Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Paraziti i špijuni

Kompjutorski virusi i trojanci su već opće poznata stvar. Ako imate instaliran dobar antivirus program koji je ažuriran najnovijim virusnim definicijama (kao što je već objašnjeno u prethodnim tekstovima), jako su male šanse da ćete se zaraziti.
    Posljednjih nekoliko godina, rastom Interneta i on-line reklamiranja, pojavila se nova vrsta »kompjutorske infekcije«, takozvani paraziti ili špijuni (spyware).
Što su kompjutorski paraziti-špijuni?
    Jeste li se ikad zapitali, »Ovo je sjajan program, ali mi nikako nije jasno kako to da je besplatan?« U tome leži i odgovor. Većina tih besplatnih programa nije »besplatna«.
    Najjednostavnije rečeno, paraziti-špijuni su skriveni programi u programima. Najčešće se nalaze u besplatnim programima koje možete »skinuti« s Interneta (‘freeware’ i ‘shareware’ programi).
Odlike parazita-špijuna:
    Kao prvo, ne čine nikakvu štetu na vašem računalu kao što to čine virusi. Ne dozvoljavaju neovlašćen pristup vašem računalu kao što to čine trojanci. Anti-virus program ne može ih otkriti, zato što to nisu virusi. Nikada se neće sami instalirati, već samo u okviru nekog programa i to vašom dozvolom (više o ovome kasnije). Niste svjesni direktnog prisustva špijuna-parazita u vašem kompjutoru.
Pa dobro, u čemu je problem s njima ako ne prave nikakvu štetu?
Ti maleni programčići ne prave direktnu štetu, ali rade nešto drugo. Skupljaju informacije o vama i vašem računalu bez vašeg znanja ili odobrenja. Stvaraju i objavljuju jedinstveni kod specifičan samo za vaš kompjutor, bez vašeg znanja ili odobrenja. Prate vaše navike na Internetu i objavljuju ih bez vašeg znanja ili odobrenja. Jednostavnim brisanjem (Add/Remove Programs) ne mogu se ukloniti. Sve vrijeme su uključeni i rade u pozadini operativnog sustava, troše resurse, usporavaju operativni sustav i, što je najgore, ponekad izazivaju nestabilnost operativnog sustava, browser-a, i ponekad izazivaju takozvani plavi ekran smrti (Blue screen of death) koji do ludila iznervira svakog korisnika Windows operativnog sustava, a to sve, normalno, bez vašeg znanja.
Problem privatnosti
    Paraziti-špijuni su u stvari tu zbog reklamiranja i on-line marketinga. Treba razlikovati dva oblika reklamiranja:
    1. Neki programi samo skidaju s Interneta reklame i prikazuju ih u okviru programa dok je program uključen. Primjer je Morpheus sa http: //www. musiccity. com, program za razmjenu datoteka.
    2. Ostali programi prikupljaju informacije o vama i na osnovu toga vam se šalju reklame. (Jedan od razloga zašto vam na mail stižu spam ili neželjena pošta s kojekakvim reklamama i ponudama)
 Ovaj drugi tip reklamiranja zahtijeva da parazit-špijun bude instaliran na vašem računalu.
Koje informacije mogu prikupiti o vama i što mogu uraditi?
    Listu sajtova koje ste posjetili i koje posjećujete. Listu »kolačića« (cookies) na vašem kompjutoru. (Recimo, cookie nekog sajta pomoću kojeg vas taj sajt prepoznaje kada ga posjetite). Može skenirati hard disk i vidjeti koji programi su instalirani, a samim tim i informacije o hardveru koji koristite. Može nadgledati i snimati sve što otkucate na tastaturi (ovakvi paraziti-špijuni su vrlo, vrlo rijetki, ali postoje). Može promijeniti home-page koji se otvara u browser-u kad ga pokrenete i onemogućiti vas da stavite home-page koji vi želite. Može obavijestiti komaniju jeste li pokušali ukloniti parazite-špijune. Mogu otkriti i poslati vaš e-mail i lažno vas prijaviti na neku mailing listu.
    Ovo su samo neke od »funkcija« i mogućnosti parazita-špijuna.
    Ukratko, paraziti-špijuni mogu vidjeti i prijaviti sve informacije o vašem ponašanju na kompjutoru i onda te podatke poslati kompaniji koja ih je napravila.
    NAPOMENA: Obratite pažnju da se ovdje prilično upotrebljava riječ ‘moći’. To znači da paraziti-špijuni imaju tu mogućnost, ali ne i da svi rade to. Neki od parazita-špijuna će biti kasnije objašnjeni.

Bojan Todorov, YUFCC

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika