Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zbor ama­te­ra i lju­bi­te­lja sa­kral­ne mu­zi­ke

U povodu 30 godina postojanja i djelovanja Katedralnog zbora »Albe Vidaković« u nedjelju 19. oktobra, priređena je dvostruka svečanost: u 10 sati u katedralnoj Crkvi svete Terezije Avilske održana je misa zahvalnica, a od 19 sati na programu je bio svečani koncert na kom je nastupio gost Zbora, orguljaš iz (Slavonske) Požege, Alen Kopunović Legetin, Subotičanin podrijetlom.
    Katedralni zbor »Albe Vidaković« iz Subotice osnovan je u jesen sada već davne 1973. godine u povodu proslave 200. obljetnice Katedrale sv. Terezije. Od 1980. godine ovaj zbor nosi ime istaknutoga Subotičanina, hrvatskog skladatelja i muzikologa, glazbenika, glazbenog pedagoga, svećenika Albe Vidakovića. Zbor se sastoji poglavito od angažiranih amatera i predanih ljubitelja sakralne glazbe, ljudi različitih poziva i starosne dobi.
    Ove godine zbor proslavlja 30. obljetnicu osnivanja, postojanja i djelanja. Tijekom protekla tri desetljeća Katedralni zbor je pjevao na svim crkvenim svečanostima u Katedrali prigodom većih blagdana, a u manjem sastavu je pjevao svake nedjelje u 10 sati pod svetom misom.
    Osim toga redovitoga pjevanja u subotičkoj Katedrali, zbor je imao mnogo zapaženih nastupa i koncerata, te brojna gostovanja u mnogim selima i gradovima.
Katedralni zbor »Albe Vidaković« je osnovala i do danas ga uspješno vodi s. Mirjam Pandžić.
    U uvodnoj riječi, pred dupke punim auditorijem, voditeljica programa se zahvalila svima koji su svojim zalaganjem pomagali i pomažu rad zbora, koji su svojim pjevanjem sudjelovali u radu zbora, te svima koji su njihovu glazbu rado slušali i slušaju, kao i inima koji su omogućili uvjete za njihov rad i podržali ih u dugogodišnjem plemenitom posvećivanju umjetnosti i djelanju, od sestara Višlić, Avguštić i Kopunović, preko svećenika Matije i Franje Zvekanovića, Beretića, Mioča, Ivana Penzeša, sve do zborovođe i ravnatelja sestre Mirjam Pandžić.
    Koncert koji je održan u Katedrali-Bazilici sv. Terezije u minulu nedjelju ponudio je publici bogat i sadržajan program: gregorijanski koral »Sva si lijepa o Marijo«, napjev »Cithara octochorda«1757-Zdravo Djevice, pjesmu »O Marijo zvijezdo mora« M. Asića, »Echo Fantasia« J. P. Sweelincka, skladbu »O sanctisssima anima« O. P. Battiste, »Magnificat« Albe Vidakovića, Halmosovu »Slavi Boga sva zemljo«, Bachove dvije koralne predigre, Mozartov »Ave verum«, koral »Slavim te Gospode« J. S. Bacha, te napjev »Slava ti Kriste Bože naš G. F. Handela iz oratorija »Juda Makabejac«.
    Predivna večer zanosno otpjevane i odsvirane glazbe završena je s čak tri bisa (Bachove i Handlove skladbe) koja su oduševljenu publiku digle na noge. Nezaboravan koncert, čudestan doživljaj.
R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika