Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sonćanska glazba za dušu

Tamburaški orkestar KPZH »Šokadija« iz Sonte formiran je sredinom 2002. godine. Početak je bio skroman-bio je to samo instrumentalni trio, da bi već za nekoliko mjeseci došlo do uključenja novih glazbenika. Zahvaljujući donacijama kupljena su nova glazbala tako da danas »Šokadija« ima dobar tamburaški orkestar od deset glazbenika.
    Primaš Stanko Klecin, veliki je zaljubljenik u glazbu i glazbala. Svira na »sluh«, nema melodije koju ne može »skinuti« u najkraćem vremenu. Pored svirke pasija mu je i izrada novih i popravka starih glazbala. Drugi primaš je Marko Bukovac, učenik 6. razreda OŠ »Ivan Goran Kovačić« u Sonti, izuzetno nadaren za glazbu i nogomet. Za sada upražnjava obje aktivnosti, a nadamo se da se u budućnosti neće odijeliti od prima.
TKO SU ČLANOVI BENDA: Bas-primaši su: Stipan Lukić, direktor mjesne kooperacije, zaljubljenik u glazbu od mali nogu. U mlađim godinama bio je jedan od najboljih rukometaša sonćanskog RK »Dinamo«, a njegovo društvo je bilo čest svjedok Stipanovog maestralnog sviranja gitare. Danas, u sredini šeste dekade života, s užitkom prebire po žicama svojeg bas prima u orkestru »Šokadije«. Jožef Rižanji, obrtnik mesar, svoje bavljenje glazbom u šezdesetim godinama proteklog stoljeća ne spominje, ali zato u šestoj dekadi života s užitkom svira bas-prim. Vlado Čoban, također bas-primaš, obitava u Hrvatskoj, no nije mu teško da s pograničnom propusnicom dolazi na probe i nastupe orkestra. Ivica Vidaković, uposlen u poljoprivrednom kombinatu »Mladi borac« u Sonti, zagazio u četvrtu životnu dekadu, također je bivši rukometaš i gitarist. Tamburaškom orkestru se priključio prije nekoliko mjeseci, no upornim radom se uspio uklopiti. Adam Vulić, 36-godišnji radnik, bas-primaš, najuniverzalniji je od svih šlanova tamburaškog orkestra. Po potrebi svira sva žičana glazbala, harmoniku, puhačka glazbala, a od prije dvije godine i gajde. Samouk je glazbenik, bez teoretskog glazbenog obrazovanja, ali istančana sluha. Glazbom se bavi od svoje šeste godine, kada mu je otac kupio prvu harmoniku. Kulturnom amterizmu posvetio je sve svoje slobodno vrijeme. Andrija Ađin, prosvjetni radnik, bas primaš, voditelj je orkestra. Glazbenu naobrazbu je stekao u vrijeme gimnazije, a usavršio tijekom studija na pedagoškoj akademiji u Osijeku. Njegovi počeci rada s tamburaškim orkestrima sežu do 1969. godine, kada je za službovanja u OŠ u Belom Manastiru vodio tamburaški orkestar i dječji zbor. Povratkom u Sontu, u OŠ »Ivan Goran Kovačić« 1978. godine osniva prvi tamburaški orkestar, a do danas je kroz ovu sekciju prošlo šezdesetak učenika, od kojih se većina i danas bavi kulturnim amaterizmom, ne samo u Sonti, veći u Hrvatskoj, Kanadi, Australiji…
    Kontru svira Oliver Čoban, radnik MZ Sonta, također jedan od bivših učenika Andrije Ađina. Basist je Pavle Bukovac, učenik sedmog razreda OŠ, ujedno i član školskog tamburaškog orkestra. Mlad po godinama, Pavle ravnomjerno podnosi sve obveze skupa s starijim kolegama iz orkestra.

GLAZBA ZA DUŠU: Tamburški orkestar KPZH »Šokadija« glazbom se ne bavi komercijalno. Dečki su stoprocentno angažirani na probama i javnim nastupima »Šokadije«. Poslije probe često ostaju na okupu, svirajući glazbu za dušu. Orkestar prati folklorne skupine i zbor »Šokadije« na svim nastupima. Njeguje se glazba koja je vezana za Sontu, za starinske sonćanske običaje, glazba koju su nam u nasljeđe ostavili naši preci.
    Isto tako njeguje se i stara crkvena glazba. Andrija, voditelj orkestra, sluša, bilježi, aranžira i sa svojim orkestrom uvježbava i izvodi veliki broj pjesama koje su se pjevale u Sonti prije stotinjak i više godinama, a na ovaj način su sačuvane od zaborava. Tamburaški zbor, skupa s pjevačkim, održali su u crkvi Sv. Lovre u Sonti nekoliko koncerata sakralne glazbe, a sudjelovali su i u više navrata u misama. Ljetos, za vrijeme gostovanja »Šokadije« u Okučanima, skupa s pjevačkim zborom i župnikom vlč. Željkom Augustinovim, dali su misu u crkvi Sv. Vida. Okučanski župnik, fra Blažević, jako se pohvalno izrazio o njegovanju ove vrste glazbe, te napomenuo da su neke od pjesama koje je sad čuo uživo, stare oko dva stoljeća, te da nije znao da za njih postoje notni zapisi. Orkestar je, skupa s folklornom skupinom, ove godine nastupio na »37. đakovačkim vezovima«, što je kruna dosadašnjeg rada, pogotovu zbog izuzetno dobrih dojmova koju su ostavljeni.
    Na javnim nastupima KPZH »Šokadija« čest gost je Anita Tomoković, gajdašica iz Osijeka. Po naobrazbi je diplomirana ekonomistica, a radi kao terenska komercijalistica. Glazba joj je pasija, a od svojih tridesetak godina života dvadeset ih je posvetila folkloru plešući u KUD »Osijek 1862.« Gajde svira od 1997. godine, a kasnije je na seminarima obučavala nove kadrove. Surađuje s više KUD-ova u Slavoniji i Baranji, a izuzetno joj je draga suradnja sa Sonćanima, jer po njezinim riječima, tamburaški orkestar KPZH »Šokadija« jednostavno ima dušu za glazbu.
Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika