Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na plinskom sustavu 600 novih potrošača

S jesenskim danima svake godine počinje i nova briga – grijanje. To za mnoge znači da su ogrjev već smjestili u podrume i šupe, očistili dimnjake i peći i da će tijekom zime dobar dio dana provesti u vucaranju drva i ugljena i iznošenju pepela s nekoliko grijaćih mjesta u domaćinstvu. Za oko 13.000 domaćinstava koji su priključeni na vrelovodni ili plinski sustav »Toplane« hladni dani proći će s mnogo manje brige i više komfora i udobnosti. Nova sezona grijanja počela je od 15. listopada, a tijekom ljetnih mjeseci »Toplana« je osim redovotog remontna radila na investicionim radovima kako bi omogućila priključenje novih potrošača. Najintenzivniji je bio program na plinificiranju grada.
    »Izradili smo magistralni plinovod od Praške ulice do Bolnice u dužini od 5.110 metara, te plinifikaciju jednog dijela mjesne zajednice Novo Selo, gdje smo položili vodova u dužini 4.315 metara. Plinificiranje smo radili i po ostalim mjesnim zajednicama i to ulične rashode u dužini od 3.247 metara«, kaže ravnatelj »Toplane« inž. Grgo Horvacki.

ŠIRENJE MREŽE: Na plinskom sustavu od ove će godine biti priključeno 600 novih potrošača, a na vrelovodnom 11 novih zgrada, gdje su urađeni priključci i sada se rade podstanice. Na tom dijelu položeno je 1.444 metra cijevi, odnosno 732 metra dvostrukog voda.
    »Osim ovih investicionih radova, radili smo i na standardnom remontu naših vrelovodnih i parnih kotlova i svih pratećih uređaja u Toplani. Drugim riječima, u ovoj godini smo izuzetno puno odradili na investicionim radovima i izuzetno puno na održavanju. Trenutačno su u tijeku dva tendera za izgradnju magistralnog plinovoda od Subotice do Palića i magistralnog plinovoda od Veterinarskog zavoda do Ulice Blaška Rajića. To su preduvjeti kako bismo mogli sljedeće godine raditi plinifikaciju naselja Palić i dijela grada vezano za Prozivku sve do centra grada«.
    Uzimajući u obzir sve navedene cifre trenutačno je na sustav grijanja Toplane priključeno oko 10.000 potrošača na vrelovodnom i više od 3.000 na plinskom sustavu s napomenom da je na plinskom priključena praktično sva industriju Subotice. Plan za sljedeće razdoblje je proširivanje distributivne plinovodne mreže kako bi broj priključenih stambenih objekata potrošača dostigao željenu cifru od 18.000.
    »To bi bila praktički konačna koncepcija gdje bi svako domaćinstvo imalo riješen sustav grijanja sa sustava Toplane. Za sljedeću godinu planiramo intenzivne radove na širenju mreže, pa je tako predviđen jedan magistralni priključni vod za mjesnu zajednicu Mali Bajmok u dužini od 4.000 metara i značajni investicioni radovi na razvoju plinske mreže kako u postojećim mjesnim zajednicama tako i u novim: Malom Bajmoku, Novom Selu, Željezničkom naselju, Kertvarošu, Novom Gradu, Aleksandrovu, Paliću i ostalim terenima«.
    Zainteresirani sugrađani mogu se priključiti na plinski sustav pod uvjetom da uplate 70.000 dinara, a time dobivaju priključak, mjerno regulacijski set i projektnu dokumentaciju za realiziranje unutarnje instalacije.
    »Na vrelovodnom sustavu u okviru akcije koja se vodi na razini Srbije, odnosno Vojvodine za priključenje starijih objekata dajemo pogodnosti u smislu da građani snose troškove unutarnjih instalacija, priključnog voda i podstanice, s tim da mi snosimo troškove participacije za razvoj sustava, dajemo tehničku podršku, pa i snosimo dio troškova za priključne vodove, odnosno podstanice. To je akcija koja je ove godine urodila plodom – priključili smo 11 objekata i nadamo se da će se to nastaviti i u idućoj godini«.
    Istodobno postoji i mogućnost otplate na više rata, barem kada je u pitanju priključenje na plinski sustav za koji »Toplana« kreditira potrošače na šest rata. Ravnatelj Horvacki ističe da su banke također vrlo spremne pratiti potrošače za ovu namjenu daju kredite od jedne, pa i do pet godina. Odnosno potrošači mogu uzeti predračun od Toplane i izvođača radova i putem bankarskih kredita realizirati svoje potrebe za određene investicije.
    Ravnatelj Horvacki kaže da su sugrađani izuzetno zainteresirani za priključenje na plinski sustav što ilustrira podatkom da se u prethodnim godinama u prosjeku priključivalo 100 do 200 potrošača, a ove godine to je učinilo čak 600, što predstavlja značajno povećanje. Također, u prethodnim godinama nije bilo priključenja starih objekata na vrelovodni sustav, a ove godine navedenih 11 objekata znači približno po 30 stanova što je 300 stambenih jedinica.
    »Naša je namjera da u sljedećem razdoblju poslove ubrzavamo i da se svi stari objekti koji nemaju riješen sustav grijanja priključe na naš vrelovodni ili plinski sustav, da osiguramo grad s potrebnom količinom energije po najpovoljnijim uvjetima i što je najvažnije da dobijemo jedan čist ekološki grad«.

BEZ POSKUPLJENJA: Kada je, pak, u pitanju ova godina, prema riječima ravnatelja Horvackog s obzirom da su cijene energenata na našem tržištu stabilne nema nikakvih uvjeta za korekciju cijena grijanja, a jedino moguća korekcija će biti u slučaju da dođe do poskupljenja plina što se po procjeni Horvackog tijekom ove godine neće dogoditi.
    Kada je u pitanju snabdjevenost energentima za predstojeću sezonu grijanja također ne bi trebalo biti problema. Horvacki objašnjava da je plinski sustav u Europi, na koji smo i mi priključeni, izuzetno dobro izgrađen i vrlo stabilan, te nema poremećaja što se tiče tehničkog dijela, a osigurane su dovoljne količine kako transporta tako i proizvodnih kapaciteta.
    »Računajući na to da u Vojvodini postoji negdje oko 165.000 priključenih potrošača na plinski sustav i da se on u međuvremenu značajno proširio i na područje Srbije to je jedan problem koji nije na rukovodstvu Toplane. To je problem koji rješava Vlada Republike Srbije i najvjerojatnije da će ga uspješno rješavati i da će svi potrošači imati vrlo stabilno snabdijevanje enegrentima u sljedećem razdoblju. Bez obzira na tu plinsku komponentu i snabdijevanje mazutom je stabilno. Prerada nafte se stabilizirala tako da postoje određene količine mazuta što nam pruža određenu dodatnu sigurnost. Za predstojeću sezonu grijanja mi imamo neke minimalne količine mazuta za eventualne intervente potrebe. Priključeni smo na plinski sustav uredne smo platiše i mislimo da građani mogu biti mirni i da će snabijevanje s energetima biti uredno i kvalitetno«.g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika