Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Doajeni vojvođanske glazbe

U Subotici već petnaestu godinu uspješno djeluje tamburaški sastav »Hajo«, na užitak svih poklonika dobre izvorne tamburaške glazbe. Iako mlađi po godinama, članovi ove bande su instrumentalisti s dugogodišnjim aktivnim stažem započetim još od malih nogu pod iskusnom rukom barda tamburice Stipana Jaramazovića. Započinjući zarana dru-ženje s izvornim instrumentima bačke ravnice, momčad »Haje« vjerojatno nije ni mogla pretpostaviti kako će se druženje pretvoriti u ozbiljan, profesionalni zanat kojim će se baviti u životu. Svirajući u renomiranom restoranu »Majur«, koji se nalazi u neposrednoj blizini granice s Mađarskom, ovi momci nastupaju gotovo svaku noć već dvanaest godina. Orkestarsku postavu čine Branko Kutuzov na bas-primu I, Vojislav Temunović na bas-primu II, Ivan Piuković svira kontru, Marinko Piuković svira bas, dok Tomislav Vukov s harmonikom obogaćuje tamburaški zvuk.
    Višegodišnje aktivno bavljenje glazbom uveliko je proširilo njihov repertoar na kojemu se ponajviše nalaze tamburaške melodije, izvorne bunjevačke i vojvođanske pjesme, a u novije vrijeme popis numera su obogatili i novijim tamburaškim skladbama iz Hrvatske. Uz vokalnu glazbu, »Hajo« ima na svom repertoaru i dosta instrumentalne glazbe, kao i obrade popularnih evergrin melodija, a često sukladno s prigodama znaju izvesti i atraktivni potpourri (splet) vojvođanskih melodija u vlastitom aranžmanu višegodišnjeg izvođenja.
    Uz aktivni profesionalni nastup, »Hajo« je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća izdao svoj prvi dugo svirajući uradak, CD pod nazivom »Podvikuje bunjevačka vila«, u suradnji s vokalnom solisticom Marijanom Ivković. Glazbena tema ovog izdanju bile su tradicionalne bunjevačke pjesme i igre.
    Potvrda kvalitete ovog tamburaškog sastava najbolje se očituje u brojnim pozivima na glazbenu suradnju od strane raznih vokalnih solista, ali svi članovi »Haje« ističu suradnju s velikanom tamburaške glazbe Zvonkom Bogdanom. Kruna ove suradnje svakako je bio zajednički nastup, s tamburaškim orkestrom RTVNS i »Zagrebačkim tamburašima«, u koncertnoj dvorani »Lisinski« u Zagrebu 2002. godine, kada su koncertirali pred dupke ispunjenim auditorijem. Na temelju svoje dokazane kvalitete interpretiranja tamburaške glazbe, »Hajo« ima snimljenih numera za potrebe Hrvatskog radija, ima dosta materijala snimljenog za novosadsku televiziju, dok su nedavno snimljene dvije nove numere u suradnji sa Zvonkom Bogdanom koje još nisu javno objavljene. Uz brojne nastupe na domaćim pozornicima i priredbama, članovi ove bande više puta su gostovali u inozemstvu, posebice u susjednoj Mađarskoj, gdje su svirali na prelu u Baji, hrvatskom restoranu »Mare Croaticum« u Budumpešti, ali i u Sloveniji na danima vina upriličenim povodom praznika Sv. Martina. Jedan od najreprezentativnijih nastupa bio je i prigodom »Tjedna vojvođanskih Hrvata« 1998. godine u Zagrebu, kada su pobrali ovacije oduševljene publike. No, uz sav profesionalni angažman, tamburaši sastava »Hajo« redovito svojom glazbom ukrašavaju božićnu polnoćku u subotičkoj katedrali Sv. Tereze Avilske, na radost svih poklonika duhovne tamburaške glazbe.

Dražen Prćić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika