Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zanimljivi zemljopis

Fenomen kviza, te atraktivne igre testiranja znanja uz bogatu financijsku nagradu sretnom sveznadaru, uveliko vlada mnogim televizijskim programima koji su nam dostupni za gledanje.
    Ali odgovarati iz dnevne sobe ili sudjelovati osobno u »vrućoj stolici« dvije su posve oprečne stvari. Ukoliko se, možda, odlučite oprobati vlastito znanje, zasigurno Vam je poznato kako su pitanja iz zemljopisa redovito jedna od najnezgodnijih. Stoga evo nekoliko interesantnih i zanimljivih crtica koje bi vam mogle pomoći u ozbiljnoj nedoumici.
Najviše selo u švicarskim Alpama je Šandolin i nalazi se na 2.000 metara nadmorske visine. Na ovom europskom planinskom masivu nalaze se i najviši vinogradi na svijetu (1.500 m)
U nekadašnjem SSSR-u bilo je preko 100 etničkih grupa. Većinu su činili Slaveni (70 posto), dok su među ostalima većinu činili narodi turskog podrijetla, Uzbeci, Kazahtanci i Turkmeni. U Rusiji, točnije u Jakutsku (Sibir) bilježi se najveći temperaturni raspon na svijetu, zimi bude i do -69° C, a ljeti 39° C. Najhladniji grad na svijetu po zabilježenoj hladnoći je Ojmjakon (-72°C)
Na Novom Zelandu živi 70 milijuna ovaca tj. po 20 na svakog stanovnika.
Najveći godišnji bruto prihod po stanovniku ima Švicarska u iznosu od 43.600 dolara, a najmanji bilježi Burma (Majnmar) sa 100 dolara.
Najmanja neovisna država na svijetu je Vatikan sa samo 0,4 kvadratnih kilometara. Berberi su prvi narod koji je živio u sjeverozapadnoj Africi, a njihova kultura potječe još iz 2000. g. prije nove ere. Među crnim Afrikancima postoji više od 800 etničkih grupa između kojih se govori preko 1.300 različitih jezika. Većina naroda, uz engleski kao oficijelni, govori i jedan od Bantu jezika od kojih su najpoznatiji zulu i svahili.

Istanbul je stoljećima bio prijestolnica mijenjajući ime prema svojim vlastodršcima. Kao Konstantinopolj bio je prijestolnica Bizanta preko 1000 godina, da bi kao Carigrad sljedećih 500 godina bio centar Otomanske Imperije sve do 1920. godine otkad nosi današnje ime.
Brazil ima najveći nacionalni dug na svijetu koji dostiže gotovo 200 milijardi dolara
Japan se sastoji od četiri velika otoka: Hokaido, Honšu, Šikoku i Kjušu i gotovo 4.000 malih. Most koji povezuje Honšu i Šikoku ima najveći luk na svijetu u dužini od 2 km, dok su Hokaido i Honšu povezani najdužim podmorskim tunelom na svijetu u dužini od 53, 85 km. Ova egzotična država ima najveću ribarsku flotu na svijetu koju čini 400.000 brodova koji ulove 12.000.000 ribe godišnje.
 U Australiji se nalazi najveći monolit (kameni blok) na svijetu, Uluru ili stijena Ajers, visoka 348 m i obujma 9 km. Na ovom udaljenom kontinentu nalazi se i najveći koraljni greben na svijetu dužine 2000 km i predstavlja najveću strukturu koju su izgradila živa bića. Stromatoliti su najstariji pronađeni fosili na svijetu i procijenjeni su na 3,5 milijardi godina starosti.
Ukrajina je (iza Rusije) druga po veličini europska država sa svojih 600.000 km2.
Letonski jezik je jedan od najstarijih europskih jezika, a podrijetlom je od drevnog indijskog jezika sanskrita.
Gruzijski glavni grad Tbilisi smatra se jednim od najstarijih gradova na svijetu, dok je Gruzija država s najviše stogodišnjaka na svijetu. Pod Kaspijskim jezerom nalazi se barem 200 milijardi barela nafte što je više nego u Iranu i Iraku zajedno.
U Libiji se gradi najveći vodovod na svijetu dužine 600 km radi vodosnabdijevanja pustinjskih oaza i priobalnih gradova.
U Maroku je običaj da se jede lijevom rukom bez uporabe noža i vilice.
London, ponos britanskog Imperija, osnovali su Rimljani pod imenom Londinium.
Temperatura u Amazonskoj prašumi tokom cijele godine iznosi oko 27° C, sliv Amazona obuhvata 7.000.000 km˛, dok u dolini rijeke Amazon obitava 30.000 različitih vrsta insekata, 30.000 različitih biljaka, 1.500 ptičjih vrsta i 3.000 vrsta riječne ribe.
Sudan je najveća zemlja u Africi.
Antarktik je peti po veličini kontinent, veći od Europe i Australije, ali je 98 posto prekriven ledom. Najveći grad je Mekmardo u kojem ljeti živi 2.000 mještana.
U Kini se svake dvije sekunde rodi jedna beba.
    Dragi naši čitatelji! Ukoliko ste se poželjeli okušati u izazovu kviznih iskušenja vlastitog znanja, samo naprijed! Osvojili novčanu ili neku drugu nagradu, znajte da ste u startu već osvojili nešto mnogo vrednije od svih materijalnih vrijednosti ovog svijeta. Znanje!            g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika