Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Otvo­ren Be­o­grad­ski sa­jam knji­ga
Svečanim otvaranjem, koje je prvi put u povijesti ove manifestacije bilo besplatno, u hali 1 Beogradskog sajma počeo je u utorak 21. listopada 47. sajam knjiga. Obzirom da je ove godine Kanada počasni gost Sajma, čast da otvori ovu značajnu kulturnu manifestaciju dobio je ugledni srpski spisatelj židovskoga podrijetla David Albahari, koji posljednjih godina živi u Kanadi. Uvodnu riječ na otvaranju imao je  i njegov kolega iz Kanade Naim Kattan, poznat i cijenjen i izvan granica matične zemlje.
    Pokraj Kanade među stranim izlagačima nalaze se i nakladnici iz Hrvatske, a najavljeni su oni ponajveći i ponajbitniji, poput »Arkzina«, »MD Quoruma«, »AGM«, »Meandera«, »Diureuxa« i splitskog »Feral Tribunea«.
    Poput prošle i ove godine bio je postavljen zaseban štand s nakladom književnosti i produkcije nacionalnih manjina domicilne nam države SCG, odnosno Vojvodine, od kojih se naša, hrvatska produkcija predstavila cjelodnevnom promocijom u četvrtak 23. listopada, o čemu će opširno biti više riječi u idućem broju »Hrvatske riječi«. Za ovo predstavljanje najzaslužnije je Pokrajinsko tajništvo za nacionalne manjine, upravu i propise, i Pokrajinsko tajništvo za kulturu i obrazovanje.
    Osim Kanade i Hrvatske među inozemnim izlagačima našli su se i nakladnici iz Norveške, Poljske, Bugarske, Španjolske, Japana, Njemačke, Francuske i Italije, a među znamenitim gostima nazočni su bili, među inima, i Steven Quick, visoki činovnik kanadske vlade iz Ministarstva za kulturu, Pierre Visions, predsjednik Međunarodnoga savjeta nakladnika, pisci Nicollo Amaniti i Paolo Rumic iz Italije, Meksikanac David Toscana i mnogi drugi. Uz ulaznice, koje su ove godine jeftinije no ikada ranije, posjetitelji dobivaju i prospekt s uputstvom gdje se koji nakladnik nalazi, a za potrebe Sajma knjiga dosadašnjoj hali 1 pripojena je i hala 14.
    Organizatori ovogodišnjeg Beogradskog sajma očekuju najveću posjećenost ove manifestacije u njezinoj dosadašnjoj povijesti, a što se nakladnika iz domicilne nam države tiče, ove godine se najveća zainteresiranost publike očekuje kod i inače najatraktivnijih nakladnika na ovim prostorima posljednjih godina: beogradskih izdavača »Narodna knjiga«, »Clio«, »Beopolis«, »Geopoetika«, »Rende«, »Lom«, »Stubovi kulture« i » Prosveta«, crnogorskog »Oktoiha«, te vršačkog KOV-a i novosadskih »Svetova«, »Stylosa« i uvijek raznolikog, vrijednog i agilnog »Prometeja«.
Odr`an Fe­sti­val hr­vat­skih fol­klor­nih udru­ga
U Tukulji je, u susjednoj Mađarskoj, u središtu za kulturu (Kossuthova ulica broj 66) 19. listopada održan Festival hrvatskih folklornih udruga. U organizaciji Hrvatske državne samouprave sudjelovalo je 10 hrvatskih folklornih udruga i kulturno-umjetničkih društava, kao i gajdaš Pavo Gadanji, kojeg je pratio pjevački zbor »Vunenaš«.

Ivan­de­ki}eva iz­lo`ba fo­to­gra­fi­ja
u Su­bo­ti­ci
Danas se u prostorijama NIU »Hrvatska riječ« (drugi kat Otvorenog univerziteta) u Subotici otvara izložba umjetničkog fotografa i foto-reportera našeg tjednika Ivana Ivkovića Ivandekića. Izložbu će u 18 sati otvoriti spisatelj i publicist Tomislav Žigmanov. Inače će se u okviru otvaranja izložbe prikazati i kratki film istoga autora naslovljen »Klapim«. Izložba će se moći razgledati i sutradan i tijekom nedjelje, od 9 do 12 sati, a narednog tjedna od ponedjeljka do petka, 31. listopada, kada se ona zatvara, svakim danom od 17 do 21 sat.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika