Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svjedočanstvo zlog vremena

U utorak je u Osnovnoj školi u Dražu, Baranji (Republika Hrvatska), predstavljena knjiga »Kako je umirao moj narod« vlč. Marka Kljajića. Pred više od sto okupljenih nekadašnjih i sadašnjih Vojvođana, te Baranjaca, o knjizi koja dokumentirano svjedoči o zbivanjima posljednjega desetljeća u Srijemu, govorila je profesorica Vera Jurić.
    Na više od 450 stranica, uz nekoliko stotina fotografija, autor piše o drami srijemskih Hrvata od 1991., do 1996. godine. Profesorica Jurić je govoreći o Kljajićevoj knjizi rekla kako je teško odrediti žanr knjige jer u sebi sadrži elemente kronike, lirsku poeziju, statističke podatke, dokumentarne materijale, podatke o povijesti mjesta koje spominje, te brojne životne priče. U knjizi se spominje oko 800 imena i 200 obitelji, a sve je to potkrijepljeno fotografijama i konkretnim događajima.
    »Ovo je knjiga o jednom vremenu i narodu, sudbini pojedinačnih života koji su odredili budućnost. To je autentično svjedočanstvo o tome kad razum posustaje a zlo prevlada« istaknula je profesorica Jurić. U knjizi se mogu naći podaci o zamjeni kuća, masovnim useljavanjima, premlaćivanjima, postavljanim ultimatumima za iseljavanje, a pored obilja podataka o spomenicima duhovne, vjerske i materijalne kulture Hrvata u Srijemu, ova kronika svjedoči i o njihovom nestajanju s njihovih vjekovnih obitavališta, od Kukujevaca i Gibarca, do Golubinaca, Slankamena, Hrtkovaca i Zemuna.
    Vlč. Marko Kljajić je u Dražu govorio o svojim osobnim poteškoćama i pritiscima koje je doživio u to vrijeme u Petrovaradinu gdje je obitavao i vodio župu, te je istaknuo kako je nastojao isključiti svoje emocije iz ove knjige navodeći konkretne događaje i priče s imenima i prezimenima koje su dovoljno čvrsto svjedočile o svemu što je pritiskalo Hrvate na tom prostoru i u to vrijeme. Ozračje toga vremena simbolički je predstavljeno i na naslovnoj stranici knjige gdje se nalazi slika beogradskog umjetnika Ratomira Gligorijevića – prafraza Bijelog anđela, koji ima lik predsjednika Srbije iz tih ratnih godina.
    Vlč. Marko Kljajić je rođen u Bosni, više razrede osnovne škole je pohađao u Duboševici (Baranja) gdje je poslije predstavljanja knjiga ugostio svoje prijatelje i goste s promocije. Tako je u svojoj kući s prijateljima podijelio još brojne mile i nemile događaje svoje nedavne prošlosti, koja mu je obilježila život na Petrovaradinu o kojemu upravo priprema novu knjigu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika