Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

55. Frank­furt­ski sa­jam knji­ga
Početkom tjedna počeo je jedan od najvećih svjetskih kulturnih događaja i zacijelo najprestižniji u svijetu knjige: otvoren je Frankfurtski sajam knjiga, 55. po redu. Ovogodišnji sajam /Buchmesse i ove godine prolazi s gotovo nevidljivim učešćem srpsko-crnogorske književne produkcije. Za razliku od protekle dvije godine, kada je SCG predstavljao novosadski nakladnik »Prometej« (i to vrlo zapaženo), ove godine će na sajmu u Njemačkoj domicilnu nam državu predstavljati (tek) beogradski »Filip Višnjić«, te »Oktoih« iz Crne Gore. Što se matične države tiče, Hrvatska je najavila sigurno predstavljanje uglednog zagrebačkog nakladnika »Diureux«, dok ostali hrvatski nakladnici nisu potvrdili svoj eventualni nak-nadni dolazak i učešće na sajmu.

Mul­ti­me­di­jal­ni umjet­ni~ki pro­jekt
o Maj­ci Te­re­zi
U utorak je, 7. listopada u beogradskom Muzeju primjenjene umjetnosti predstavljen multimedijalni art-projekt naslovljen »Molitva nije dostatna« o Majci Terezi autorice Nataše Marković, a koji je među ostalim obuhvaćao i otvaranje izložbe fotografija o ovoj plemenitoj ženi, dobitnici nagrade za mir 1979. godine, Albanke podrijetlom, a kosmopolite duhom i svetice u srcu i po djelima. Slijedila je promocija knjige o životu Majke Tereze čiji je autor indijski spisatelj Navil Chavle, kao i projekcija filma o Majci Terezi u kome naslovnu ulogu igra američka glumica britanskoga podrijetla Geraldine Chaplin. Na koncu je održan okrugli stol o siromaštvu i pomoći i skrbi siromašnima i nesretnima. U planu je prezentacija čitavog projekta i u Subotici, Novom Sadu, Nišu, Podgorici, Kotoru, Baru i Ulcinju. Početak cjelokupne manifestacije svečano je obilježio svojom nazočnošću nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, a istodobno je o svojemu poznanstvu i susretima s Majkom Terezom govorio jedan od njenih najglasovitijih biografa, katolički svećenik s Kosova, Djerdj Ljush, a prisutna je bila i nova ambasadorka Indije u Beogradu.

Re­kon­struk­ci­ja do­ma
HKUD »Vla­di­mir Na­zor« u Som­bo­ru
Zahvaljujući donaciji koja je stigla iz (matične) Republike Hrvatske počela je prva faza rekonstrukcije prostorija Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva / udruge Hrvatskog doma »Vladimir Nazor« u Somboru. »Ova je zgrada izgrađena još prije pola stoljeća, građena je decenij i pol, no mi ćemo biti zadovoljni ukoliko za istu periodu, dakle, recimo 10-15 godina, realiziramo plan od šest etapa obnove i rekonstruiranja našega doma«, izjavio je tom prigodom Šime Raič, predsjednik HKUD »Vladimir Nazor«

Pro­sla­vlje­na ob­ljet­ni­ca Mu­zi~ke {ko­le
u Su­bo­ti­ci
U povodu 135. godišnjice postojanja i djelanja Muzičke škole u Subotici, pravog rasadnika europski i svjetski priznatih glazbenika koji su se školovali u ovoj ustanovi, a koja se obljetnica obilježava cijele tekuće godine, u srijedu je, 15. listopada priređen slavljenički koncert, kojemu je domaćin bila ravnatelj Muzičke škole Katarina Skenderović, a na kome su nastupili glazbenici iz škole-domaćina, ali i njihovi gosti iz glazbenih ustanova iste orijentacije iz Beograda, Novog Sada, Szegeda, Nyiregyhaze i Kiskunhalasa iz susjedne Mađarske, te mlade kolege im-glazbenici iz Osijeka. Dan ranije je Subotička filharmonija također priredila koncert istim povodom, a orkestrom, inače najstarijim filharmonijskim takove vrste u našoj zemlji, dirigirao je ravnatelj Berislav Skenderović. Solisti su bili dvije od mnogih glasovitih i vrsnih umjetnika koje je ova ustanova iškolovala, flautistica Laura Levay Aksin i Rita Kinka, pijanistica svjetskog renomea. Laura Levay Aksin izvela je Koncert za flautu i orkestar Jacquesa Uberua, dok je Kinka premijerno u Subotici svirala Drugi klavirski koncert u F-molu Frederica Chopina. Koncert u srijedu održan je u tek obnovljenoj koncertnoj sali Muzičke škole, a onaj dan ranije u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće.
 
Kon­cert za Svjet­ski dan bi­je­lo­ga {ta­pa
Svjetski dan bijelog štapa i istodobno Europsku godinu invalida Organizacija slijepih i slabovidih Subotice obilježila je svečanim koncertom u četvrtak, 16. listopada. Koncert je održan u Velikoj vijećnici Gradske kuće, a nastupili su solisti Jelena Štulić (sopranistica), Saša Štulić (tenor) i Eva Herodek uz pratnju Žanskog omladinskog zbora i Subotičkog kamernog orkestra.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika