Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Suradnja i konsenzus su neophodni

Čelnici dvije hrvatske stranke DSHV i HNS izrazili su spremnost da se u roku od tjedan dana susretnu i započnu pregovore o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima. Predsjednici obje stranke rekli su na Okruglom stolu koji je organizirala »Inicijativa mladeži« da je koalicija nužna ukoliko se želi sačuvati politička opcija Hrvata na ovim prostorima i zastupljenost u vlasti, lokalnoj prije svega pa zatim i pokrajinskoj i republičkoj.
    Prema riječima Nikole Perušića, šefa koordinacionog tima Inicijative mladeži, osnovni principi rada i zadaće ove udruge jesu prenošenje iskustva stečenog u angažiranju tijekom posljednjih godina u nevladinom sektoru na mlade generacije, educiranje kroz različite radionice i širenje duha suradnje u krugu postojećih hrvatskih institucija i organizacija. U tom duhu sazvan je i Okrugli stol 13. listopada u Plavoj vijećnici Gradske kuće, gdje su čelnici dvije stranke Hrvata u Vojvodini v. d. predsjednik DSHV Petar Kuntić i predsjednik subotičke podružnice DSHV Martin Bačić, te predsjednik Hrvatskog narodnog saveza Franjo Vujkov mladima govorili o mogućnostima suradnje ove dvije stranke u svjetlu predstojećih izbora i očekivanog donošenja novog zakona o političkim strankama gdje se predviđa da će se morati sakupiti 1.500 ili 3.000 potpisa za preregistraciju stranke.
ČETIRI ISKORAKA: Petar Kuntić je govorio o promjenama koje su se dogodile u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini, nakon 13 godina, kako u rukovodstvu tako i u programu. Četiri su segmenta na kojima je težište u predstojećem periodu, kojeg su nazvali »Program četiri iskoraka«. Prvi cilj jest homogenizacija političke opcije Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori. »Jedna jaka politička opcija potrebna je danas hrvatskom narodu na ovim prostorima. Loše bi bilo da na sljedeće izbore Hrvati idu podijeljeni, jedni protiv drugih, i ide se k tome, kako sada stvari stoje, da se postigne konsenzus barem kad su u pitanju predstojeći izbori«, rekao je Petar Kuntić. »Drugi iskorak tiče se odnosa s Crkvom i svećenicima, a ovi odnosi su također bili poremećeni u prethodnom periodu, ne vidim razloga zašto je to tako, i mi te odnose želimo poboljšati. Također je nužno normalizirati i rad Hrvatskog nacionalnog vijeća. DSHV se želi aktivno uključiti u rad HNV-a, što samo može doprinijeti boljem funkcioniranju Vijeća, jer DSHV ima razvijenu infrastrukturu i logistiku u Vojvodini. Sljedeći, možda i najvažniji cilj, jest integracija Hrvata u društveno-politički i ekonomski život Srbije. Ova država mora nas prihvatiti kao Hrvate, bez potrebe da se sakrivamo iza bunjevštine, jugoslavenstva i slično, u svim institucijama kao što su sud, policija, državna uprava. Da nas prihvate kao Hrvate, tu gdje živimo, kao što je to istaknuo i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, prilikom nedavne posjete Srbiji i Crnoj Gori«, iznio je Kuntić.
    Martin Bačić je upozorio na dva temeljna problema hrvatske zajednice: prvi se tiče Zakona o političkim strankama, za koji se očekuje da će biti usvojen, gdje se predviđa ovjera na sudu 3.000 potpisa, i on smatra da su, ako se taj Zakon usvoji, perspektive hrvatskih stranaka neizvjesne, odnosno, loše. Drugi problem je školstvo, jer se roditelji u velikoj mjeri i dalje ustručavaju djecu upisati u hrvatske razrede. U tom smislu Bačić je rekao da je nužna suradnja između hrvatskih institucija i organizacija, jer je »naša perspektiva samo ako zajednički vršimo naš politički zadatak, jer se može dogoditi da Hrvati ostanu bez ijedne stranke«.
OTVORENI ZA RAZGOVORE: Franjo Vujkov, predsjednik Hrvatskog narodnog saveza, ukratko je iznio povijest nastanka mlađe hrvatske stranke, koja je osnovana uglavnom od nekadašnjih članova DSHV-a nakon katastrofalnog poraza te stranke na izborima 1996. godine, kada je s 15 odbornika »spala« na 3 odbornika. »I tada je bilo Hrvata odbornika u općinskoj skupštini, međutim, oni su bili u drugim strankama, koje su u suštini radile na razbijanju našeg korpusa. Tada se procijenilo, na nivou Foruma hrvatskih institucija, da je potrebno oformiti jednu političku stranku kojoj nije bio cilj konkurirati DSHV-u, već privući glasače iz hrvatskog korpusa koji su glasali za razne druge stranke. Ono što je bilo negativno u DSHV-u tada, jest bilo izrazito liderstvo i krut nastup u odnosu na sva vitalna pitanja«, rekao je Vujkov, i zaključio: »Mi smo fleksibilni, opredijeljeni i otvoreni za razgovore, samo od jednog cilja ne smijemo odstupiti, a to je očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata na ovim prostorima. Ovdje, međutim, nedostaje komunikacija između dvije stranke, što je u ovom trenutku nužno. Problemi u funkcioniranju Hrvatskog nacionalnog vijeća su evidentni i rezultate ne možemo ocijeniti kao prihvatljive. Uspostavljanje komunikacije između dvije strane je nužni korak i naše životno pitanje, jer se mi prema ciljevima i zadaćama ne razlikujemo. Na predstojećim izborima moramo biti u koaliciji, i kroz komunikaciju i razgovor trebamo doći do konsenzusa. Nemamo puno vremena i moramo sjesti za isti stol, s moje strane, mi smo spremni za razgovore«.
    Na pitanja mladih kada će doći do konkretnih razgovora između dvije stranke, njihovi čelnici su odgovorili da se razgovori mogu očekivati već ovog ili narednog tjedna.                                    
J. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika