populariziranju ove sekcije ali i čitavog Tavankuta, te privukao pozornost na bunjevačke pjesme i plesove.
    Iako su najčešći nastupi tamburaške sekcije vezani za nastup folklorne skupine, u brojnim programima njihov nastup je bio i samostalan, iako manjeg obujma.
    Tako je 1991. godine, na poziv Hrvatske katoličke misije u Ludwigshafenu (Njemačka), zajedno s folklornom skupinom izveden prigodan program, gdje su tamburaši u kratkom bloku imali i svoj samostalni nastup.
    Društvo je omogućilo skupljanje i proučavanje bunjevačkog narodnog stvaralaštva i običaja raznim akademijama, institutima i muzejima, te pojedinim etnografima, muzikolozima i folkloristima. Dio glazbenog blaga vezanog za bunjevačke pjesme zapisao je tadašnji voditelj tamburaškog orkestra, vrsni i svestrani tamburaš Stipan Prćić-Baća. Tako je 1969. god. snimljen program bunjevačkih pjesama i plesova za Institut narodne umjetnosti Sveučilišta Kolumbija (SAD).
    Tijekom 1993. godine glazbena sekcija se odvojila od folklorne te počela samostalno djelovati, iako će i dalje ostati pratnja folklornim nastupima. U to vrijeme pokraj tamburaša u okviru spomenute sekcije djelovao je i mješoviti pjevački zbor, a cijeli posao vezan za glazbu je vodila Nela Skenderović.
SAMOSTALNI I PROFESIONALNI: Danas ovo Društvo ima svoj samostalni orkestar koji, iako vrlo mlad, odiše profesionalnošću i kvalitetom. Svakako da velika zasluga pripada i današnjem voditelju tamburaškog sastava Stipanu Jaramazoviću, koji svojim glazbeno-pedagoškim radom stvara novu elitu tamburaša u Tavankutu.
    Tamburaški orkestar HKPD »Matija Gubec«, osim brojnih mladih polaznika, čine: Zoran Galfi, Nada Tokodi, Vedran Tokodi, Josip Buljovčić, Mladen Petreš, Srđan Križanović, Dubravko Bilinović, Marija Vojnić, Martin Vojnić, Pavle Vojnić te Goran Benčik. U ovom sastavu tamburaši su imali nekoliko samostalnih nastupa od kojih su najvažniji prošlogodišnji nastup na Tjednu Hrvata u Zagrebu, koji je organizirala Hrvatska matica iseljenika. S tamburašima su nastupili i vokalni solisti: Elizabeta Balažević, Maja Buza i Boris Godar (koji su ujedno u učesnici Festivala bunjevački pisama). Vrlo zapažen nastup tavankutskih tamburaša je bio na I. međunarodnom tamburaškom festivalu koji se održao u Buševcu – Zagrebačka županija.
    Tamburaški sastav HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta se predstavio izvedbom skladbi »Neven kolo«, »Rumunjski zimski marš«, pjesmom »Kolo igra« te »Ćuć kolom«.
    Pjesmu »Kolo igra« izvela je Maja Buze i Elizabeta Balažević, koje su ujedno i prezentirale najljepši bunjevački šling. Na samom kraju nastupa Tavankućani su nagrađeni ogromnim aplauzom i ovacijama publike.
    Od deset tamburaških sastava, koji su nastupili u takmičarskom dijelu, većina je prikazala visok nivo kvalitete i umijeća. Ipak je prestižna nagrada na ovome, iako prvome ali po ocjeni stručnjaka kvalitetnom Festivalu, pripala članu HKPD »Matija Gubec« Zoranu Galfiju, koji je po ocjeni stručnjaka ponio titulu najboljeg primaša prvog međunarodnog tamburaškog festivala.
    Svoje skladbe tavankutski tamburaši prezentirali su i putem lokalne radiopostaje.
L. Suknović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika