Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dojmovi pre­točeni u sli­ke

Prošle subote 18. listopada članovi likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« boravili su na Paliću, gdje su im u ime Saveza sportskih ribolovaca Općine Subotica domaćini bili Ilija Obradović i Lojzije Kujundžić. Pored impresija na obali jezera Palić i slikanja u prirodi, slikari su mogli raditi i u prostorijama općinskog objekta u kojem se nalazi klub ribolovaca »Zlatna ribica«.
    »Četrnaest slikara je danas ujutro došlo na Palić, od kojih su se neki opredijelili da slikaju u prirodi, dok su se neki opredijelili za rad u prostoriji kluba ribolovaca. Radit će se do 15 sati, kada domaćini priređuju ručak. Naš običaj je da domaćinu poklonimo jednu sliku, a za ovaj put odlučili smo darovati sliku Stipana Kovača, koji je član likovnog udruženja »Vladimir Nazor« iz Sombora. Slika se zove »Dunavski motiv«, a nastala je na likovnoj koloniji Bunarić 2000. godine, kada je Stipan Kovač bio naš gost«, rekao je Josip Horvat, predsjednik Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«.
    Kako se toga dana magla spustila na obale jezera Palić, slikari su imali uvjete za slikanje jesenskih pejzaža. One upornije prohladno vrijeme nije omelo slikati vani u prirodi, gdje je nadahnuće utiscima neposredno, ali većina slikara je ipak odlučila nastaviti rad u dobro zagrijanim prostorijama kluba ribiča, nakon što su načinili skice u prirodi. Slikare je pored prijatelja Likovnog odjela posjetio i Dušan Banjeglav, predsjednik Saveza sportskih ribolovaca Općine Subotica, a dok su slikari stvarali svoja djela i razmjenjivali iskustva, Josip Horvat je u razgovoru istakao kako je ove godine velik priliv članova odjela.
    »Naš likovni odjel ima dva uzrasta. S najmlađima radi slikar Pajo Kečenović, dok odjel sa starijima vodi mr. Ante Rudinski, koji je vođenje odjela naslijedio od slikara i likovnog pedagoga Stipana Šabića. Rad oba odjela odvija se subotom prijepodne u našim prostorijama, koje se nalaze u Galeriji dr. Vinka Perčića. U okviru likovnog odjela postoji i sekcija šlinga koju vodi Ana Pokornik, a sekciju slamarki vodi Jozefina Skenderović, dok je povjesničarka umjetnosti Olga Šram stručni ravnatelj svih naših aktivnosti. Prema godišnjem planu upravo su u toku aktivnosti oko pripreme samostalne izložbe Vojnić Zelić Lajče, potpredsjednika likovnog odjela i našeg dugogodišnjeg člana, čija se samostalna izložba planira u drugoj polovici studenoga u vestibilu Gradske kuće«, rekao je Josip Horvat.
    Slikari su prije ručka izložili nastale radove na kojima su utisci pretočeni u slike, a nakon prigodne izložbe nastalih radova uslijedile su i pohvale članu likovnog odjela Lojziju Kujundžiću, koji ovom prilikom nije slikao, nego se kao pravi domaćin pobrinuo za kuhanje ribljeg paprikaša, dokazavši kako su male tajne velikih majstora važne i u kulinarstvu.
Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika