Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uzdići se iznad osobnih interesa

GOLUBINCI – U nedjelju 26. listopada u prostorijama Župe sv. Jurja u Golubincima održana je prva redovita Skupština obnovljenog Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Tomislav« iz Golubinaca. Od ukupno 102 člana s pravom glasa Skupštini je prisustvovalo njih 84. Vjeronaučna dvorana bila je tijesna za okupljene, ali to nije smetalo da cijeli tijek Skupštine protekne u veoma ugodnoj atmosferi. Nakon uvodnih riječi Anite Kovačević, izabrano je radno predsjedništvo na čelu s Igorom Gašparovićem.
    Predsjednik »Tomislava« Mato Groznica ukratko je iznio put koji je Društvo prošlo u proteklih godinu dana, i između ostalog  je rekao: »Društvo je baštinik, nastavljač i pravni slijednik aktivnosti bivših hrvatskih društava u Golubincima (‘Josip Jelačić’ i ‘Vladimir Nazor’) i prihvata na sebe kontinuitet njihovih aktivnosti. ‘Tomislav’ svoj rad zasniva na očuvanju posebnosti srijemskih Hrvata, u zajednici s cjelokupnim hrvatskim narodom i s ostalim nacionalnim zajednicama, te svesrdno želi razvijati suradnju sa svima koji uvažavaju naš nacionalni identitet.«. Predsjednik je još naglasio: »Moj osobni cilj, a tako i cilj ostalih koji vode ovo Društvo jest da se uzdignemo iznad one razine koja se bavi samo osobnim interesima pojedinaca, te da se sustavno brinemo o našem kulturnom blagu koje su nam ostavili naši preci. To je ono što dugujemo bivšim pokoljenjima, a još više smo odgovorni za generacije koje tek dolaze«.
    Nakon predsjednika Društva, veoma koncizno, izlagali su voditelji dviju najaktivnijih sekcija. Rad folklorne sekcije prikazala je Anica Ćaćić, dok je glazbenu sekciju predstavio Ilija Žarković. Predstavljeno je također i financijsko poslovanje Društva, kako se dolazi do neophodnih sredstava i gdje se usmjeravaju. Župnik preč. Jozo Duspara je sa svoje strane dao podršku naporima koje Društvo čini na polju kulture i istakao važnost brige za vlastiti identitet.
    Nakon službenog dijela, uz zvuke mlađeg tamburaškog zbora i ukrašene stolove, uslijedilo je uobičajeno druženje do kasnih sati.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika