Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Haag optužuje Gotovinu i za navodne zločine u RS

Optužnica Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) protiv hrvatskog generala Ante Gotovine vjerojatno će biti proširena i na navodne zločine počinjene na području tadašnje Republike Srpske, objavio je Večernji list u svom izdanju 27. listopada.
    Pozivajući se na izvore u koalicijskoj vladi RH, zagrebački dnevnik ističe kako će haško tužiteljstvo u najavljeno proširenje optužnice protiv Gotovine najvjerojatnije uvrstiti određene dokaze o navodnim ratnim zločinima protiv srpskog civilnog stanovništva, ranjenika i zarobljenika Vojske RS koja su se navodno dogodili u Šipovu, Mrkonjić-Gradu, Drvaru, Bosanskom Grahovu i Jajcu.
    Večernji list podsjeća kako je ured vlade RS za odnose s Haškim sudom u rujnu prošle godine dostavio dokumentaciju prema kojoj se niži i viši zapovjednici HV, HVO i Armije BiH sumnjiče za zločine i kršenje ratnih konvencija, napominjući kako je glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte i posljednji posjet Banjoj Luci iskoristila za upotpunjavanje dokumentacije.
    U dokumentaciji koju je predala RS navodi se da je u sklopu priprema i planiranja Oluje ubijeno 150 civilnih zarobljenika i više od 270 zarobljenih pripadnika Vojske RS.
    Tužiteljstvo međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju trenutačno vodi istrage protiv 48 osoba za koje se sumnja da su počinile ratne zločine, a sve te istrage bit će okončane kako je i planirano do kraja 2004. godine, izjavila je Carla del Ponte.
    Tužiteljica Del Ponte ponovila je kako je jako nezadovoljna suradnjom vlasti Republike Srpske jer one do sada nisu uhitile nijednoga osumnjičenika ili optuženika, a također odbijaju dati i dokumentaciju koja je potrebna za provedbu istraga. Glavna tužiteljica ICTY-ja također je kazala kako se ozbiljno radi na pripremi procesa u kojemu bi se suđenja za neke ratne zločine prepustila domaćim sudovima na području bivše Jugoslavije.
    Del Ponte je također potvrdila kako je njezin Ured vodio istragu protiv bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te da je istraga prekinuta kao i u slučaju Franje Tuđmana nakon što je Izetbegović umro.                                 
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika