Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

PRAK­TI^AR
Ja se nadam kako će i na sljedećim utakmicama biti ista slika. Ne želimo plaćati kazne radi izgreda, bolje je da tu lovu trošimo na — vraćanje dugova! Dino Rađa, predsjednik Košarkaškog kluba Split Croatia, nakon utakmice protiv beogradskog Reflexa u Goodyear ligi na Gripama, »Slobodna Dalmacija«, 6. listopada 2003.

 

NI IZ KU]E, NI IZ DU[E
Dragi Čkalja, pročitala sam u novinama vijest koja me se tužno dojmila: »Čkalja gladuje«. Znam da novine pretjeruju, iskrivljuju, pa i lažu, ali ponekad i objave istinu, radi koje ih ljudi inače kupuju i čitaju… Možda si čuo da sam ja devedesete ušla u politiku, ali, vjeruj mi, nikada u politikante, pa ni u političare. Moje histrionsko srce gonilo me da se svrstam u one nesvrstane koji su vapili za slobodnom Hrvatskom. I to je sve. Poprilično velika fotogafija tvoja i moja, glava do glave, obje nekako nalik na tužnog harlekina, visi na zidu moje glavne sobe, na najuočljivijem mjestu, i, nemoj se naljutiti, prijatelju, uz Franju Tuđmana koji je kriv samo zato što je Hrvatskoj donio slobodu. Gotovo. O politici više ni riječi, jer mi se ogadila, razočarala me i razočarana ću umrijeti… Ne mogu pojmiti da te je tvoj narod »ostavio da gladuješ«, kako to piše u novinama, da životariš od mizerne penzije, zajedno s kćerkom i zetom, koji su oboje glumci i oboje bez posla. Mislila sam da Srbi imaju više sluha i ljubavi za svoje nekada omiljene. Ali slična sudbina stigla je i mene: bijedna mirovina dostojna sudopere! A oko mene pretili političari svih boja i vrsta. Nekoliko godina ponosa i radosti zbog slobode protutnjalo je, prijatelju moj smiješni, i zaigralo je vrzino kolo borbe za fotelje, dok narod trepće očima i pita se: Što je ovo? Našu zajedničku fotografiju sa zida velike sobe mnogobrojni su posjetioci u ovih petnaest godina svakovrsno ocjenjivali, a oni najpokvareniji zbog nje me i napadali po novinama. Uvijek sam im ponavljala, pa to činim i danas: ljude kakav je Čkalja, ovakve bogomdane umjetnike, ovakve Srbe, vi mizerije, nećete izbaciti iz moje kuće! Ni iz moje duše. Nela Eržišnik, glumica, u pismu Miodragu Petroviću Čkalji, »Glas Slavonije«, 3. listopada 2003.

 

SA­VJET ZA
SA­MO­DO­VOLJ­NE
Ako ste samodovoljni, onda vam ostaje samo samozadovoljavanje. Mihal Ramač, novinar i publicist, o nacionalizmu koji se ispoljava zatvaranjem u vlastiti korpus, »Dnevnik«, 6. listopada 2003.

 

NA­STA­VAK RA­TA RO­KER­SKIM SRED­STVI­MA
U Beogradu su se svi začudili kad su vidjeli da sam se izgrlio i izljubio s Dinom Dvornikom. On je član moje »Partije Običnih Pijanaca«, što znači da je politički veoma opredijeljen. I nije me briga što je svirao za HDZ jer je Dino moj prijatelj… Priče da ću gostovati u Hrvatskoj su bajke. Ne mogu shvatiti da je netko sposoban iskonstruirati takve priče na osnovi samo jednog telefonskog razgovora koji je bio vrlo konkretan i jasan. Tom menadžeru sam vrlo jasno rekao da neću doći u Hrvatsku. Uistinu mi ne pada na pamet i ne želim otići u Federaciju i u Hrvatsku svirati. To govorim već godinama unatrag jasno i glasno i to ne što, ne daj Bože, Hrvate mrzim, jer nikoga ne mogu mrziti, već iz nekih sasvim drugih razloga. Znam da tamo ima poklonika Riblje Čorbe i nek’ nas dođu slušati na nekom drugom prostoru, jer u Hrvatsku ne želim otići budući da smo međusobno vodili jedan ozbiljan rat bez pardona. Postoji puno unesrećenih ljudi, smiješno je i nemoralno ići tamo, praviti lovu kao da ništa nije bilo. Bora Đorđević, roker, »Ekskluziv«, rujna 2003.

 

KU­POV­NO DO­MO­LJU­BLJE
Akcija »Kupujmo hrvatsko« dobila je razmjere sveobuhvatne nacionalne akcije s velikim gospodarskim i društvenim značenjem, te predispozicijama za prerastanje u hrvatsku poslovnu tradiciju. Akcija »Kupujmo hrvatsko« ojačala je nacionalnu svijest hrvatskih potrošača. Ona ih izravno potiče na kupovanje hrvatskih proizvoda koji cijenom i kakvoćom ne zaostaju za inozemnima. Intenzivna medijska promidžba hrvatskih proizvoda podsjetila je hrvatske građane da kupnjom hrvatskih proizvoda pridonose razvoju domaće industrije, očuvanju vlastitih radnih mjesta i radnih mjesta svoje djece te podizanju samosvijesti hrvatskih gospodarskih subjekata u vlastite poslovne mogućnosti. Milica Rakuša-Martulaš, direktorica u Hrvatskoj gospodarskoj komori, »Fokus«, 3. listopada 2003.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika