Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ka­ko se zašti­ti­ti?

Što su antivirus programi? Antivirus (AV) programi mogu se opisati kao doktori, ali ponekad su i mnogo više od toga. AV program se sastoji od dva dijela – prvo, programa koji sve vrijeme nadgleda vaše računalo i baze podataka koja sadrži informacije o virusima, trojancima, crvima itd. (u daljem tekstu biti će pisano samo virusi, ali se ostalo podrazumijeva). Program je aktivan sve vrijeme od paljenja računala i nadgleda sve što se dešava u kompjutoru. Pritom se »konzultira« s virusnom bazom podataka i prema tome određuje je li je nešto zaraženo, opasno po kompjutor ili ne.
    Ta baza podataka o virusima, također poznata kao AV definicija, bitnija je od samog programa. AV program nije »pametan« i može prepoznati samo poznati virus koji je već definiran u AV definicijama. Ovo je bitno naglasiti, pošto većina korisnika misli da nakon što su jednom instalirali AV program, onda mogu mirno spavati. Realnost je mnogo drugačija. Novi virusi »izlaze« svakodnevno i AV kompanije gotovo svakodnevno ažuriraju AV definicije i svaki korisnik treba sam ažurirati (izvršiti »update«) baze podataka na svom računalu. To je veoma jednostavan proces i svaki AV program ima detaljne instrukcije kako to uraditi.
    Postoje dvije vrste ažuriranja – aktivno i pasivno. Aktivno ažuriranje se vrši tako što se korisnik spoji na Internet i preko svog AV programa spoji se s proizvođačem AV programa i program se sam ažurira. Pasivno ažuriranje je proces prilikom kojeg korisnik manuelno snimi (download-uje) AV definicije sa sajta proizvođača i sam izvrši ažuriranje AV programa pokretanjem snimljenih definicija. Obje vrste ažuriranja su jako jednostavne i potpuno su automatizirane. Aktivno ažuriranje je preporučljivo za korisnike koji imaju samo jedan kompjutor, dok je pasivno ažuriranje preporučljivo za korisnike koji imaju više kompjutora, ili kompjutor koji nema konekciju na Internet. Preporučljivo je ažuriranje AV definicije izvršiti barem jednom tjedno, mada će vas u zavisnosti od konfiguracije AV programa, AV program ponekad i sam obavijestiti da postoje nove definicije. Također je preporučljivo da barem jedanput mjesečno skenirate kompjuter AV programom.
    Trenutno dva najpopularnija i najrasprostranjenija AV programa su Symantec Norton Antivirus (www. symantec. com) i McAfee Antivirus (www. mcafee. com). Također možete otići na sajt Symantec Security Response (http: //securityresponse. symantec. com) gdje se možete priključiti na besplatnu e-mail listu koja će vam slati upozorenja o najnovijim virusima, crvima, prevarama. Symantec Home Computing (www. symantec. com/homecomputing) sadrži korisne informacije o sigurnosti vašeg kompjutora. Slične informacije možete naći na McAfee Virus Inf. (http: //us. mcafee. com/virusInfo/default. asp?) i McAfee AVERT Virus Info (http: //vil. nai. com/vil/content/alert. htm). Još jedan od dobrih AV programa je Panda. Po mišljenju mnogobrojnih stručnjaka, Panda Antivirus Platinum (www. pandasoftware. com) predstavlja najbolju zaštitu od svih vrsta virusa, bili to šifrirani, polimorfni, boot, fajl-virusi, Word, Excel ili Access macros, Java applets, ActiveX controls, inficirane web stranice, e-mail, Internet itd.. Dizajniran je tako, da se korisnik može osjećati potpuno zaštićenim, bez potrebe da brine o bilo čemu; samo mu je jedan proizvod potreban i prije svega, nema potrebe plaćati instaliranje. E sad, na svakom je da izabere.
    Budite sumnjičavi. Ako vam netko pošalje neki attachment (dodatak) bez ikakvog objašnjenja, ili s objašnjenjem na engleskom, ako niste sigurni što je, bolje ne otvarajte, ili ne pokrećite ako je u pitanju izvršni program. Ili, ako vas baš zanima, pitajte tu osobu što je to. Ažurirajte redovito AV programe. Jer je uvijek bolje spriječiti nego liječiti.

 Bojan Todorov, YUFCC

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika