Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska spremna uhititi Gotovinu

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte potvrdila je da je Hrvatska do sada ispunila sve zahtjeve Haaškog suda za predaju dokumenata, no naglasila je da slučaj Gotovina i dalje ostaje velik problem za Hrvatsku i osobno ga pozvala da se preda Haagu u interesu svoje zemlje.
    »Mogu potvrditi da smo od Hrvatske primili sve dokumente koje smo tražili, iako je za neke trebalo više od 12 mjeseci, no sada možemo utvrditi da nam Hrvatska pomaže«, kazala je Del Ponte nakon dvosatnog razgovora u Zagrebu s premijerom Ivicom Račanom i njegovim suradnicima.
    Kada je riječ o generalu Anti Gotovini, on, po riječima Carle del Ponte, ostaje »velik problem za Hrvatsku«, ali i dvostruka obveza za međunarodnu zajednicu da ga se privede i izruči Haagu, i zbog obveze suradnje i zbog činjenice da je on naveden u Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN iz kolovoza. Del Ponte je istaknula da bi se Gotovina, ako je uistinu privržen dobrobiti Hrvatske, sam trebao dobrovoljno predati te ga je pozvala da to i učini.
    Na upit o tome hoće li njezino izvješće Vijeću sigurnosti koje će podnijeti 9. listopada, biti pozitivno ili negativno za Hrvatsku, izbjegla je izravan odgovor rekavši da će u njemu izvijestiti o dobroj suradnji Hrvatske u ispunjavanju zahtjeva Tužiteljstva, ali i da će iznijeti činjenično stanje vezano uz slučaj Gotovina.
    Na konferenciji za novinare nije izrijekom kazala da Hrvatska ne surađuje na rješavanju tog slučaja niti je inzistirala na prijašnjim tvrdnjama da se Gotovina skriva u Hrvatskoj. »Nisam došla da bi me premijer Račan uvjeravao da Gotovina nije u Hrvatskoj, došla sam podijeliti informacije koje imam o tome gdje se Gotovina nalazi kako bismo koordinirali svoje aktivnosti na rješavanju tog slučaja«, rekla je Del Ponte. Tužiteljica je kazala da je prošloga tjedna Hrvatskoj upućeno 29 novih zahtjeva za predaju dokumenata i izrazila nadu da će oni biti riješeni brzo i učinkovito.
    Premijer Račan je potvrdio da suradnja Hrvatske i ICTY-ja teče uspješno i zajamčio da će tako biti i ubuduće. Naglasio je da problem Gotovine nije riješen, ali da je hrvatska Vlada svjesna svojih obveza i da želi postupati prema njima, te da želi surađivati sa svima koji mogu pomoći u rješavanju tog problema. »Mnogi u Hrvatskoj će se složiti kako bi bilo povijesno tragično da Hrvatska bude talac toga neriješenog slučaja«, ocijenio je Račan. On je naglasio da su tijela vlasti spremna da se Gotovina uhiti u Hrvatskoj ili izvan nje, u suradnji sa svima koji mogu u tome pomoći.
    Predsjednik Stjepan Mesić i Carla del Ponte razgovarali su isključivo o generalu Anti Gotovini, izjavio je predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku Ivica Maštruko, ne želeći govoriti o pojedinostima Mesićeva jednosatnog sastanka s haaškom tužiteljicom u Uredu predsjednika.
    Predsjednik Mesić i Del Ponte nakon sastanka nisu željeli novinarima davati izjave.
    Maštruko nije odgovorio na upit novinara ustraje li Del Ponte i dalje na tvrdnji da se odbjegli general i haaški optuženik Gotovina nalazi u Hrvatskoj. Također nije želio reći je li se razgovaralo o izvješću o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, što će ga Del Ponte podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika