Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ritam tijela

Svaki organizam ima fiziološki ritam koji mu najviše odgovara, a naziva se bioritmom. Učestalo odstupanje od vlastitog bioritma dovodi, u najboljem slučaju, do iscrpljenosti i stresa, a u najgorem su mogući i ozbiljniji tjelseni ili psihički problemi. Za svaku aktivnost postoji idealno vrijeme u danu – za spavanje, hranjenje, tjelesnu aktivnost, mentalnu aktivnost, odmor itd. Svaka naša stanica također posjeduje vlastiti bioritam u kojem optimalno funkcionira, uključujući tu i masne stanice, zbog čega određene aktivnosti ne bismo trebali forsirati u vrijeme kada tijelo nije na njih spremno, jer je zaokupljeno nekim drugim procesima. Ova spoznaja uvelike olakšava održavanje kilaže na željenoj razini, jer tako, pomažući prave procese u pravo vrijeme, radimo zajedno sa svojim tijelom, a ne protiv njega, kako to vrlo često biva. Tijelo nam šalje jasne signale kada mu neka aktivnost odgovara ili ne, potrebno je samo na njih obratiti malo više pozornosti.
    Tjelesne stanice u određeno vrijeme isključivo skladište energiju, dok je u neko drugo vrijeme lako troše. Mast se u tijelu stvara pod utjecajem inzulina (nakon obroka), a sam proces proizvodnje masti naziva se lipogeneza. Proces suprotan tome – razgradnja masti – naziva se lipoliza, a u tijelu ga stimuliraju »hormoni stresa« – adrenalin i noradrenalin.
CE­LU­LIT
    Ovaj, vrlo učestali i rasprostranjeni problem, nažalost, nije još potpuno istražen, iako je poznato da je sklonost celulitu nasljedna, da su loša prehrana i premalo kretanja idealna podloga za njegovo nastajanje, ali i da se stanice celulita ne »ponašaju« kao ostale stanice masti u tijelu. Celulit se u stresnim situacijama (pod utjecajem adrenalina) ne razgrađuje kao ostale masne stanice, već se njegova razgradnja upravo tada blokira. Do danas nije pronađen učinkovit način potpunog uklanjanja celulita, ali postoje određeni savjeti koji, sasvim sigurno, pomažu njegovom smanjenju.
    Rijetko je koja osoba sposobna potpuno ukloniti stres iz života, ali je uvijek moguće utjecati na njegovu redukciju, pa se, u borbi protiv celulita, preporučuje maksimalno izbjegavanje mentalne napetosti i umjerene, opuštajuće tjelesne aktivnosti kao što je brzo hodanje. Dobro je izbjegavati »grickanje« između obroka, pogotovo ako se radi o izrazito slanim ili slatkim proizvodima. Učinkovite su i vježbe za oblikovanje stražnjice, bokova, trbuha i stražnje strane nadlaktice, najkritičnijih zona celulita, koje će reaktivirati procese sagorijevanja masti.
PRA­VO VRI­JE­ME
    Najveći dio tjelesnih zaliha energije troši se mišićnim radom, iako svi fiziološki procesi troše određene količine energije, npr. probava ili mentalna aktivnost. U određenim periodima u danu tijelo daje prednost nekom od ovih procesa, pa ga je potpuno neučinkovito u to vrijeme opteretiti vježbanjem. Nakon obroka, pod utjecajem inzulina, nastaju masne stanice. Organizam je tada usmjeren na pravilnu probavu, proizvodnju i skladištenje spojeva neophodnih za zdravlje, te će ga intenzivna tjelesna aktivnost samo ometati, trening će biti potpuno neučinkovit, a osjećaj u želucu težak.
    Najbolje vrijeme za tjelesnu aktivnost su jutarnji sati (oko sedam ili osam sati), kada je u organizmu oslobođena najveća količina adrenalina, noradrenalina, ali i kortizola – hormona koji stimulira aktivnost i »zadužen« je za jutarnje buđenje. Ako ne za trening, ovaj period može se iskoristiti za laganu šetnju do posla. Ukoliko niste jutarnji tip, dobro vrijeme za vježbanje je i kasno prije podne (prije ručka) ili navečer (oko 18 ili 19 sati) prije lagane večere.

Bojana Muačević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika