Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Manifestacija šokačkog duha i tradicije

SONTA – U subotu, 11. listopada, KPHZ »Šokadija« iz Sonte sudjelovala je na međunarodnoj manifestaciji »Čepinski suncokreti«, održanoj u živopisnom gradiću Čepinu, smještenom jugozapadno od Osijeka, na važnom cestovnom i željezničkom putu, koji povezuje podravski s posavskim magistralnim pravcem.
    »Čepinski suncokreti« su kulturno-umjetnička i gospodarstvena manifestacija, koja se ove godine održava po treći put. Glavni pokrovitelji manifestacije su Općina Čepin i Tvornica ulja Čepin, a u realizaciji četverodnevnog programa sudjeluju gotovo sve čepinske udruge. U okviru manifestacije održavaju se promocije knjiga, likovne izložbe, prodajna izložba plodova zemlje, starih zanata i rukotvorina, sajam poljoprivrednih strojeva, izbor najljepše okućnice Čepina, te bogat kulturno-umjetnički i sportski program, s preponskim jahanjem, tekličkim jahanjem i Kupom Hrvatske u vožnji dvoprega.
    Glavna priredba je održana trećeg dana manifestacije. Započela je mimohodom sudionika ulicama Čepina, nastavila se izvođenjem kulturno-umjetničkog programa, a okončana je koncertom Krunoslava Kiće Slabinca. U mimohodu i kulturno-umjetničkom programu sudjelovalo je osam KUD-ova iz Hrvatske, BIH i SCG. Našu zemlju zastupali su HKC »Srijem« iz Srijemske Mitrovice i KPHZ »Šokadija« iz Sonte. HJC »Srijem« je izveo koreografiju »Igre iz Srijema«, koreografa Vjekoslava Tajma. U njihovoj izvedbi, na sceni smo vidjeli Gajdaško kolo, Divan je kićeni Srijem, Sremčicu, Šantavi mađarac, Cigančicu, Todore i Keleruj. Svojim nastupom su ostavili dobar dojam, što je gledalište nagradilo burnim aplauzom.
    Svoj nastup KPHZ »Šokadija« iz Sonte započela je pjevanjem pjesama otetih od zaborava, izuzetno starih, ali lijepih i punih šokačkog duha. Drugi dio nastupa »Šokadije«, plesačke točke i bećarci, buk-valno su digli gledalište na noge. Tijekom plesanja Gajdaškog kola, Logovca, Šokačkog kola i pjevanja bećaraca, aplauzi i skandiranja nisu prestajali. Bio je to pravi spoj ljepote nošnji, te starosti plesova i dobre uvježbanosti plesača, tako da je ovakva reakcija nazočnih gledalaca posve razumljiva, jer ne zaboravimo da su Slavonci izuzetno dobri poznavatelji svega što je iznjedrila Šokadija.
    Poslije kulturno-umjetničkog dijela programa održan je koncert Krunoslava Kiće Slabinca, najvećeg ljubimca Slavonaca. Svojim vrckavim humorom i standardno dobrim pjevanjem, Kićo je skoro puna dva sata održao gledalište na nogama. Nakon priredbe, domaćini su za sve gostujuće skupine priredili večeru, onako kako to samo Slavonci znaju. Uspostavljeni su novi kontakti među nazočnim udrugama, izmijenjena iskustva i ugovorena suradnja, tako da se možemo nadati novim susretima sa manifestacijama ovakve naravi.
Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika